Kauno apskrityje – didžiausias tymų protrūkis per keliasdešimt metų | Kas vyksta Kaune

Kauno apskrityje – didžiausias tymų protrūkis per keliasdešimt metų

BNS 2019/03/15 16:16
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) penktadienį skelbia, kad Kauno apskrityje fiksuojamas didžiausias per kelis dešimtmečius tymų protrūkis. Išaugusį susirgimų skaičių medikai sieja su kai kurių tėvų sprendimu neskiepyti savo vaikų.

„Teisė rinktis skiepyti vaikus ar ne atsisuko prieš mus pačius. Sausio mėnesį registruoti keli tymų atvejai jau išaugo į protrūkį, kokio nėra buvę kelis dešimtmečius. Per du šių metų mėnesius Kauno apskrityje registruota daugiau kaip 80 tymų susirgimų“, – rašoma centro pranešime.

NVSC duomenimis, iš 32 Kauno apskrityje susirgusių vaikų vienas buvo skiepytas viena doze ir vienas – dviem dozėmis. Visi kiti susirgę vaikai nebuvo skiepyti nuo tymų. Tarp susirgusių vaikų – ir septynių, devynių mėnesių bei vos metų vaikai. Tokio amžiaus vaikai dar nėra skiepijami nuo šios ligos.

Iš viso Kaune registruoti 59, Kauno rajone – 18, Kaišiadorių rajone – šeši tymų atvejai. Dar po vieną susirgimą registruota Birštone, Kėdainių ir Jonavos rajonuose.

60 proc. sergančiųjų sudaro 35–44 metų asmenys, jų skiepijimų būklė nežinoma. Pasak NVSC, pagal tuo metu galiojusius skiepijimų planus, jie galėjo būti skiepyti ne daugiau kaip viena tymų vakcinos doze.

Ligoninėse gydoma apie 65 proc. susirgusiųjų, kuriems nustatyta tymus lydinti komplikacija: plaučių uždegimas, vidurinės ausies uždegimas ir kitos.

Tymai – viena labiausiai užkrečiamų virusinių ligų. Didžiausią riziką tymai kelia nesirgusiems, neskiepytiems ar viena vakcinos doze skiepytiems kūdikiams, nėščiosioms ir sutrikusio imuniteto asmenims.

Tymai plinta oro lašiniu keliu. Užsikrėsti taip pat galima per kvėpavimo takų išskyromis užterštas rankas, aplinkos daiktus. Specifinio gydymo nėra, antibiotikai gydymui netinkami kaip ir kitų virusinių infekcijų atvejais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA