Kaune prieš beveik šimtą metų: problemos su namų numeriais | Kas vyksta Kaune

Kaune prieš beveik šimtą metų: problemos su namų numeriais

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pristato straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną tarpukariu spaudoje paskelbtos naujienos, kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Liepos 8-ąją 1932-aisiais metais „Lietuvos aide“ aprašytos problemos, kylančios dėl neaiškių namų numerių.

“Vienas vargas dabar Kaune žmogui, atkeliavusiam iš provincijos ar iš užsienio ir norinčiam surasti reikiamus namus, ypač sutemus. Ne tiktai provincijos žmonėms, bet ir patiems kauniškiams kartais dėl to daug triūso tenka turėti. Visi pripažįsta, kad dabartiniai namų numeriai visai niekam netikę. Tai senas rusų palikimas: rusai tokio tipo numeriais žymėdavo savo tolimų provincijos miestų namus.

Dabar, kai norima gražinti mūsų laikinąją sostinę, dabartinius namų numerius neatidėliojant reiktų pakeisti visais atžvilgiais gerais. Dabartiniai namų numeriai nieko nepadeda žmogui orientuotis. O naktimis, kai gatvėse užgesinama šviesa, tai namų numerių ir visai nematyti. Jie apšviesti taip silpnai, neretai ir visai neapšviesti. Be to, skundžiamasi, kad dabartinio tipo namų numeriai gadina padoresnių namų išvaizdą.

Kiekvienas namas, kol kas bent Kaune, turėtų turėti gerai apšviestą lentelę, ant kurios būtinai turėtų būti, ne tiktai namo numeris, bet ir namo savininko pavardė. Turi būti pažymėta, kurioj policijos nuovadoj namas yra būtinai gatvės vardas, kad žmogus ties kiekvienu namu galėtų žinoti, kurioj gatvėj jis randasi. Dabar norint sužinoti gatvės vardą, reikia bėgti į pradžią ar gala kvartalo. Pakeisti esamuosius namų numerius naujais, visais atžvilgiais praktiškais numeriais – žibintais, namų savininkams daug nekaštuotų, o būtų kultūringiau ir gražiau.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA