Neeilinė akimirka – per Panemunės tiltą važiuoja pirmasis transportas | Kas vyksta Kaune

Neeilinė akimirka – per Panemunės tiltą važiuoja pirmasis transportas

Kas vyksta Kaune nuotr.

Po trijų metų pertraukos Panemunės tiltu vėl važiuoja transportas. Tiesa, kol kas važiuoja tik sunkiasvoriai, kuriais bandomos tilto konstrukcijos.

Prieš atidarant garsųjį ir laukiamą Panemunės tiltą, rangovai bando, ar tiltas atlaiko sunkiasvores transporto priemones. Iš pradžių sunkvežimiai pasveriami, po to paleidžiami važiuoti per tiltą. Taip stebima, ar nesikeičia tilto konstrukcijos, kokios sukeliamos vibracijos, ar nereikia papildomų korekcijų.

Šiandien yra atliekamas tilto statinis ir dinaminis bandymai, kurių metu 13 sunkvežimių, pakrautų žvyru ar moliu, tikrina tilto konstrukcijas. Bendras transporto svoris yra 400 tonų.

Iš pradžių sunkiasvoriai automobiliai yra sustatomi į vieną vietą ir žiūrima, kaip tiltas išsilenkia ir po to sugrįžta į pirminę padėtį. Tiltui leidžiama judėti apie kelis milimetrus.

„Per šiuos bandymus sudaroma 80 proc. visos įmanomos apkrovos. Bandymas atliekamas griežtai pagal tiltų bandymo taisykles. Kiekviena apkrova išlaikoma tol, kol stabilizuosis įlinkiai, deformacijos ir tik tada nukraunama ir žiūrimas tilto atsistatymas. Toliau didinama apkrova, kol pasiekiamas maksimumas“, – bandymų eigą komentavo Tiltų tyrimo skyriaus viršininkas Laimonas Krašauskas.

Pirmuoju bandymu po tiltu sudėlioti sensoriai matavo įlinkius, o dinaminio bandymo metu – pagreitį, virpesius kai automobiliai važiuoja įvairiais greičiais. Po visų bandymų bus surinkti duomenys. Juos išanalizavus paaiškės, ar tiltas atitinka visas saugumo normas ir reikalavimus.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog Panemunės tiltas bus atidarytas spalio 30 dieną. Miesto meras Visvaldas Matijošaitis prižadėjo, jog atidarymo dieną jis tiltą išbandys savo „Ferrari” automobiliu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA