Seime užvirė diskusijos dėl sąvartyno šalia Kėdainių: parlamentarai palaiko gyventojus | Kas vyksta Kaune

Seime užvirė diskusijos dėl sąvartyno šalia Kėdainių: parlamentarai palaiko gyventojus

A. Barzdžiaus nuotr.

Ginčai dėl planuojamos Zabieliškio sąvartyno plėtros, kuriai aršiai priešinasi ne tik vietos bendruomenė, bet ir politikai, persikėlė į Seimą.

Trečiadienį Seime vykusiame Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje išgirstas Zabieliškio sąvartyno plėtrai prieštaraujančių kėdainiečių balsas. Komitetas nusprendė rekomenduoti sąvartyno plėsti planuojančiam Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui (RATC) pristabdyti šiuos planus vieneriems metams ir ieškoti alternatyvių atliekų šalinimo būdų.

Regis argumentai, kad šioje situacijoje Kauno RATC planuojama sąvartyno plėtra nėra tikslinga, įtikino trečiadienį posėdžiavusį Aplinkos apsaugos komitetą. Šiame posėdyje aktyviai dalyvavo ir Kėdainiuose išrinktas parlamentaras Darius Kaminskas, jo padėjėjas Arūnas Kacevičius, rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius. Taip pat laikinoji Kauno RATC vadovė, Aplinkos ministerijos, kitų atsakingų institucijų atstovai.

Išklausius argumentus, Seimo komitete nutarta siūlyti Kauno RATC metams sustabdyti planuojamą sąvartyno plėtrą bei ieškoti kitų, alternatyvių atliekų šalinimo būdų. Vienas jų galėtų būti šiukšlių gabenimas į kituose regionuose veikiančius sąvartynus, o didžiausios viltys siejamos su šiuo metu Kaune statoma 2020 metais veiklą tiriančia pradėti atliekų deginimo jėgaine.

Pasak Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje dalyvavusio parlamentaro D. Kaminsko padėjėjo A. Kacevičiaus, dėl tolimesnių sąvartyno plėtros planų turės savo nuomonę pareikšti šią Seimo komiteto rekomendaciją apsvarstę Kauno RATC dalininkai. O jais yra Kėdainių, Raseinių, Jonavos, Kaišiadorių bei Kauno rajonų savivaldybės, Kauno miesto savivaldybė ir jos tiesiogiai valdoma komunalinių paslaugų bendrovė „Kauno švara“. Daugiausia balsų dalininkų susirinkime turi būtent Kauno miestas, todėl esama nuomonių, kad nuo jo vadovų valios ženklia dalimi priklausys, ar kėdainiečiams teks gyventi prie viso regiono atliekų kapinyno.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA