Senasis Kaunas: statys valdininkams ir tarnautojams namus | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: statys valdininkams ir tarnautojams namus

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 25-ąją 1937-aisiais „Lietuvos žinios“ rašė apie tai, kaip statys valdininkams ir tarnautojams namus.

„Prieš kiek laiko „Liet. Žiniose“ jau buvo rašyta, kad svarstomas klausimas, kaip konkrečiai kovoti su butų krize Kaune – masiniai statyti naujų butų. Dabar iš kompetentingų šaltinių apie tai teko papildomai sužinoti štai kas:
Besiskirstantiems naujakuriams trobesiams pasistatyti dabar vyriausybė statybinę medžiagą parduoda už 20% taksos kainos, t.y. 80% daroma nuolaida. Tuo tarpu miškas Lietuvos eksporte sudaro žymią poziciją: plytų mes negalime eksportuoti, nes per brangi gamyba. Taigi, iškeltas sumanymas įkurti b-vę plytinėms steigti, nes plytų pareikalavimas vis didėja, o cemento irgi kasmet vis daugiau reikia plentams, miestų gatvėms ir statybai. Taigi, plačiu mastu pradėjus gaminti plytas, jos būtų papiginta kaina duodamos naujakuriams, o miškas paliekamas eksportui. Taip būtų kuriama ir mūrinė graži Lietuva. Būtų iš karto statomos 6 -7 didelės produkcijos moderniškos plytinės, prie geležinkelio arba Nemuno – kur yra geri molo sluoksniai. Cemento fabrikai irgi būtinai reikalingi.
Kaip plytinės, taip ir cemento fabrikai labai yra reikalingi ir Kauno miesto statybai. Mat, numatoma įsteigti b-vę, kuri plačiu mastu Kaune statytų namus, o pastatytus perleistų valdininkams ir tarnautojams išsimokėtinai.
Kaip plytinių taip namų statybos bendrovėse dalyvautų valstybės iždas.

Esą numatoma pakeisti Žemės banko įstatymą, ta prasme, kad Žemės bankas gali supirkinėti akcijas, nors jis laisvų pinigų turįs.

Šiandien išvyksta Austrijon ir Čekoslovakijon valst. Kontrolės Bendrų reikalų departamento direktoriai p. P. Kregždė ir p. Nainys ir žem. Banko inž. p. Kondrotas.

Jie plačiai susipažins su namų statyba Vienode ir fabrikų darbininkų namų kvartalais.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA