Suskaičiavo neiškeistus litus: pas gyventojus jų likę šimtai milijonų | Kas vyksta Kaune

Suskaičiavo neiškeistus litus: pas gyventojus jų likę šimtai milijonų

BNS 2019/05/26 10:01
Kas vyksta Kaune nuotr.

Praėjus daugiau kaip ketveriems metams nuo euro įvedimo, Lietuvos gyventojai į bendrą Europos Sąjungos (ES) valiutą vis dar yra neiškeitę maždaug 450 mln. litų, arba 130 mln. eurų.

Balandžio pabaigoje apyvartoje esančių litų banknotų vertė siekė 319,4 mln. litų, monetų – 114,1 mln. litų, arba atitinkamai 92,5 mln. ir 33 mln. eurų. Balandžio pabaigoje apyvartoje taip pat buvo 18,7 mln. litų vertės numizmatinių monetų.

Pasak Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Politikos, emisijos ir kontrolės skyriaus viršininko Egidijaus Paleckio, nors keičiančių litus į eurus vis mažėja, šis procesas išlieka pakankamai aktyvus.

„Gyventojai vis dar pakankamai aktyviai keičiasi litus į eurus: šių metų pirmąjį ketvirtį Lietuvos banke atlikta 3,9 tūkst. litų keitimo operacijų, kurių metu pakeista daugiau kaip 3 mln. litų, o per visus 2018 metus atlikta 19 tūkst. litų keitimo operacijų, iš viso į eurus pakeista 13,3 mln. litų“, – BNS sakė E. Paleckis.

„Žinoma, kad dalis litų į Lietuvos banką negrįš – jie yra sunaikinti arba pamesti, dalis gyventojų litus pasiliko atminčiai“, – pridūrė jis.

E. Paleckis taip pat pabrėžė, kad nors į eurus vis dar neiškeistų litų suma atrodo išties įspūdingai, ji sudaro tik nedidelę dalį prieš euro įvedimą apyvartoje buvusių litų.

„Palyginus litų, buvusių apyvartoje 2013 metų gruodžio mėnesį, dar prieš paskelbiant sprendimą priimti Lietuvą į euro zoną, sumą, matyti, kad didžioji dalis, tai yra daugiau nei 97 proc. banknotų ir beveik 57 proc. monetų jau iškeisti į eurus“, – sakė E. Paleckis.

Lietuvos banko duomenimis, likus metams iki euro įvedimo – 2014 metų pirmąjį ketvirtį – apyvartoje buvo 11,278 mlrd. litų, prieš pat euro įvedimą 2014-ųjų pabaigoje – 5,805 mlrd. litų, po euro įvedimo 2015 metų pabaigoje – 535,3 mln. litų.

Lietuvos bankas litus į eurus nemokamai keičia neribotą laiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA