Netoli Kauno pirmą kartą iš naikintuvų „F-16“ buvo mėtomos nevaldomos „MK-82“ bombos | Kas vyksta Kaune

Netoli Kauno pirmą kartą iš naikintuvų „F-16“ buvo mėtomos nevaldomos „MK-82“ bombos

Nuotr: j. eil. Erika Čebatorienė ir kpt. Donatas Suchockis

Itin pavojingi ir greiti JAV naikintuvai F-16 „Fighting Falcon“ praeitą savaitę pasibaigusių pratybų „Kardo kirtis 2018“ (angl. „Saber Strike 2018“) metu raižė Lietuvos padanges ir naikino antžeminius taikinius. Kazlų Rūdoje esančio brigados generolo Kazio Veverskio kariniame poligone JAV ir Lietuvos kariai treniravosi oro atakos valdymo procedūrų, vykdė kovinius šaudymus ir pirmą kartą buvo mėtomos 500 svarų nevaldomos „MK-82“ bombos į stacionarius taikinius. Tokio pobūdžio šaudymo pratybos Lietuvoje vyko pirmą kartą.

„Iki šiol bombos buvo mėtomos tik inertinės, be kovinio užtaiso, bet šių metų pradžioje, sertifikavus šaudymo lauką, pagaliau sulaukėme galimybės dalyvauti pratybose, ir koordinuoti oro atakas su kovinėmis bombomis, tai mums labai naudinga ir nauja patirtis“, – apie pratybų išskirtinumą pasakojo Gen. Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono atstovas kapitonas Dalius Dulkė. Operaciją nuo žemės koordinavo didelė oro atakos valdymo grupė, sudaryta iš 6 minėtojo bataliono karių, Specialiųjų operacijų pajėgų karių ir JAV oro atakos valdymo specialisto. Grupės dydis neįprastas vykdant tokio pobūdžio operacijas, tačiau Lietuvos kariuomenė išnaudoja neeilinę galimybę rengti aukšto lygio specialistus, gebančius efektyviai suplanuoti, užsakyti ir valdyti oro paramą – todėl pratybose dalyvavo maksimalus oro atakos valdymo specialistų kiekis.

Artimos oro paramos pratybos vyko ne tik JAV karinių oro pajėgų naikintuvais, bet ir Lietuvos karinių oro pajėgų orlaiviais L-39. „Esame įpratę dirbti su mūsų kariuomenėje naudojamais atakos orlaiviais, tačiau F-16 naikintuvų dalyvavimas operaciją pakelia į kitą lygmenį. Šie orlaiviai yra labai greiti, gali greitai reaguoti ir turi ypač galingą ginkluotę. Koordinuoti ir reaguoti integruotus dviejų orlaivių tipų skrydžius buvo labai įdomu ir sudėtinga“, – pasakojo kapitonas A. Bivainis.

Pasak kapitono, naikintuvų F-16 pilotai taip pat turi kvalifikaciją vykdyti priešakinę oro atakos kontrolę, o tai reiškia, kad galima pasiskirstyti atsakomybėmis su pilotu ir oro atakos kontrolieriais ant žemės. „ Šių pratybų metu išbandėme įvairius galimus koordinavimo variantus ir tikrai džiaugiamės pasiektu rezultatu“, – apie pratybų subtilybes kalbėjo oro atakos valdymo grupės atstovas.

Artima oro parama buvo vykdoma iš viso keturiais orlaiviais – dviem F-16 ir dviem L-39. Pakaitomis buvo vykdomas nurodytų taikinių naikinimas, treniruojamasi tarpusavio koordinavimo, taikinių nurodymo ir kitos oro atakos procedūros. Į antžeminius taikinius buvo numestos 4 „MK-82“ bombos. Orlaiviai kilo iš Amari aviacijos bazės Estijoje ir Karinių oro pajėgų aviacijos bazės Šiauliuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA