Pardavėjas privalo garantuoti daikto kokybę ir ikisutartiniuose santykiuose | Kas vyksta Kaune

Pardavėjas privalo garantuoti daikto kokybę ir ikisutartiniuose santykiuose

Organizatorių nuotr.

Sudariau preliminarią buto pirkimo – pardavimo sutartį ir tik pakartotinai apžiūrėjęs butą pamačiau, kad butas turi pelėsį. Aišku sutartį iškart nutraukiau, bet pardavėjas reikalauja iš manęs sutartų 3000,00 Eur netesybų, esą dėl tokio dalyko negaliu atsisakyti įsigyti turto, grasina teismu. Ar tikrai turiu jam sumokėti netesybas?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Pardavėjas privalo garantuoti parduodamo daikto kokybę ir sudarydamas preliminariąją pirkimo–pardavimo sutartį, tačiau įstatymas nedetalizuoja, kokios pasekmės kyla, kai pardavėjas, sudarydamas preliminariąją sutartį, pažeidžia šią pareigą, nenustato alternatyvių pirkėjo teisių gynimo būdų paaiškėjus daikto trūkumams po preliminariosios sutarties sudarymo kaip pagrindinės pirkimo–pardavimo sutarties sudarymo atveju (pvz., kad pardavėjas neatlygintai pašalintų daikto trūkumus ar kad būtų atitinkamai sumažinta pirkimo kaina). Įstatyme taip pat nedetalizuojama, kas sudaro pagrindą atsisakyti sudaryti pagrindinę sutartį, todėl tai, ar pagrįstai atsisakyta sudaryti pagrindinę sutartį ir ar kyla prievolė sumokėti netesybas yra vertinamoji sąvoka, priklausanti nuo konkrečios situacijos faktinių aplinkybių.

Jums aktualiu klausimu pažymime, kad teismų praktikoje laikomasi pozicijos, kad preliminariosios pirkimo–pardavimo sutarties galima atsisakyti tiek dėl esminių, tiek dėl neesminių daikto trūkumų, tačiau svarbu, kad šie trūkumai buvo paslėpti (nežinomi pirkėjui sudarant preliminariąją sutartį) ir pirkėjas, apie tuos trūkumus žinodamas, arba nebūtų sudaręs preliminariosios sutarties, arba nebūtų sutikęs už daiktą tiek mokėti. Taigi, Jums įrodžius, kad apie paslėptus trūkumus sudarydamas preliminarią pirkimo – pardavimo sutartį nieko nežinojote, o žinodamas apie paslėptus trūkumus arba nebūtumėte sudaręs preliminariosios sutarties arba nebūtumėte sutikęs už butą tiek mokėti, pareiga sumokėti pardavėjui sulygtas netesybas Jums nekiltų.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA