Kauniečiai džiaugiasi per trumpą laiką rastu gausiu laimikiu | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai džiaugiasi per trumpą laiką rastu gausiu laimikiu

"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas nori su visais kauniečiais pasidžiaugti miško gėrybėmis, kurias pavyko rasti per trumpą laiką. Vasarą grybais nederlingas miškas pažėrė gėrybių dabar. Belieka tinkamai apsirengti ir keliauti į miškus.

Vienas kaunietis netveria džiaugsmu, jog Kleboniškyje pavyko surasti gausų miško gėrybių lobį. Prireikė vos ketvirčio valandos, kad į namus parsineštų sočią vakarienę.

„Pagaliau grybai pasirodė ir Kaune! Per 15 minučių, kol vedžiojau šunį, Kleboniškio miške radau štai tiek grybų!“, – emocijomis dalinasi portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.

Kadangi grybų jau randama įvairiuose miškuose, aplinkosaugininkai skuba priminti, jog grybauti reikia laikantis miško taisyklių. Grybautojai turi žinoti, kad įvažiuoti į mišką ir važinėti po jį motorinėmis transporto priemonėmis galima tik keliais. Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, reikia vengti užvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų.

Renkant grybus juos reikia arba išrauti, arba nupjauti prie pat žemės. Griežtai draudžiama ardyti miško paklotę, samanų ar kerpių dangą, niokoti nerenkamus grybus. Miško ekosistemoms ypač kenkiama, kai paklotė ardoma grėbliais ir kitais įrankiais, nes taip sunaikinama ir grybiena.

Kaip nustato Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklės, draudžiama rinkti, parduoti ir supirkti voveraites, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis kaip 1 cm, ir baravykus, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis kaip 1,5 cm. Taip pat negalima rinkti į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų rūšių grybų.

Jeigu nustatyta tvarka pažeidžiama grybaujant, piliečiams gali būti skiriama nuo 7 Eur iki 28 Eur, pareigūnams – nuo 28 Eur iki 57 Eur bauda. Jeigu tvarka pažeidžiama grybus superkant, parduodant ar perdirbant, piliečiams gali būti skiriama nuo 72 Eur iki 144 Eur, pareigūnams – nuo 144 Eur iki 289 Eur bauda.

Neteisėtas saugomų laukinių augalų ar grybų rinkimas, žalojimas, naikinimas arba kitoks neteisėtas šių augalų ar grybų ar jų gaminių įgijimas, laikymas, perdirbimas, gabenimas ar kitoks naudojimas užtraukia piliečiams įspėjimą arba 28–289 Eur baudą, pareigūnams – 57–579 Eur baudą. Iš pažeidėjų taip pat gali būti konfiskuojami pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės, augalai ir grybai ar jų gaminiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA