Kaune gyvenanti portugalė pasipiktino Dainavos poliklinikos darbuotojų elgesiu | Kas vyksta Kaune

Kaune gyvenanti portugalė pasipiktino Dainavos poliklinikos darbuotojų elgesiu

Asociatyvi / Š. Kubiliaus nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakcijos akiratį pateko iš Portugalijos pagal ERASMUS mainų programą į Lietuvą studijuoti atvykusios merginos nusiskundimai dėl VŠĮ „Kauno Dainavos poliklinika“ teikiamų paslaugų.

Rugpjūtį į Kauną persikėlusi mergina, nenorėjusi viešinti savo vardo, teigia, jog nesulaukė tinkamos priežiūros, nors ir turėjo Europos sveikatos draudimo kortelę, su kuria Europos Sąjungoje turėtų gauti nemokamą būtinąją pagalbą.

Nesitikėk, kad būsi priimtas į morgą

„Europos sveikatos draudimo kortelė yra būtina tam, kad Lietuvoje gautum priėjimą prie sveikatos priežiūros, bet ligoninės ieškos kiekvieno įmanomo pasiteisinimo, kad tavęs nepriimtų“, – nuoskaudą vieno socialinio tinklo paskyroje liejo ji.

„Jeigu miršti Kaune, net nesitikėk, kad būsi priimtas į morgą – jie tavęs paprašys palaukti ir pateikti savo leidimą gyventi šalyje. O tuo tarpu gali pūti prie ligoninės įėjimo“, – rašė portugalė.

Mūsų redakcijai susisiekus su mergina, ji teigė, kad už suteiktas paslaugas kaskart turėjo mokėti, o tinkamos priežiūros sulaukė vos kartą, kai buvo nukreipta į priimamąjį. Taip pat jos buvo paprašyta pateikti ligos istoriją bei leidimą gyventi Lietuvoje.

Didžiausia bėda – bendravimas

Pasak merginos, be pastovios gydytojų priežiūros jos būklė gali stipriai komplikuotis.

„Sergu plaučių embolija, turiu bėdų su krauju. Naudoju vaistus ir privalau tikrintis kraują kas 15 dienų“, – teigė ji. „Man reikia konsultuotis su gydytojais, nes negaliu pati sau reguliuoti vaistų dozės… Be tinkamos priežiūros galiu sulaukti komplikacijų“, – sakė ji.

Portugalės nuomone, situacija galėjo būti kitokia, jei poliklinikos darbuotojai gebėtų gerai kalbėti angliškai. „Didžiausia bėda – bendravimas, nes jie nekalba angliškai. O tai gali nuvesti prie nesusipratimų“, – teigė mergina, šiuo metu savo ligą ir vaistus prisižiūrinti pati.

Tai – ne būtinoji pagalba

Tuo tarpu VŠĮ „Kauno Dainavos poliklinika“ viešųjų ryšių specialistė Aušra Ostasevičienė teigia, jog merginai buvo suteiktos visos reikiamos paslaugos.

„Pagal pateiktą informaciją matosi, jog pacientė sirgo plaučių embolija ir poliklinikoje lankėsi ne dėl būtinosios pagalbos, bet dėl esamos ligos kontrolės ir stebėsenos, o tokia būklė nepatenka į būtinosios pagalbos rėmus“, – teigė ji.

Pasak A. Ostasevičienės, tokiu atveju, pagal galiojančius Lietuvos Respublikos įstatymus, iš užsienio atvykusiems studentams sveikatos priežiūros paslaugos yra mokamos, kaip ir bet kuriems kitiems asmenims, Lietuvoje nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu.

„Nemažai poliklinikos darbuotojų kalba įvairiomis kalbomis, tad paprastai nesusikalbėjimo problemų nekyla“, – komentarą dėl to, kad portugalė neturėjo kaip susišnekėti su poliklinikos darbuotojais, atrėmė moteris. „Dažnai žmogus, kuriam reikia vertėjo kasdieniniame jo gyvenime, juo pasirūpina pats“, – teigė ji.

Suteikiama tik apdraustiems

Portalo  „Kas vyksta Kaune“ redakcija primena, jog Europos sveikatos draudimo kortelė reikalinga tam, jog nutikus nelaimingam atsitikimui Europos Sąjungos šalyse būtų suteikta būtinoji medicinos pagalba, už kurią sumokės Lietuvos Respublikos privalomojo draudimo fondas.

Kortelė išduodama bet kurioje ligonių kasoje privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms ir yra visiškai nemokama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA