Senasis Kaunas: Šančiuose – vis dar senoji tvarka | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: Šančiuose – vis dar senoji tvarka

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Lapkričio 16-ąją 1919-aisiais „Lietuvos ūkininkas“ rašė apie Šančius.

„Šančiai. Kauno priemiestis. Rodos, carizmo liekanų niekur nebeliko, tačiau praktikos gyvenime ne visai taip. Žiūrint į tokį reiškinį, kurį aš čia aprašysiu, sunku būtų įspėti, kokia valdžia ir tvarka viešpatauja dabar Lietuvoje. Štai, Šančiuose dar, matyt, užsiliko caro režimo liekanų. Sunku, pagaliau, suvokti, kur čia teisybė. Iš visokių aplinkraščių numanu, kad Šančiai turėtų būti miesto savivaldybės žinioje. Tačiau čia yra dvarininkas Fanstilis, kurį žmonės vadina caruku, nes jis čia, galima sakyti, viešpatis. Antroje pusėje spalių mėnesio jis išleido Šančių gyventojams pranešimus, reikalaudamas būtinai įnešti nuomos pinigus už tuos žemių sklypelius, kuriuose pasistatę trobeles gyvena Šančių gyventojai. Ir reikia žinoti, kad tie pranešimai atspausti rusų kalba ir su antspaudu, kuriame stovi rusų dvigalvis erelys.

Jei yra Lietuvos valstybė ir jos vyriausybė, tai ar galima leisti tokiems dvarininkams taip elgtis, juk tai be galo piktina mūsų žmones, kur tas viskas kolčakizmu atsiduoda.

Antra vertus, žmonės nuo senų laikų moka tam dvarininkui nuomos pinigus už žemę, kuri dar caro laikais buvo atimta iš žmonių. Rodos, dabar jau reikėtų padaryti tam galas, reikėtų vyriausybei tokiems dvarininkams neleisti saviškai tvarkdariauti.

Aš, pavyzdžiui, po penkių su viršum metų sugrįžau iš nelaisvės suvargę, neturėdamas skatiko kišenėje, o čia tas Fanstilis tuojau reikalauja užmokėti nuomą. Aš dabar abejoju, ar dvarininkas Fanstilis remiasi Lietuvos valdžios ar dar senaisiais rusų caro įstatymais?“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA