Sinoptikai neguodžia: tikrojo pavasario dar teks palaukti | Kas vyksta Kaune

Sinoptikai neguodžia: tikrojo pavasario dar teks palaukti

delfi.lt 2016/04/25 14:40
Kas vyksta Kaune nuotr.

Bjaurus balandis – tik pradžia prieš artėjančią gegužę, kurios vidutinė paros temperatūra prognozuojama žemesnė, nei įprastai.

Kaip DELFI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas Donatas Valiukas, yra buvę, kad gegužę temperatūra nukrito iki minus 6,8. Toks šalčio rekordas 1985 m. fiksuotas Varėnoje. Kol kas aišku, kad paskutinis pavasario mėnuo šiemet bus vėsesnis, tikėtinos ir staigios orų permainos.

„Dabar taip šalta atrodo tik todėl, kad balandžio pradžia Lietuvoje buvo neįprastai šilta. Iš tiesų dabartinis oras – normalus balandžiui, kuris buvo net kiek šiltesnis už vidutinį“, – sakė D. Valiukas.

Artimiausių dienų orų prognozė Kaune>>>

Pasak klimatologo, gegužę paros vidutinė temperatūra svyruoja nuo 11 iki 12 laipsnių šilumos. „Tačiau kai kalbame apie paros temperatūrą, visada turime prisiminti apie svyravimus – savaitė šilta, savaitė vėsi. Taigi, tikėtina, kad situacija bus panaši, kaip balandį. Ypač šiltas buvo pirmas jo dešimtadienis, vėliau buvo apie normą, o dabar – galima pripažinti – yra kiek vėsiau“.

Klimatologijos skyriaus vedėjo žodžiais, diskomfortą dėl vėsos jaučiame dėl to, kad per pastaruosius metus buvome įpratę prie labai didelių šilumų. „Šiųmetinė gegužė bus įprastesnė, taigi, nereikėtų baimintis 11-13 laipsnių paros temperatūros gegužę, nes naktį bus vėsiau, o dieną – šilčiau. Gegužė dar pasižymi dideliu dienos ir nakties temperatūrų skirtumu, neretai paskutinį pavasario mėnesį sulaukiame šalnų, taigi, kontrastų būna“, – priminė DELFI pašnekovas.

Lemtinga riba – plius 10

Aktyvioji augalų vegetacija Lietuvoje paprastai prasideda balandžio ir gegužės sandūroje, kai vidutinė paros temperatūra peržengia plius 10 laipsnių. Kaip bus šiemet, klimatologas nesiryžo įvardyti, tačiau prognozavo, kad, kaip įprasta, tikrasis pavasaris Žemaitijoje prasidės vėliau, o visoje kitoje Lietuvoje – gegužės pradžioje.

Pirmieji tikrojo pavasario ženklus turėtų pajusti Kybartų, Druskininkų gyventojai.

Jei gegužę prognozuojami puse laipsnio vėsesni orai, nei įprastai, vasarą klimatologai žada „apie normą“: birželio vidutinė temperatūra paprastai svyruoja nuo 14,5 iki 16 laipsnių, liepos nuo 17 iki 18,5 laipsnių, rugpjūtį nuo 16 iki 18,5 laipsnių šilumos.

Kaip rodo statistika, Lietuvoje gegužės 2 dieną yra buvęs ir 32,6 laipsnio karštis, 1958 m. buvo užfiksuotas Vilniuje. Ar ko nors panašaus sulauksime šiemet, D. Valiukas nesiėmė spręsti, tačiau užtikrino: „Svyravimų tikrai bus. Viena gegužės savaitė gali būti karšta, kita – labai vėsi“.

Viliasi, kad mėnesio pabaiga bus kaip visada – graži

Gismeteo.lt direktoriaus Kęstučio Petkevičiaus teigimu, gegužės ir birželio mėnesiai dažniausiai būna gana pastovūs. Orų tendencijos šiais mėnesiais kasmet daugiau mažiau išlieka tokios pačios.

„Maždaug gegužės viduryje šalį pasiekia šilti orai, tačiau mėnesio pabaigoje šilumą dažnai keičia lietingas ir kur kas vėsesnis oras, kuris išsilaiko iki pat Joninių. Tikroji vasara dažniausiai prasideda tik birželio pabaigoje. Apskritai, birželis dar nebūna itin vasariškas“, – DELFI sakė K. Petkevičius.

Kalbant apie gegužę, pagal šiuo metu turimus gismeteo.lt duomenis, mėnesio pradžia didelių pokyčių nežada. Pirmosios gegužės dienos dar gali būti lietingos, o temperatūra neskubės kilti. Antrąją mėnesio savaitę galime tikėtis kur kas sausesnių ir saulėtų orų. Tikėtina, jog į šalį plūstels ir šiluma, tačiau mėnėsiui baigiantis jos labai greitai gali nelikti. Temperatūra vėl smuktels žemyn, pasirodys lietaus debesys.

Ne vienerių metų stebėjimai rodo, jog gegužės mėnesį susiduriame su dideliais temperatūrų kontrastais: šiltas dienas staiga gali keisti kur kas vėsesnis oras. Naktimis taip pat dar vyrauja gana žema temperatūra.

„Ši tendencija vis pasikartoja, tačiau turime nepamiršti ir klimato kaitos, taip pat El Ninjo daromos įtakos. O pavasario ir vasaros sandūroje, prognozuojama, jog El Ninjo keis La Ninja, taigi galime susidurti su labai nepastoviais orais, o kartu ir kintančiomis orų prognozėmis. Vertėtų prisiminti, jog ilgalaikės orų prognozės laikui bėgant keičiasi, tikslėja, tad iki gegužės ir birželio dar galime sulaukti ne vieno pokyčio iš „šalta“ į „šilta“, – įspėjo K. Petkevičius.

Pastaruoju metu vyraujantys orai, DELFI pašnekovo žodžiais, daugeliui kelia depresiją. „Bet asmeniškai viliuosi, kad per mano gimtadienį, balandžio pabaigoje, oras bus geras. Būtų smagu lauke išsikepti kepsnį. Bent jau visuomet taip būdavo, tad bus labai įdomu stebėti ar orai šiemet išliks tokie patys, ar sulauksiu staigmenų, – sakė gismeteo.lt vadovas.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA