Kauno savivaldybės salė virto kraujo surinkimo centru – Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės salė virto kraujo surinkimo centru

Archyvo nuotr.

Nuo pietų Kauno miesto savivaldybėje vyksta projektas „Kaunieti, būk dosnus“. Iniciatyva skirta skatinti neatlygintiną kraujo donorystę, o surinktas kraujas bus skiriamas Kauno naujagimiams. Į kraujo surinkimo punktą mielai rinkosi savivaldybės tarnautojai ir miestiečiai bei dovanojo mažyliams savo kraują.

„Žinau ką reiškia stebėti, kaip tavo žirnio dydžio vaikeliai kabinasi į gyvenimą. Mano dvynukai gimė – 26 nėštumo savaitę”, – pasakoja asociacijos „Padedu augti“ vadovė Inga Budrienė.

Pasak I. Budrienės, jos mažyliams net kelis kartus buvo pilta eritrocitų masės. Hemoglobino kiekis kraujyje tebuvo 72. „Sunkiausia buvo stebėti, kaip mano dvynukams sustoja kvėpavimas, o tu niekuo negali padėti”, – prisiminimais dalinasi Inga Budrienė.

Projektas yra gyvybiškai svarbus neišnešiotiems vaikams

„Kasmet Lietuvoje gimsta daugiau kaip 1500 neišnešiotų naujagimių, virš 50 tokių kūdikėlių neišgyvena. Neišnešiotumas yra daugiau nei pusės visų, negyvų gimusių, naujagimių mirties priežastis (tai sudaro 60,2 proc.). Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje per metus gydoma ir slaugoma apie 1000 neišnešiotų naujagimių. Jeigu yra įmanoma, gimdyvės iš kitų miestų yra vežamos į šį Perinatologijos centrą. Lietuvoje tokie specializuoti centrai su specialia įranga yra tik 2 – Kaune ir Vilniuje”, – pasakoja LSMU Neonatologijos klinikos vadovė, docentė, Lietuvos Neonatologijos asociacijos prezidentė Rasa Tamelienė.

Pasak R. Tamelienės, tokie mažyliai neturi geležies atsargų ir išsivysto anemija, jiems dažnai trūksta deguonies smegenims, jis yra nepernešamas, todėl gali būti pažeistos galvos smegenys, bet neišnešiotukui tikrai galima padėti. Supylus eritrocitų masę, jo šansai, kad galvos smegenys bus pažeisti tampa daug mažesni, jo gyvybinės funkcijos daug geriau užtikrinamos, nes pakankamas eritrocitų kiekis išnešioja daugiau deguonies.

„Lietuvoje pats mažiausias gimęs, išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis tesvėrė 450 g, o paties mažiausio gestacinio amžiaus naujagimis gimė vos 22 savaičių. Labai svarbus visuomenės supratimas ir pagalba. Prisidėkite prie šio projekto, kraujas yra gyvybiškai svarbus mažyliams“, – ragina R. Tamelienė.

Neišnešioti vaikai taip pat kyla karjeros laiptais

Daiva Tamošiūnaitė – radijo, televizijos laidų, renginių vedėja, filmų įgarsintoja: „Aš žinau, ką reiškia sulaukti tokio dydžio coliukės, mano Adelė tesvėrė 630 gramų. Puikiai prisimenu visas baimes, visas ašaras ir to, ko gero, nebus įmanoma pamiršti visą likusį savo gyvenimą. Pradžia yra pati sunkiausia, bet, kad sektų vis kitas etapas, kad tas vaikelis išgyventų sunkųjį periodą, mes kažkaip visi galime padėti, jei su meile ir su širdimi pasižiūrėtume į šią situaciją. Tokie vaikai užauga puikiais, talentingais žmonėmis, pasaulyje yra daugybė pavyzdžių. Kad ir tas pats mūsų Ramūnas Vyšniauskas gimė neišnešiotukas. Ir iš tokio gležno, mažo kūdikėlio išaugo sunkumų kilnotojas. Mūsų šalis negali pasigirti dideliu gimstamumu, tad padėti užaugti šiems mažiems vaikučiams, reiškia rūpintis savo ateitimi“.

Šiemet kraujo poreikis padidėjo ir jeigu toks išliks, bus sunaudota mažiausiai 252 donorų kraujo. Organizatoriai labai džiaugiasi, kad šiandien pirmoji, kuri padovanojo savo kraują Kauno naujagimiams, buvo Kauno mero žmona Jurgita Kupčinskienė. Neatsitiktinai projekto partneriai asociacija „Padedu augti“ projektą ,,Kaunieti, būks dosnus“ pradėjo nuo Kauno miesto savivaldybės. Norima atkreipti miesto valdžios, verslininkų, visuomenės veikėjų ir visų miestiečių dėmesį į kraujo donorų trūkumo problemą.

Projektą palaiko: Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas su žmona Jurgita Kupčinskiene, choro dirigentė, kompozitorė, muzikos mokytoja Danguolė Beinarytė, verslininkė Inga Budrienė, menininkė Jolanta Šmidtienė, radijo, televizijos laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA