Paviešintos slapta darytos „Rudens“ trėmimų nuotraukos iš Kauno srities | Kas vyksta Kaune

Paviešintos slapta darytos „Rudens“ trėmimų nuotraukos iš Kauno srities

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.

Lietuvos ypatingasis archyvas pasidalino išskirtinėmis fotonuotraukomis, kuriose slapta užfiksuotos Lietuvos gyventojų trėmimo „Osen“ akimirkos. Vienoje iš Kauno srityje darytų nuotraukų matyti ir du tremiami vaikai.

Kaip teigiama Lietuvos ypatingojo archyvo „Facebook“ paskyroje, 1951 m. rugsėjo 20‒21 d., 1951 m. spalio 2‒3 d. ir 1951 m. lapkričio 30 d., vadovaujantis SSRS Ministrų Tarybos 1951 m. rugsėjo 5 d. nutarimu „Dėl buožių su šeimomis iškeldinimo iš Lietuvos SSR teritorijos“, sovietinės represinės struktūros įvykdė masinio trėmimo operaciją „Osen“ (liet. ‒ „Ruduo“), kurios metu į Krasnojarsko ir Altajaus kraštus bei Irkutsko ir Tomsko sritis buvo ištremta apie 20 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Tremtinių sunkvežimyje matyti sėdintys vaikai / Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.

Lietuvos SSR valstybės saugumo komiteto (KGB) operatyvinės įskaitos bylų fondo Nr. K-30 agentūrinėje byloje „Barsukai“ (f. K-30, ap. 1, b. 627) saugomos labai retos unikalios fotonuotraukos, kuriose užfiksuotos 1951 m. spalio 2 d. vykdyto Kauno srities gyventojų trėmimo akimirkos.

Agentūrinę bylą „Barsukai“, kaip nurodoma ypatingojo archyvo pranešime, Lietuvos SSR valstybės saugumo ministerijos (MGB) Naumiesčio rajono skyrius 1951 m. gruodžio 5 d. užvedė fotografui Kaziui Kovaliūnui (Kavoliūnui) ir kitiems asmenims, kuriuos įtarė įkūrus antisovietinę organizaciją „Laisvės Varpas“, spausdinus ir platinus antisovietinius atsišaukimus.

Atliekant agentūrinį ištyrimą, LSSR MGB Kauno srities valdyba 1951 m. gruodžio 4 d. rašte Lietuvos SSR MGB Naumiesčio rajono skyriui nurodė, kad būtina išsiaiškinti, ar antisovietinės organizacijos nariai neužsiiminėjo „žvalgybinių žinių šnipinėjimu“ ir nustatyti, ar ne K. Kovaliūnas (Kavoliūnas) 1951 m. spalio 2 d. fotografavo sunkvežimius, kuriais į tremtį buvo „išvežami buožės“.

Visgi byloje duomenų apie tai, kas yra šių unikalių fotonuotraukų autorius ir kokioje tiksliai vietovėje buvo fotografuota, nėra. Šios informacijos nepavyko rasti ir Archyvo saugomoje MGB iškeltoje K. Kovaliūno (Kavoliūno) bei kitų asmenų baudžiamojoje byloje.

„Rudens“ trėmimai Kauno srityje / Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.

Agentūrinėje byloje „Barsukai“ saugomose fotonuotraukose užfiksuotos 1951 m. spalio mėn. sovietinių represinių struktūrų vykdytos gyventojų masinio trėmimo operacijos „Osen“ akimirkos. Šios slapta darytos fotonuotraukos yra autentiškos ir labai retos, kadangi sovietinio saugumo rengiamos operacijos visuomet vykdavo laikantis ypatingo slaptumo, jų metu būdavo griežtai draudžiama filmuoti ar fotografuoti, išskyrus surežisuotus, parodomuosius siužetus, fotografuotus ar filmuotus mokomaisiais arba propagandiniais-agitaciniais tikslais.

Lietuvos ypatingasis archyvas primena, kad su šiais ir kitais Lietuvos SSR valstybės saugumo komiteto (KGB) dokumentais galima susipažinti archyvo KGB dokumentų skaitykloje, įsikūrusioje Vilniuje, Gedimino pr. 40/1.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA