Siaubingi padariniai, suvalgius užkrėsto maisto: viskas gali baigtis mirtimi – Kas vyksta Kaune

Siaubingi padariniai, suvalgius užkrėsto maisto: viskas gali baigtis mirtimi

delfi.lt 2016/08/05 11:39
Organizatorių nuotr.

Ketvirtadienį prokuratūra pranešė, jog dalyje šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produkcijoje esą nustatyta salmonelių ir žarninių lazdelių.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė DELFI paaiškino, ką tokie radiniai išduoda apie maisto ruošą ir kam derėtų labiausiai sunerimti.

Gali baigtis mirtimi

„Salmonelės – tai zoonozių sukėlėjai – bakterijos, kurios sukelia ligą ir gyvūnams, ir žmonėms. Jos yra gyvūniniame maiste. Į žmogaus organizmą jos patenka tik su maistu ar nešvariomis rankomis kažką dedant į burną. Kitais būdais, pavyzdžiui, per orą, jomis užsikrėsti neįmanoma. Salmonelių yra labai daug rūšių – per 2000. Lietuvoje daugiausiai figūruoja vienos serologinės grupės bakterijos – Salmonella enteritidis. Kokia bakterija nustatyta tiriamuose gaminiuose – negaliu pasakyti, nes nemačiau duomenų“, – pasakojo specialistė.

Jos teigimu, jei į organizmą patenka viena kita salmonelės bakterija – nieko tokio.

„Gyvename ne sterilioje aplinkoje ir kiekvieną dieną „pagauname“ vieną kitą bakteriją, tačiau didesnis šių bakterijų kiekis jau sukelia ligą. Ji sveikam, suaugusiam žmogui pasireiškia aukšta temperatūra, karščiavimu, viduriavimu, pykinimu. Visgi mažam vaikui, vyresnio amžiaus asmeniui ar tam, kuris turi kitų sveikatos negalavimų – pasekmės gali būti daug rimtesnės. Salmonelės gali patekti į kraują, kitus organus, gali sukelti sepsį – kraujo užkrėtimą – arba pūlinį kepenyse, sąnaryje. Pasitaiko ir tokių atvejų“, – teigė G. Zagrebnevienė.

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo 20 iki 40 laipsnių.

Salmoneliozės simptomai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi.

Salmoneliozės prevencijai vakcinos nėra. Todėl būtina įsiminti ir žinoti šias pagrindines taisykles, padėsiančias sumažinti užsikrėtimo riziką:

1. Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiai apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno.

2. Vengti kryžminio maisto užteršimo.

3. Negaminti maisto kitiems sergant salmonelioze ar kurį laiką skiriant sukėlėją.

4. Plauti rankas po sąlyčio su gyvūnų ar sergančio salmonelioze žmogaus išmatomis.

Rodo fekalinį užterštumą

Paklausta apie žarnines lazdeles, G. Zagrebnevienė paaiškino, jog šių keliamas pavojus – mažesnis.

„Žarninių lazdelių vėlgi yra labai daug rūšių. Escherichia coli – yra įprastinė žarninė lazdelė, sudaranti normalią žarnyno florą, be kurios mes negalėtume gyventi. Jei gaminiuose rasta ši bakterija, tai rodo nešvariai pagamintą maistą, fekalinį užterštumą. Vadinasi, maisto gaminimo higiena, švelniai tariant, buvo pažeista – buvo dirbama nešvariomis rankomis, nehigieniškomis priemonėmis, galbūt aplinka, kurioje gaminta produkcija, buvo nešvari“, – teigė pašnekovė.

Yra ir kita grupė – patogeninių Escherichia coli, kurių yra labai daug tipų ir klinikų.

„Man sunku komentuoti, kadangi nesu susipažinusi su tyrimu, bet veikiausiai rasta ta „banalioji“ Escherichia coli, kuri rodo higienos normų pažeidimą.

Jei tai yra ne patogeninė Escherichia, kuri randama su kiekvieno žmogaus išmatomis, tai ji tikrai nesukelia rimtesnių problemų. Problemų gali sukelti tik patogeninės bakterijos“, – aiškino ULAC specialistė.

Suserga kas trečias

Gera žinia ta, kad šioms bakterijoms patekus į organizmą, nebūtinai susirgsite.

„Yra moksliškai nustatyta ir patvirtinta, kad jei tą patį užterštą (salmonelėmis arba žarninėmis lazdelėmis) maistą valgė 100 žmonių, iš jų suserga apie 30 proc. Kitų užsikrėtusių žmonių organizme esančios apsauginės ląstelės puikiai susitvarko ir užmuša patogenines bakterijas. Dalis žmonių gali net nežinoti, kad užsikrėtė.

Kita dalis gali jausti lengvus simptomus – kartą jautė pykinimą, suviduriavo, tačiau patogeninės bakterijos tranzitu prakeliavo per žarnyną, nesukeldamos rimtesnių negalavimų. Galiausiai, grupei asmenų, ypač turintiems kokių sutrikimų, ar imlesniems infekcijoms, ligoms, liga gali pasireikšti rimčiausiais simptomais“, – sakė Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja.

Tinkamiausia temperatūra šioms bakterijoms daugintis ─ +37°C. Sukėlėjas išlieka gyvybingas daugiau nei 2 mėnesius išmatose, dirvožemyje, puikiai išgyvena maltoje mėsoje. Savaites, mėnesius gali išlikti gyvybingas rūgščioje terpėje (majoneze, dešroje, obuolių sidre, čederio sūryje). Bakterija jautri dezinfekantams.

Veikiant 121°C temperatūros drėgnam karščiui mažiausiai 15 minučių arba 160─170°C temperatūros sausam karščiui mažiausiai 1 valandą, sukėlėjas žūva. Kad maistą būtų saugu vartoti, būtina jį termiškai apdoroti ne žemesnėje nei 71°C temperatūroje. Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio.

Daugiau skaitykite čia.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Sponsored Video
Susijusios naujienos
Naujausios žinios
EismAS
112
Laisvalaikis
KULTŪRA
Verslas
Mokslas ir IT
SPORTAS
POLITIKA
  1. Konkurso pavadinimas: „Mieliausio augintinio rinkimai“.
  2. Konkurso organizatorius: MB „KAS VYKSTA“.
  3. Konkurso rėmėjas: KG VET ir QUATRO maistas augintiniams.
  4. Konkursas „Mieliausio augintinio rinkimai“ vyksta 2021 05 03 – 2021 05 30
    • Augintinių nuotraukas galite siųsti 2021 05 03 – 2021 05 16
    • Pirminis balsavimas už visus augintinius vyks: 2021 05 16 – 2021 05 23
    • Finalinis balsavimas už daugiausia balsų surinkusius dalyvius (10 augintinių) vyks 2021 05 24 – 2021 05 30
  5. Prizas skiriamas vienam asmeniui, nepriklausomai nuo to, kiek nuotraukų įkels.
  6. Pagrindinių prizų laimėtojai bus paskelbti 2021 m. gegužės mėn. 30 d.
  7. Dešimt dalyvių, surinkę daugiausiai balsų, bus apdovanoti rėmėjo QUATTRO šunų ir kačių maistu.
  8. Prizai:
    • Šunų kategorija:
      • 1 vieta. Šunų maistas – 60 kg.
      • 2 vieta. Šunų maistas – 30 kg.
      • 3 vieta. Šunų maistas – 10 kg.
      • 4 vieta. Šunų maistas – 10 kg.
      • 5 vieta. Šunų maistas – 10 kg.
    • Kačių kategorija:
      • 1 vieta. Kačių maistas – 30 kg.
      • 2 vieta. Kačių maistas – 20 kg.
      • 3 vieta. Kačių maistas – 10 kg.
      • 4 vieta. Kačių maistas – 10 kg.
      • 5 vieta. Kačių maistas – 10 kg.
  9. Specialus prizas įsteigtas MB „KAS VYKSTA“
  10. Dėl prizų atsiėmimo QUATTRO susisieks su konkurso dalyviais jų nurodytais kontaktais.
  11. Konkurso dalyvis norėdamas dalyvauti konkurse turi pateikti šiuos duomenis: Vardas, Pavardė; El. paštas; Kontaktinis telefono numeris; Augintinis: Šuo / katė / kitas.
  12. Konkurse dalyvaujantys dalyviai sutinka, kad būtų talpinamos ir viešai skelbiamos nuotraukos. Konkurse dalyvauja tik augintinių nuotraukos.
  13. Konkurse dalyvaujantys dalyviai sutinka, kad jų atsiųsta video medžiaga su augintiniais būtų naudojama portalo rengiamoje medžiagoje ir viešinama, tačiau konkurso balsavime nedalyvauja.
  14. Už „Mieliausio augintinio rinkimai” galima balsuoti spaudžiant balsavimo mygtuką. Balsų kiekis yra ribojamas. Iš vieno IP adreso leidžiama balsuoti 10 kartų per parą. Nustačius sukčiavimo atvejį, pasiliekama teisė pašalinti dalyvį ir anuliuoti balsus be perspėjimo.
  15. Tais atvejais kai nepavyksta pateikti nuotraukos per balsavimo formą, galima nuotrauką ir aprašymą siųsti el.paštu konkursas@kasvyksta.lt
  16. Jei atsiunčiamos kelios augintinio nuotraukos, redakcija pasilieka teisę balsavimui teikti vieną nuotrauką savo nuožiūra.
  17. Balsuodamas skaitytojas suteikia konkurso organizatoriui teisę tvarkyti IP adresą konkurso laimėtojo nustatymo ir sąžiningo balsavimo užtikrinimo tikslu.
  18. Kilus įtarimui, kad yra sukčiaujama siekiant surinkti kuo daugiau balsų, redakcija pasilieka teisę pašalinti sukčiaujantį dalyvį iš konkurso.
  19. Konkursas skirtas asmenims ne jaunesniems nei 16 metų.
  20. Konkurso dalyviai ir balsuojantys įsipareigoja laikytis konkurso taisyklių.
  21. Konkurso dalyvis supranta, kad anketoje minimų duomenų pateikimas, jų naudojimas ir viešas skelbimas konkurso metu yra būtina dalyvavimo konkurse sąlyga. Konkurso dalyvis sutinka, kad jo pateikti duomenys būtų publikuojami, viešai skelbiami ir kitaip naudojami dalyvavimo konkurse ir jo laimėtojų nustatymo tikslu. Konkurso dalyviai turi teisę bet kuriuo metu susipažinti su tvarkomais jų asmens duomenimis ir reikalauti juos ištaisyti ar sunaikinti. Dalyviui pareikalavus sunaikinti tvarkomus jo asmens duomenis, dalyvis praranda galimybę toliau dalyvauti konkurse.
  22. Konkurso organizatorius arba rėmėjas pasilieka teisę keisti konkurso taisykles iš anksto viešai apie tai portale KAS VYKSTA informavus dalyvius ir balsuojančius už juos.