Istorinėje prezidentūroje vyks vertingiausių senųjų Lietuvos monetų pristatymas | Kas vyksta Kaune

Istorinėje prezidentūroje vyks vertingiausių senųjų Lietuvos monetų pristatymas

Renginio organizatorių nuotr.

Šių metų balandžio 15 dieną (pirmadienį) 10 val. Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune (Vilniaus g. 33) vyks vertingiausių Lietuvos istorinių monetų replikų pristatymas. Pirmoji kolekcijos moneta – Žygimanto Augusto lietuviškas portugalas 1562 m.

„Monetų namų“ atstovė Ieva Galiauskienė kartu su Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus numizmatikos skyriaus vadovu Ignu Narbutu pristatys vertingiausių ir reikšmingiausių Lietuvos istorinių monetų replikas, papasakos apie jų simbolines reikšmes ir sukūrimo kelią.

Renginyje taip pat dalyvaus Lietuvos numizmatikos ekspertas, profesorius Stanislovas Sajauskas.

Kolekcija „Lietuvos pinigų istorija“ sudaryta glaudžiai bendradarbiaujant su Nacionaliniu M.K.Čiurlionio dailės muziejumi ir Lietuvos numizmatikos ekspertu, profesoriumi Stanislovu Sajausku.

Unikalios kolekcijos „Lietuvos pinigų istorija“ pirmoji moneta – 1562 metais Vilniaus kalykloje kaldinto Žygimanto Augusto auksinio portugalo replika. Portugalas buvo ne tik stambiausia tuo metu buvusi lietuviška moneta, bet ir viena puošniausių – jai būdingi meniški renesansiniai piešiniai. Žygimantas Augustas laikomas bene didžiausiu lietuviškų monetų novatoriumi. Jo laikais pradėtos kaldinti portretinės monetos, jis išleido pirmąsias lietuviškas auksines monetas – florenus. Kiekviena kolekcijos moneta supažindina su to meto valdovu, istoriniu bei politiniu kontekstu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA