Ar darbdavys atleisdamas žmogų iš darbo visada elgiasi teisėtai? | Kas vyksta Kaune

Ar darbdavys atleisdamas žmogų iš darbo visada elgiasi teisėtai?

ittc.vu.lt nuotr.

Nors darbuotojo ir darbdavio santykius bei jų nutraukimą apibrėžia darbo kodeksas, dažnai, ypač kalbant apie atleidimą iš darbo, darbuotojams kyla neaiškumų.

Ne paslapis, kad kartais įmonių ar įstaigų vadovai atleisdami darbuotoją ieško sau palankesnio būdo. Tačiau ar visada jie elgiasi taip, kaip numato įstatymas. Vieną tokią situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė.

Dirbu įmonėje analitiku. Prieš porą dienų darbdavys mane informavo, kad po dviejų mėnesių nutrauks su manimi darbo sutartį DK 129 str. pagrindu, t.y. be mano kaip darbuotojo kaltės. Nors tokiu atveju atleisti darbuotoją iš darbo, leidžiama, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą, darbdavys nė nesvarsto galimybės mane perkelti į kitą darbo vietą. Ar tokiu atveju atleidimas laikytinas teisėtu?

DK 129 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta garantija darbuotojams, kad darbdavys privalo per visą numatomo atleisti darbuotojo įspėjimo laikotarpį, t. y. iki pat atleidimo iš darbo dienos, ieškoti galimybės darbuotoją perkelti į kitą darbą pas darbdavį. Ši įstatymu darbuotojui suteikta garantija gali būti įgyvendinama tik tuo atveju, jeigu pas darbdavį tuo metu apskritai yra arba įspėjimo laikotarpiu atsiranda laisvų darbo vietų; jei esanti laisva darbo vieta yra tokia, kad joje galėtų būti įdarbintas (perkeltas) darbuotojas, t. y. ji atitinka darbuotojo profesiją, specialybę, kvalifikaciją, o reikiamais atvejais – ir sveikatos būklę; jei darbuotojas išreiškia sutikimą būti perkeltas į kitą darbą pas tą patį darbdavį.

Atkreiptinas dėmesys, kad kitas darbas darbuotojui gali būti siūlomas individualiai, bet gali būti siūlomas ir suteikiant darbuotojui informaciją apie laisvas darbo vietas įmonėje ir sudarant sąlygas įspėtam apie atleidimą darbuotojui pareikšti norą būti perkeltam, svarstant darbuotojo iniciatyvą dėl perkėlimo. Ne visos tinkamos darbo vietos darbuotojui gali būti individualiai siūlomos tik tokiu atveju, jeigu darbuotojas kitu būdu, pvz., viešu skelbimu, informuojamas apie visas turimas tinkamas darbuotojui laisvas darbo vietas.

Apibendrinant pasakytina, kad DK 129 straipsnio pažeidimu būtų laikoma, jeigu darbuotojui nebūtų suteikta visa informacija apie laisvas darbo vietas įmonėje, nebūtų svarstomi jo pageidavimai dėl perėjimo dirbti į kitą darbą arba be pagrindo jis nebūtų suteiktas ar panašiais atvejais.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštukaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA