„Sodra“ skelbia, kuriose bendrovėse gyventojai kaups pensijas | Kas vyksta Kaune

„Sodra“ skelbia, kuriose bendrovėse gyventojai kaups pensijas

„Kas vyksta Kaune“, DELFI inf. 2019/01/08 17:11
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sodra 150 tūkst. gyventojų išsiuntė pranešimus apie įtraukimą į pensijų kaupimą, sąlygas ir kaupimo bendroves, kuriose gyventojai pradėtų kaupti 2 pakopos pensijų fonduose nuo liepos. Į kaupimą įtrauktas asmuo gali elgtis keleriopai, o priskirtą bendrovę galima keisti.

Kaip nurodoma „Sodros“ pranešime žiniasklaidai, 130 tūkst. gyventojų, kurie yra jaunesni nei 40 metų amžiaus ir sausio 2 dieną turėjo darbą arba vykdė savarankišką veiklą, atsitiktine tvarka po lygiai paskirstyti penkioms pensijų kaupimo bendrovėms.

Dar apie 20 tūkstančių gyventojų, kurie kaupimą sustabdė 2013 metais, nepriklausomai nuo amžiaus vėl įtraukti į kaupimą tose pačiose bendrovėse, kur kaupimą sustabdė.

Informacija šiems gyventojams pateikta asmeninėse „Sodros“ gyventojų paskyrose ir elektroniniu paštu, jeigu gyventojai buvo jį nurodę „Sodrai“. Prisijungę prie paskyros gyventojai gali ir atsisakyti dalyvauti kaupime. Tai galima padaryti iki birželio 30 dienos.

Visus kitus gyventojus, kurie kaupime dalyvavo iki šiol, „Sodra“ apie pasikeitusias kaupimo sąlygas ir kaupimo bendroves informavo anksčiau.

DELFI primena, kad į kaupimą įtrauktas asmuo turi kelis pasirinkimo variantus. Pirmiausia, jis gali toje pačioje savo „Sodros“ paskyroje nurodyti, kad kaupti nenori. Tuomet po trejų metų automatiškai bus vėl įtrauktas į sistemą, jeigu jam tuo metu bus mažiau nei 40 metų ir bus dirbantysis. Iš viso taip į sistemą bus įtraukiama tris kartus su galimybe visus tris kartus atsisakyti.

Jei įtrauktas asmuo nori dalyvauti II pensijų pakopoje, jam atsiranda dar keli pasirinkimo variantai. Jis gali pasitikrinti, kuriai iš penkių pensijų kaupimo bendrovių („Aviva“, „INVL Asset Management“, „Swedbank“, „Luminor“, SEB) yra priskirtas, tuomet, jei yra nepatenkintas priskirta bendrove, gali kreiptis į kitą ir su ja sudaryti sutartį.

Tuomet laukia apsisprendimas dėl kaupimo dydžio. Kadangi asmuo prieš tai nekaupė, tai įtraukiant į sistemą numatyta, kad jis kaups ne pilnu pajėgumu. Tai yra, kasmet jo kaupimas augs.

2019 m. mokama 1,8 proc. įmoka nuo atlyginimo + 0,3 proc. įmoka perveda valstybė nuo vidutinio šalies užmokesčio iš valstybės biudžeto, 2020 m. atitinkamai 2,1 + 0,6 proc., 2021 m. 2,4+0,9 proc., 2022 – 2,7+1,2 proc., 2022 m. ir vėliau – 3+1,5 proc. Tačiau, jei norima iš karto kaupti pilnu pajėgumu – 3+1,5 proc. – reikėtų susisiekti su savo pensijų kaupimo bendrove.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA