Piknikas prie Pilies kvietė panirti į stalo žaidimų pasaulį | Kas vyksta Kaune

Piknikas prie Pilies kvietė panirti į stalo žaidimų pasaulį

R. Tenio nuotr.

Penktadienio vakarą, po savaitės darbų – pasidžiaugti paskutiniu vasaros savaitgaliu gamtoje, prie Kauno pilies susirinko šimtai miestiečių. Čia vyko šeštasis „Kauniečių piknikas“.

Raginimui pasiimti spalvotus pledus ir mėgiamiausių stalo žaidimų – pakluso daugelis. Susirinkusieji galėjo išbandyti jėgas apie trisdešimtyje skirtingų žaidimų, šaškių turnyre, golfe, statyti bokštą iš „Jenga Maxi“ kaladėlių ar tiesiog išsitiesti ant žolės ir tingiai leisti vakarą, vėsinantis ledais. Kaip ir buvo galima numanyti, piknikas sukvietė itin daug šeimų su vaikais, kurie nevaržomai ėmėsi bandyti visus žaidimus iš eilės.

Itin populiarus buvo šachmatų simultanas, kuriame prieš aštuoniskart Lietuvos šachmatų čempioną, tarptautinių turnyrų nugalėtoją, didmeistrį Šarūną Šulskį vienu metu ryžosi kovoti 15-ka drąsuolių. Tiesa, vienas, neatlaikęs gresiančio pralaimėjimo kartėlio – tyliai pasišalino jau po keliolikos minučių, o kiti stengėsi prilygti čempionui ir varžėsi iš paskutiniųjų. Vienai puikiai žaidusiai merginai, didmeistris buvo priverstas paskelbti lygiąsias.

Visgi atsirado vienas žaidėjęs, įveikęs didmeistrį – tai Andrius Našlėnas. „Žaidimo eiga buvo labai dinamiška, teko smarkiai pakovoti. Didmeistris atakavo, bet apsigyniau ir galiausiai perėjau į ataką, tai ir lėmė mano pergalę. Pats jaunystėje turėjau tam tikrą šachmatų profesionalo laipsnį, tačiau rimtai nebežaidžiu kone trisdešimt metų. Galbūt dalį sėkmės atnešė šalia palaikiusi dešimtmetė dukra, kuri taip pat mokosi žaisti šachmatais. Abu puikiai praleidome laiką, todėl džiaugiuosi tokiu renginiu, kuris propaguoja šachmatų sportą Kaune“, – pasakojo A. Našlėnas.

Kauniečių piknikas

Esu žaidęs prieš dešimt žmonių vienu metu ir dar nežiūrėdamas į lentą, tai buvo 2008-aisiais Kauno įgulos karininkų ramovėje, sunku nebuvo. Tik pastatykite šachmatų lentas norintiesiems mesti man iššūkį ir simultaną sužaisiu, kad ir su 50 žmonių vienu metu. Būtų įdomus iššūkis, pergale neabejoju, pasitikiu savimi”, – dėstė Š. Šulskis.

Muzikinį foną piknike užpildė dainininkė Gabrielė Goštautaitė, naujos kartos džiazo bei alternatyvios muzikos dainininkė Vytautė Pupšytė bei gitaros virtuozas Andrius Murencevas.

Kauniečių piknikas

Įvairius stalo žaidimus išbandyti kvietęs žaidimų populiarintojas ir mėgėjas Gytis Murauskas prisipažino, kad gerai nemoka žaisti nei vieno žaidimo, tačiau dabar jo kolekcijoje keliasdešimt rūšių. Norintiesiems, demonstruoti didesnei žmonių kompanijai, vakarėliams, susibūrimams skirti žaidimai, padedantys užmegzti ryšį, susidraugauti bei smagiai praleisti laiką.

Kauniečių piknikas

Tarybiniais laikais stalo žaidimas buvo vienas – Monopolis”, o dabar – gausuma, tik imk ir žaisk”, – ragino G. Murauskas.

Jis tikino, kad šiuo metu populiarūs pagal populiarius filmus sukurti žaidimų atitikmenys, tarkim Warcraft”, visatos stalo žaidimo partija gali užtrukti ir 6-8 valandas, o ir versijų jis turi bent penkias. Klasika tapo strateginis žaidimas „Carcassonne“, su keliolika papildymų. Populiarūs ir paprastesni: „Alias”, „Uno”, „Saboteur” ir kt.

Pašnekovas prisipažino, kad pasaulyje populiarumo rekordus mušusio žaidimo „Pokemon Go” net nebandė, esą yra įdomesnių. „Pokemonus žaidžiau savo laiku, kai jie buvo naujiena – 1993 m. išleidus pirmąją jų versiją”, – sakė G. Murauskas.

Kauniečių piknikas

Jis pasakojo, kad žaidžiant stalo žaidimus, laikas prabėga itin nepastebimai, galima jais užsiimti valandų valandas. Jam ilgiausiai žaisti teko 7 valandas, žaidimą „Warcraft”.

G. Murausko teigimu, Lietuvoje kol kas dar trūksta informacijos apie naujausius pasaulinius žaidimus, esą dabar esantys šalyje – jau pasenę, pabodę: Nieko naujo”.

Visgi, pasak jo, geriau jau žaisti stalo žaidimus, nei marksoti socialiniuose tinkluose ar teigti, kad nėra ką veikti: Žaidimas duoda gerą laiką, suartina žmones, žinoma, pagavus azartui reikia nepamiršti bei kartais leisti laimėti ir kitiems. Kaunas dabar kiek nusileidžia sostinei, pagal stalo žaidimų populiarumą, bet padėtį taisome”, – kalbėjo G. Murauskas.

Kauniečių piknikas

Pikniko dalyviai galėjo dalyvauti socialinėje akcijoje „Sumuštinukė“. Savo socialinio tinklo profilyje reikėjo įkelti asmenukę su sumuštiniu ir uždėti grotažymę #sumustinuke.

Iniciatyva skirta atkreipti dėmesį į Maltiečių globojamus vaikus, padovanojant jiems dalį šeimos šventės – pikniko – emocijų. Prie akcijos prisidėjo žymūs kauniečiai: Linas Adomaitis, Karina Krysko-Skambinė, Ieva Zasimauskaitė. Po renginio visos socialiuose tinkluose publikuotos nuotraukos su „sumuštinukės“ grotažyme buvo suskaičiuotos  – organizatoriai jų rado apie šimtą, tiek „Auksės“ duonos pikniko rinkinių atiteks Maltiečių globojamiems vaikams.

„Džiugu, kad stalo žaidimai, gyva muzika ir, žinoma, puikus oras į „Kauniečių pikniką“ pritraukė būrį miestiečių. Pikniką organizuojame jau šeštą kartą ir pastebime, kad tokių renginių Lietuvoje atsiranda vis daugiau, žmonės noriai renkasi bendravimą ir buvimą kartu gamtoje. Tačiau „Kauniečių piknikas“ yra kitoks ne tik dėl žmonių skaičiaus, kuris šiemet vėl turėtų siekti du tūkstančius, bet labiausiai dėl lengvos ir jaukios atmosferos. Būtent dėl jos „Kauniečių piknikas“ iš mažo ir lokalaus bendraminčių susibūrimo tapo tikra vasaros palydėtuvių tradicija Kaune“, – teigė pikniką organizuojančios „Fazer Bakery Baltic“ vadovas Mindaugas Snarskis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA