Į Lietuvą norėta įvežti 4 mln. nesaugių medicinos priemonių | Kas vyksta Kaune

Į Lietuvą norėta įvežti 4 mln. nesaugių medicinos priemonių

Asociatyvi / LR Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (Akreditavimo tarnyba) ir Muitinės bendromis pastangomis per šešerius metus šalies rinka ir gyventojai buvo apsaugoti nuo beveik 4 mln. netinkamų medicinos priemonių, rašoma LR Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

Akreditavimo tarnybos atstovų teigimu, siekiant, kad į Lietuvą būtų įvežtos tik kokybiškos medicinos priemonės, per pastaruosius 12 mėnesių atlikta apie pusę šimto gautų siuntų patikrinimų įvairiuose muitinės postuose.

Pasak specialistų, daugiau nei pusė siuntose esančių medicinos priemonių neatitiko taikomų reikalavimų, todėl buvo neleista teikti į apyvartą apie 24 tūkst. vienetų medicinos priemonių – odontologinių priemonių ir instrumentų, ortopedinių įtvarų ir reabilitacijos priemonių, tvarsliavos, in vitro diagnostikos reagentų, trombocitais praturtintos plazmos (PRP) ruošimo mėgintuvėlių, siūlų mezoterapijos procedūroms ir kitų.

Dažniausiai prekės buvo siunčiamos iš Kinijos, Korėjos, JAV, taip pat Indijos, Rusijos, Turkijos.

Akreditavimo tarnybos sprendimu neleista teikti į rinką medicinos priemonių, kurios nepaženklintos atitikties ženklu CE, neregistruotos Europos Bendrijoje, kurių gamintojai nebuvo sertifikuoti arba sertifikatai nustoję galioti. Yra nustatytų atvejų, kuomet medicinos priemonės nebuvo ženklintos apskritai jokia identifikacine informacija, tai yra nenurodytas net gamintojo pavadinimas ir kilmės šalis, galiojimo laikas, nebuvo pridėtos naudojimo instrukcijos.

Vieno tikrinimo metu buvo aptikta siunta su nenurodyto gamintojo mezoterapiniais siūlais. Šie siūlai invazinės procedūros metu įterpiami į poodį, dažniausiai veido srityje, ir suyra per maždaug 4–6 mėnesius. Atsižvelgiant į tai, kad šie siūlai priskiriami aukštai rizikos klasei, jų atitikties vertinime turėjo dalyvauti notifikuotoji įstaiga ir gamintojas turėjo gauti atitinkamą sertifikatą.

Tačiau pagal prekės ženklinimą ne tik nebuvo įmanoma nustatyti gamintojo ir kilmės šalies, nebuvo nurodytas nei galiojimo laikas, nebuvo informacijos apie gaminio sterilumą, taigi tikėtina, kad jie buvo nesterilūs. Panaudojus tokias priemones yra didelė komplikacijų bei infekcijos rizika.

Akreditavimo tarnyba įspėja tiek medicinos priemonių platintojus, tiek specialistus, prieš įsigyjant medicinos priemones įsitikinti, kad jos yra tinkamai paženklintos, o gamintojai turi būtinus atitikties dokumentus ir yra registravę savo medicinos priemones Europos Bendrijoje.

Gyventojai taip pat raginami atsakingai rinktis specialistus, kurie atlieka procedūras su medicinos priemonėmis, nesivaržyti ir paprašyti parodyti, ypač vienkartinio naudojimo ar sterilių medicinos priemonių, pakuotes, kuriose turi būti nurodomas gamintojas, galiojimo laikas, atitikties ženklas CE, paskelbtosios įstaigos numeris (jei medicinos priemonė yra sterili, skirta chirurginiam naudojimui).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA