Žaliųjų kokteilių fėja A. Pauraitė: „Stiklinė skanios laimės – ir įsijungia antroji pavara“ | Kas vyksta Kaune

Žaliųjų kokteilių fėja A. Pauraitė: „Stiklinė skanios laimės – ir įsijungia antroji pavara“

R. Tenio nuotr.

Keliaudami S. Daukanto gatve visai prie pat fontano išvystame mažą, jaukią vietą trumpiems susitikimams, kur galima paskanauti sveikų kokteilių ar krautuvėlėje įsigyti lietuvišką šokoladą be cukraus. Užeiname pasmalsauti. Už baro stovi Alma Pauraitė, atėjūnus ji pasitinka jaukiu žvilgsniu ir nuoširdžia šypsena. „Iš ko šįkart kursime sveikuolišką šedevrą?“, – žvaliai pasiteirauja.

Priebėga glotnučiui ir jaukiam pokalbiui

Šioje vietoje sveikuolių baras veikia jau penkerius metus, tačiau A. Pauraitė baro veiklą perėmė tik prieš metus ir žaliųjų kokteilių baras „Pupa Raw“ tapo neatsiejamas nuo glotnučių gamintojos Almos, pakalbinančios kiekvieną čia užsukantį žmogų. Skubos čia nesijaučia: vienas mąsto ką norėtų dėti į kokteilį, mat sudėtį čia galima pasirinkti pačiam, kitas dairosi į sveikų produktų lentynas su linksmai nuteikiančiais pavadinimais: „Ežiukas rūke“, „Pelytės Zitos žolelių arbata“, „Arklio Dominyko meilė“, „Angelai ant gėlių“, „Stebuklinga“ ir kt.

Glotnučių baras šalia Laisvės alėjos fontano./R. Tenio nuotr.

„Čia galima trumpam sustoti ir pailsėti nuo bėgančio gyvenimo tempo. Per dieną užeina keliasdešimt žmonių, su visais persimetame porą žodžių, o kai kurie ir ilgėliau pasėdi, papasakoja gyvenimo istoriją, matyt jaučia ypatingą šios vietos atmosferą, juk gaminu su meile ir stengiuosi kurtį betarpišką bendravimą, duodu patarimų dėl sveikos mitybos“, – sakė A. Pauraitė.

Savą istoriją ši jauki vieta dar tik pradeda kurti ir galbūt po pusšimčio metų kauniečiai šį žaliųjų kokteilių barą irgi prisimins su nostalgija, kaip ir legendines „Spurginę“, „Arbatinę“ bei kelias kitas nedideles, jaukias, sentimentus keliančias Kauno maitinimo įstaigas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ trumpai pakalbina A. Pauraitę, o per tą laiką jau susibūriuoja eilutė.

A. Pauraitė pakalbina kiekvieną, pasidalina patarimais apie sveiką mitybą./R. Tenio nuotr.

Hobis tapo mėgiamu darbu

Pašnekovė atviravo, kad žaliųjų kokteilių bare atsidurti paskatino pats gyvenimas: „Susiklostė natūraliai. Sveiko maisto gaminimas, sveika gyvensena buvo mano hobis. Su užsidegimu ieškodavau naujų sveikuoliškų receptų, o pagaminti skaniukų ar sveiką kokteilį man buvo tikras džiaugsmas. Taigi, vieną dieną sulaukusi pasiūlymo negalėjau atsispirti, taip smagi veikla tapo ir mėgstamu darbu“, – pasakojo A. Pauraitė.

Lietuviška puokštė./R. Tenio nuotr.

Kiekvienam gamina individualiai

Nors lentelėje ranka įrašyti kokteilių pavadinimai, tačiau pašnekovė skuba pasakyti, kad tai tik orientyrai, mat kiekvienam atėjusiajam gamina kokteilį pagal poreikį. „Kiekvienam sveikas maistas yra individualu. Įdomu diskutuoti su žmonėmis, kol kokteilį išsirenka: jie atvirauja, kad to nemėgsta, ano nenori, o pabandyti norėtų viena ar kita. Čia vieta, kur galima padaryti savo kokteilį. Dalį laimės sudaro sveika mityba, o ji gali būti ir skani“, – įsitikinusi A. Pauraitė. Čia pat ji pridūrė: „Stiklinė skanios laimės – ir įsijungia antroji pavara!“

Ji atviravo dar sulaukianti nusistebėjimų, kad atėjusieji gali ieškoti, eksperimentuoti su skoniais, jie nusprendžia galutinę kokteilio sudėtį. Glotnučių gamintoja pataria tik, ką dėti, kad kokteilis būtų sveikas: tarkim, riešutai ir vaisiai tarpusavy nedera, tad jų viename kokteilyje nerasite.

Bare-krautuvėlėje galima įsigyti sveikuoliškų produktų./R. Tenio nuotr.

„Kiekvieną pakalbinu, išklausau gyvenimo vingrybių. Štai ši moteris pasidaro pietų pertrauką, kai žmonių mažiausia ir gurkšnodama glotnutį pasišneka su manim. Ir apie maisto įpročius pakalbame, juk daugybę minimalių sveikatos problemų galima spręsti parinkus tinkamą mitybą“, – teigė A. Pauraitė.

Lietuvoje augančios daržovės į glotnučių barą atkeliauja iš Kauno rajono ūkininkų: lapiniai kopūstai, petražolės, saliero lapai bei kt. Kokteiliai ar sultys ruošiami tuoj pat, tad kartais nutįsta lūkuriuojančiųjų eilutė.

Viduje./R. Tenio nuotr.

Nustebina ir užsieniečius

Ar užsuka į šį mažą kokteilių barą užsieniečiai? „O taip, ir jų reakcija visada būna: „Vau!“. Kartą pamačiau kaip pro barą prabėgo mergina, tada staiga regiu kaip ji sugrįžta atbula, įžengia pro duris, paeina kelis žingsnius ir sako: „Vau, vau, very very nice“, padeda krūvą arbatpinigių ant stalo ir išbėga. Vien dėl to, kad buvo labai gražu. Tokia reakcija maloniai džiugina“, – šypsodamasi sakė A. Pauraitė.

Kitą kartą nustebino indas. „S. Daukanto gatvėje jis niekaip mūsų nerado, dairėsi, dairėsi, kol galiausiai nuėjo „Pas Paolo“ ir pradėjo rodyti, kad nori žalio kokteilio, staiga jam pirštu bakstelėjo priešais – „Pupa ten“! Tuomet jis įėjo į barą visas laimingas: „Pagaliau aš radau „Pupą!!!“, – juokiasi pašnekovė.

Galbūt po daugelio metų žaliųjų kokteilių baras „Pupa Raw“ taps legendine vieta, tokia kaip dabartinė „Spurginė“? Laikas parodys, o dabar A. Pauraitė su įkvėpimu kuria šio glotnučių baro istoriją./R. Tenio nuotr.

Vietoj kepsnio – stiklinė kokteilio

A. Pauraitė pasakojo turinti 2 rūšių klientus: momentinius, kurie turi laikinų mitybos pakeitimų ir vietoj kepsnio pietums renkasi kokteilį. „Būna ir pusdienį nuo jo esi sotus“, – atviravo. Kiti lankytojai atranda savą skonį ir pasilieka ilgesniam laikui, dalis lankosi ištisus metus.

O ką dar sveiko čia rasime? Lietuvoje gamintų saldumynų, šokoladų saldintų ne cukrumi, o stevija, žaliavalgiškų saldainių, guminukų be želatinos ir cukraus, kanapių sėklų pastos, taip pat neįprastos kavos – gilių, kiaulpienių šaknų, gudobelių ar varnalėšų…

„Jei jūsų maistas netaps jūsų vaistu, tuomet vaistai taps jūsų maistu“, – išminčiaus žodžiais pokalbį baigė Alma Pauraitė.

Rugpjūtį žaliųjų kokteilių baras „Pupa Raw“ (S. Daukanto g. 17) kelias savaites nedirbs – atostogos, tad prieš einant dera pasekti informaciją čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA