Griliaus sezonas tęsiasi: pasiūlė 5 idėjas, kaip skaniai iškepti žuvį | Kas vyksta Kaune

Griliaus sezonas tęsiasi: pasiūlė 5 idėjas, kaip skaniai iškepti žuvį

Maxima nuotr.

Žuvies paruošimas čirškinimui kepsninėje dažnam skamba kaip ilgas ir sudėtingas procesas, nors iš tiesų tai ne ką sunkiau nei užmarinuoti ir išsikepti šašlyką, o ir kepa žuvis kur kas trumpiau. Ant kepsninės kepta ir sodraus dūmo aromato įsigėrusi žuvis įgauna visai kitą skonį, kurį vis dažiau atranda iškylautojai.

Pastebima, kad lietuvių maisto racione atsiranda vis įvairesnės žuvys, o šią vasarą nuo šašlykų ir kitų mėsos kepsnių „pavargę“ iškylautojai renkasi kepti šviežią žuvį ar jau paruoštus čirškinti žuvies gaminius.

„Skubantiems yra aktualu parduotuvėse rasti ne tik platų šviežios žuvies asortimentą, bet ir iš anksto kepimui jau paruoštų jos gaminių – marinuotų žuvies kepsnių, filė ar žuvies vėrinukų, kuriuos galima išsikepti vos grįžus namo po darbo ar pasiimti į iškylą su kepsnine gamtoje.

Mėgstantiems šeimininkauti virtuvėje lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas dalinasi geriausiais kulinarijos meistrų ištobulintais žuvies marinavimo čirškinimui ant laužo receptais, kurie yra nesunkiai paruošiami, o nepaliks abejingų net ir didžiausių gurmanų.

Kepta jūros lydeka

Ingredientai:

1 kilogramas atvėsintos arba šaldytos jūrų lydekos,
Žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių,
Joduotos druskos (pagal skonį),
3 valgomi šaukštai karotino aliejaus.

Paruošti ir ant grilyje išsikepti jūros lydeką yra paprasta ir greita. Jei nusipirkote šaldytą jūrų lydeką, pirma ją reikėtų atšildyti, nuskusti žvynus, išvalyti, nuplauti ir nusausinti. Žuvies šonuose odelę iš abejų pusių įstrižai įpjauti keliose vietose. Paruoštą žuvį pabarstyti druska, citrininiais žuvų prieskoniais ir įtrinti, tuomet užpilti aliejaus. Žuvį palikti pasisūdyti 2-3 valandas ir kepti kepsninėje. Patiekiant keptą jūros lydeką galima pašlakstyti citrinų sultimis.

Lašišų vėrinukai su daržovėmis

Ingredientai:

800 gramų atšaldytos lašišų filė be odos ir kaulų,
Po trečdalį saldžios raudonosios, geltonosios ir žaliosios paprikos,
100 gramų sviestinio arba aliejinio marinato su žolelėmis arba marinato žuviai,
80 gramų cukinijos.

Iš storosios lašišų filė dalies atpjauti apie 3 cm dydžio kubelius ir juos ištepti pasirinktu marinatu. Išvalius įvairių spalvų paprikas ir cukinijas, supjaustyti jas 3 cm dydžio (kaip ir žuvies) kvadratais. Suverti lašišą ir daržoves ant medinių iešmelių tokia tvarka: cukinija, lašiša, paprika, lašiša, paprika, lašiša, cukinija. Iškeptais iešmeliais ne tik nustebinsite svečius, bet ir papuošite stalą.

Marinuota lašišų filė su pelėsinio sūrio įdaru

Ingredientai lašišos paruošimui:

4 porcijos lašišų filė,
Žiupsnelis citrusinių žuvų prieskonių,
Joduotos druskos (pagal skonį),
3 valgomieji šaukštai aliejaus.
Sūrio įdarui:
70 gramų tarkuoto fermentinio sūrio,
70 gramų majonezo,
70 gramų mėlynojo pelėsinio sūrio,
Žiupsnelis rozmarinų.

Papuošimui:

Keletas šakelių čiobrelių,
Žiupsnelis pipirų mišinio,
1 citrina,
Teriyaki padažo (pagal skonį).

Lašišų filė supjaustyti 5 cm pločio gabaliukais, pabarstyti citrininiais prieskoniais, druska, užpilti aliejumi ir lengvai įtrinti. Kiekvieną gabaliuką prieš kepimą įpjauti įstrižai, kad gautųsi drugelio forma.

Sūrio įdaro paruošimas: į smulkintuvą sudėti tarkuotą ir pelėsinį sūrį, majonezą, rozmarino lapelius ir susmulkinti iki vientisos masės. Jei plaktuvo neturite, galite tiesiog viską išmaišyti. Paruoštą sūrio įdarą dėti ant lašišos filė, per vidurį, į įpjautas vietas, paviršių palyginti.

Paruoštą lašišą kepti folijos indelyje arba suvyniotą į foliją. Po kepimo ant viršaus pabarstyti čiobrelių, pipirų mišinio, pašlakstyti citrinos sultimis. Šalia galite pateikti Teriyaki padažą.

Marinuotos dorados su imbierais ir mėtomis

Ingredientai doradų paruošimui:

Keturios dorados,
Joduotos druskos (pagal skonį),
Žiupsnelis žuvies prieskonių,

Imbierinis marinatas su mėtomis:

3 vnt. imbiero šaknų,
Nedidelė sauja mėtų lapelių,
3 arbatiniai šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 arbatinis šaukštas cukraus,
1 citrinos sultys,
Žiupsnelis joduotos druskos,

Papuošimui:

16 nedidelių mėtos lapelių,
16 didelių kaparių,
1 citrina.

Doradas išvalyti, išplauti, nusausinti. Pabarstyti druska, įvairiais prieskoniais žuviai ir palikti pasisūdyti apie 2-3 val. Atskirai pasiruošti imbierinį marinatą. Imbierų šaknis nuvalyti, sudėti į smulkintuvą, taip pat sudėti mėtų lapelius, supilti citrinų sultis, paskaninti druska, cukrumi ir susmulkinti iki vientisos masės.

Pabaigoje supilti aliejų. Pasūdytas doradas užpilti paruoštu marinatu, gerai įtrinti. Į pilvo ertmę įdėti keletą riekelių citrinų. Taip paruoštą žuvį kepti kepsninėje. Po kepimo ant doradų viršaus galima uždėti keletą mėtų lapelių, kaparių papjaustytų riekelėmis ir pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Marinuota kalmarų filė

Ingredientai:

1 kilogramas atvėsintos arba šaldytos kalmarų filė,
5 vnt. laurų lapų,
10 skiltelių česnakų
Žiupsnelis universalaus prieskonių mišinio arba pipirų mišinio,
Žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių,
Joduotos druskos (pagal skonį),
4 valgomieji šaukštai aliejaus,
1 citrina,

Kalmarų filė, jeigu šaldyta, atšildyti, nuplauti, išimti kremzlę. Paruoštus kalmarus įtrinti smulkintais česnakais, prieskonių mišiniu arba pipirų mišiniu, žuvies prieskoniais, druska. Ant viršaus užpilti aliejų, pabarstyti laurų lapais, permaišyti. Marinuoti apie 2-3 val. Taip pamarinuotą kalmarų filė kepti kepsninėje. Po kepimo galite pašlakstyti citrinų sultimis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA