A. Kupčinskas nesnaudžia: susirūpino kauniečių permokėtais milijonais | Kas vyksta Kaune

A. Kupčinskas nesnaudžia: susirūpino kauniečių permokėtais milijonais

TS-LKD frakcijos inf. 2018/11/08 12:02
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Seimo TS-LKD frakcijos narys Andrius Kupčinskas rengė spaudos konferenciją dėl bendrovės „Kauno energija“ gyventojų permokėtų 15 mln. eurų grąžinimo. Šiuo klausimu parlamentaras dar rugsėjo 27 d. kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK), rašoma pranešime spaudai.

Sprendžiant iš informacijos viešojoje erdvėje, papildomai gautų pajamų grąžinimas vartotojams bus paskirstytas per ateinančius 4 metus.

VKEKK Komisijos pirmininkė Inga Žilienė Seimo Ekonomikos komisijos posėdyje paaiškino, kad grąžinimas per 4 metus – yra tik rekomendacinio pobūdžio, o įmonė „Kauno energija“ ir Kauno savivaldybė, kaip pagrindinė akcininkė, gali priimti kitokį sprendimą dėl permokų grąžinimo termino.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, technikos mokslų daktaras Jonas Koryzna pažymėjo, jog kauniečiai permokėtus pinigus iš viso atgaus per šešerius metus.

„Kauno energija“ 15 mln. eurų sukaupė iš gyventojų permokų dar 2015-2016m. Vadinasi, jei pinigai bus grąžinami 4 metų laikotarpyje – kauniečiai savo pinigų neatgaus beveik šešerius metus. Šiandien matome įmonės neatsakingo valdymo pavyzdį, vengiama informuoti vartotojus ir grąžinti sukauptus jų pinigus. Ką jau kalbėti, kad tokia schema panaši į paskolą, kuriai dar mokamos palūkanos. Tačiau apie tai, be abejonės, įmonė nekalba“, – sakė J. Koryzna.

Parlamentaro A.Kupčinsko iniciatyva spalio 31 d. Seimo Ekonomikos komitetas rekomendavo VKEKK imtis priemonių ir rekomenduoti „Kauno energijos“ valdybai susidariusias permokas vartotojams grąžinti per vienerius metus – jos sudarytų vidutiniškai kiekvienam namų ūkiui apie 120-140 eurų. Vadinasi, gyventojams apytikriai būtų kompensuojamos dviejų rudens mėnesių šildymo sąskaitos.

„Gaila tik, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pro pirštus žiūri į kauniečių interesus Tačiau tikiuosi, kad bent kolegos Kauno taryboje bandys inicijuoti šiuo klausimu svarstymą, kadangi būtent miesto savivaldybė yra pagrindinė „Kauno energijos“ akcininkė. Miesto taryba turėtų išreikšti didesnį susirūpinimą dėl miestiečių, vartotojų ir neteisybės, kuri dabar susiklostė. Ši susidariusi situacija turėtų būti kuo greičiau sprendžiama ir tikiuosi, jog nebus vilkinama tiek iš pačios energetikos įmonės, tiek savivaldybės pusės. O jei nepasiseks išjudinti ir sugrąžinti į teisingą kelią šios situacijos – lieka teisminis kelias ir kolektyvinis civilinis skundas teismui, nes vartotojai taip pat turi teisę ginti savo interesus“, – pažymėjo A. Kupčinskas.

Kartu spaudos konferencijoje dalyvavęs Kauno miesto savivaldybės tarybos bei Valdymo ir bendruomenių komiteto narys Gediminas Žukauskas teigė, jog ne tik ši situacija neramina, tačiau iki šiol visiškai nėra aišku dėl miesto energetikos perspektyvų ateityje.

„Šiandien matome visiškai neatsakingą „Kauno energijos“ valdymo pavyzdį, kuomet jau dabar gyventojų pinigai naudojami neapdairiai, tačiau klausimų kelia ir ateities strategijos stygius. Kaune pastačius atliekų deginimo jėgainę, teigiama, turėsime perteklinius pajėgumus. Tačiau ar nebus taip, jog tuomet šilumos kaina ne mažės, o būtent kils, kadangi jėgainių išlaikymo kaštai nuguls ant vartotojų pečių?“, – sakė G. Žukauskas.

Pažymėtina, kad tiek dujų, tiek elektros kainų nustatymo metodikos numato, kad susidariusias permokas vartotojams teikėjai grąžina su palūkanomis. Kol tokia metodika nėra patvirtinta šilumos vartotojų atžvilgiu, permokų grąžinimo terminas turėtų būti kiek įmanoma trumpesnis. Vis dėlto galutinis sprendimas dėl grąžinimo termino priklausys AB „Kauno energija“ ir jos pagrindinei akcininkei – Kauno savivaldybei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA