Senasis Kaunas: reikia kultūringų viešbučių! | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: reikia kultūringų viešbučių!

http://www.facebook.com/museumkoenigsberg nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Gruodžio 3-ąją 1938-aisiais „Lietuvos žinios“ rašė apie tai, kad reikalingi kultūringi viešbučiai.

„Liet. Turizmo d-jos pirm. dir. Barkauskas spaudos atstovus painformavo apie aktualiuosius turizmo klausimus Lietuvoje.

– Liet. Turizmo d-jai pats aktualiausias klausimas šiuo metu tai viešbučių, turistų namų ir turizmo stočių statybos bei įrengimai, – pradėjo pasikalbėjimą dir. Barkauskas. Mūsų kraštas yra pamėgiamas lankyti ne tik savųjų, bet vis daugiau ir daugiau sulaukiame ir užsieniečių svečių. Nors mes užsienio svečius patraukti į Lietuvą nesame darę jokios propagandos, bet susidomėjimas mūsų kraštu kasmet auga. Ateityje užsieniečių, kaip galima spėti, į Lietuvą atvyks dar daugiau. Turizmas į Skandinavijos valstybes plečiasi ir pavaržiuojančių turistų dalis, be abejo, sustos ir Lietuvoje. Jau dabar

atitinkamos Anglijos, Amerikos ir kitų kraštų įstaigos teiraujasi Lietuvoje del pragyvenimo, nakvynių ir t.t.,

o 1940 m., kada bus pasaulinė olimpijada Helsinkyje, turistų užsieniečių skaičius tikrai bus nemažas. Visa tai Turizmo d-jos vadpvybę verčia labai rimtai susirūpinti. Nakvynių klausimas ligi šiol pas mus buvo stačiai apgailėtinoje būklėje. Provincijoje neturime nė vieno žmoniško viešbučio. Kauno viešbučiai pasenę, neatitinka šių laikų reikalavimų, o kainos nežmoniškai aukštos. Dažniausiai užsieniečiai palygina mūsų viešbučių ir restoranų kainas su Latvijos ir Estijos panašių įmonių imamomis kainomis už valgius ir gėrimus, ir mūsų nenaudai gaunasi didžiausi skirtumai. Kaune ir provincijoje ekskursijoms ar atskiriems turistams nėra kur pigiai ir žmoniškai pernakvoti.

– Šios negerovės kenkia ne tik mums patiems, norintiems labiau pažinti savo gimtąjį kraštą, bet yra nuostolingos kraštui.

Reikėjo viešbučių ir nakvynių namų klausimą išspręsti radikaliai.

Tam reikalui buvo paruoštas viešbučių statybos planas, kuriam pritarė ir vyriausybė. Pagal šį planą bus pastatyti viešbučiai tuose provincijos miestuose Tačiau tam reikia sudaryti sąlygas. Bus pasiųsta į užsienius stipendininkų pasimokyti viešbučių administravimo, patarnavimo ir kulinarijos.

Ekskursijoms nakvynės namus – turizmo namus Kaune imasi statyti Kauno m. savivaldybė. Tolimesnėms ir gražesnėms mūsų krašto vietoms pasiekti Dubingiuose, Liškiavoje, Kernavėje, Plateliuose ir kit. Yra steigiamos turizmo stotys. Čia ekskursijos galės ne tik pailsėti, bet ir pavalgyti, bei pernakvoti.

Lieka išspręsti viešbučio statybą Kaune. Teko nugirsti, kad naujo viešbučio statybos norinti imtis akc. b-vė „Lietuvos viešbutis“. Būtų gera, kad vyriausybė paveiktų b-vę pradėti viešbučio statybą ne vėliau, kaip ateinančių metų ankstyvą pavasarį, nes viešbutis būtinai reikia įrengti ligi 1940 m. pavasario. Pavėlavus būtų tiesiog apgailėtina klaida.

Viešbučių klausimą Lietuvoje reikia išspręsti nedelsiant, nes kaimyniniuose kraštuose turizmo reikalai yra toli pažengę ir del to iškyla mūsų kraštui pavojus būti izoliuotam.

Del Turizmo d-jos ateities darbų

Pirm. dir. Barkauskas pastebėjo, kad viskas pareis nuo bendros mūsų krašto turizmo raidos. Keldama viešbučių statybos klausimą d-jos vadovybė darys žygių sustiprinti viešbučių priežiūrą, rūpinsis turistinių vietų sutvarkymu, pagražinimu ir apskritai, d-ja darys viską, kad turizmo sąlygos Lietuvoje gerėtų ir, kad turizmas ir toliau sparčiai plėstųsi.

– Liet. Turizmo d-jai turizmo klausimais pavyko daug kas nuveikti.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA