Tradicinio „Pažaislio muzikos festivalio“ nuotaikos: Kaunas taps kitus miestus vienijančia erdve | Kas vyksta Kaune

Tradicinio „Pažaislio muzikos festivalio“ nuotaikos: Kaunas taps kitus miestus vienijančia erdve

BERTA BANYTĖ 2017/05/04 17:58
R. Tenio nuotr.

Bene ilgiausiai – net tris vasaros mėnesius trunkantis renginys „Pažaislio muzikos festivalis“ netrukus vėl startuos Kaune. Dvidešimt antruosius metus organizuojama profesionalios muzikos fiesta melomanų ausims šiemet žada ne tik tradicinę klasikinės muzikos programą, bet ir naujoves tarp kurių – kelionės į kitus Lietuvos miestus.

Ketvirtadienį, gegužės 4-ąją, naujojoje Kauno autobusų stotyje vyko spaudos konferencija, kurioje atskleista tai, ką turėtų suskubti perskaityti muzikos mylėtojai – į Kauną sparčiais žingsniais žengia „XXII Pažaislio muzikos festivalis“. Nuo birželio 2 dienos įvairių muzikinių renginių ir ne tik ciklą pradėsiantis tradicija spėjęs tapti festivalis kauniečius ir miesto svečius įsuks į muzikos sūkurį. Šianien vykusioje spaudos konferencijoje žinomi šalies veidai ir vardai papasakojo apie šiųmetę festivalio koncepciją.

Festivalis, tapęs tradicija

„Prieš daugiau kaip dvidešimtį metų, kai įvyko pirmasis „Pažaislio muzikos festivalis“, jame nuskambėjo tik 17-ka koncertų. Buvome lydimi baimės ir klausimo, kaip pavyks įleisti šaknis, ar šis fenomenas tikrai egzistuos Lietuvoje..? Negaliu patikėti, – jau 22-ji metai, kai mes esame ne tik Kaune, bet ir mažuose miesteliuose, dvaruose. Organizuodami šį festivalį pirmąjį kartą sakėme, kad, pirmiausiai, tai turi būti demokratiškas renginys. Atrodo, jog mums pavyksta – publikos gausėja, į Pažaislio vienuolyną atvyksta skirtingos kartos – ir šeimos su mažais vaikais, ir senjorai. Tai tapo tradicija“, – sakė festivalio sumanytojas Justinas Krėpšta.

Mintimis apie šiųmečio „Pažaislio muzikos festivalio“unikalumą dalinosi ir Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys, festivalio meno vadovas Petras Bingelis, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas bei vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas. Taip pat Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas, festivalio vadovė Giedrė Mikaitienė bei ilgus metus direktoriaus pareigas ėjęs Juozas Gudzinevičius.

Paklaustas, ar Kauno kultūra galėtų egzistuoti be „Pažaislio muzikos festivalio“ miesto vicemeras S. Kairys, teigė, jog festivalis neabejotinai yra Kauno simbolis. „Šiemet muzikinė programa nusidrieks ne tik per Kauną, bet ir į kitus Lietuvos miestus. Puiku, kad imtasi tokios idėjos įgyvendinimo, nes pastaruoju būdu iš mūsų miesto eksportuojama tai, kas turima geriausio. Tuo įsitikinę žmonės turės dar vieną paskatą – pasisvečiuoti Kaune ir patirti pačias gražiausias emocijas“, – teigė vicemeras.

Daug eksperimentų ir naujovių

Nors „Pažaislio muzikos festivalis“ yra akademinės muzikos atstovas, tačiau naujovės čia – taip pat nesvetimos. „Šiemet renginio svečius žadame nustebinti net keletu naujovių: pirmiausiai, mes atnaujiname festivalio interneto svetainę, ji bus pritaikyta ir mobiliesiems įrenginiams. Kitas naujas dalykas tai, jog klausytojas galės įsigyti abonementą į renginius, kuriame turės galimybę pats susidėlioti norimus aplankyti festivalio koncertus ir gaus jiems nuolaidą“, – pasakojo festivalio vadovė Giedrė Mikaitienė.

Pasak jos, ne mažiau svarbios naujosios erdvės, kuriuose vyks „Pažaislio muzikos festivalio“ koncertai. Jų šiemet net šešios – Kauno VI fortas, Akmenėlių dvaras Pakruojo rajone, Dubingių Šv. Jurgio bažnyčia Molėtų rajone, Žaslių Šv. Jurgio bažnyčia Kaišiadorių rajone, Šiaulių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedra, Elektrėnų Švč. Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčia.

Taip pat vienas iš esminių akcentų – bendradarbiavimas su vežėjais – į festivalį  esą galės atvykti ne tik kauniečiai, bet ir klausytojai iš kitų miestų – Vilniaus, Marijampolės bei Alytaus. „Svečiai iš pastarųjų miestų, norintys sudalyvauti pradedamajame ar baigiamajame festivalio koncerte bei spektaklyje prie Kauno pilies „Barbora Radvilaitė“, pirkdami bilietą į bent vieną iš šių renginių, turės galimybę įsigyti tokį, kuriame įskaičiuotas atvežimas į renginį ir parvežimas iš jo autobusu“, – atviravo G. Mikaitienė.

Kita naujovė  – muzikinės ekskursijos. Festivalio mėgėjai esą su šeimos nariais, draugais ar bendraminčiais galės nuvykti į atokiausius festivalio renginius bei kartu su gidu apsilankyti žinomiausiuose apylinkių turizmo objektuose, susipažinti su jų istorija, architektūra. Iš viso „Pažaislio muzikos festivalio“ programoje šiemet esą numatyta vienuolika skirtingų muzikinių ekskursijų.

Kone dvi dešimtys nemokamų renginių

„Pažaislio muzikos festivalio“ organizatorių teigimu, renginys unikalus savo trukme – jis tęsiasi net tris vasaros mėnesius. Šiųmetėje programoje numatyta daugiau kaip keturios dešimtys koncertų. Septyniolikoje iš jų – klausytojai festivalio muzika galės mėgautis nemokamai.

„Festivalio pamatas – profesionalumas, tai – labai svarbu. Stengiamės jog renginių programoje išliktų klasikinės muzikos akcentai, įgyvendinami žymių, garsinančių Lietuvos vardą orkestrų, chorų, atlikėjų bei dirigentų. Taip pat stengiamės, kad publika turėtų galimybę pajusti edukacinę kultūrą per akademinės ir klasikinės muzikos projektus, kurie šiemet vyks visoje Lietuvoje po atviru dangumi“, – komentavo „Pažaislio muzikos festivalio“ organizatoriai.

Skirtingų žanrų koncertai

Trečiąją dešimtį skaičiuojančio festivalio metu žadami surengti skirtingų žanrų koncertai. „Šiemet, kaip jau tapo įprasta, festivalio programoje bus tikrų ispaniškų flamenko šokių. Taip pat netruks džiazo muzikos ir daugelio kitų profesionalių pasirodymų“, – mintimis dalinosi G. Mikaitienė.

Vis dėlto, kad ir kokia graži bei kruopščiai sustyguota renginio programa bebūtų, ne paslaptis, jog elektronikos amžiaus klausytojas yra kur kas labiau išrankus nei ankstesniosios kartos. Tad kaip jį sudominti? Sėkmės rakto pasiteiravome buvusio Kauno miesto simfoninio orkestro vadovo ir dirigento Modesto Pitrėno.

„Mes, muzikantai, stengiamės sukurti kuo šiltesnį, gražesnį ir įdomesnį produktą. Norime įtikti publikai ir tuo pat metu būti įdomūs patys sau. Reikia tikėtis, kad tokiu būdu galimai būsime įdomūs ir klausytojams. Dirbdamas su Kauno simfoniniu orkestru stengiausi įžiebti muzikantams meilės ir pagarbos savo darbui kibirkštį. Tik per muzikinę emociją, kuri natūraliai veržiasi iš mūsų vidaus, galime mėginti prisijaukinti publiką. Dažnai klausytojai šitai pajunta“, – atviravo M. Pitrėnas.

Festivalio programą galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA