Kaune duris atvėrė Prancūzijos oazė – pirmoji „creperie“ Lietuvoje – Kas vyksta Kaune

Kaune duris atvėrė Prancūzijos oazė – pirmoji „creperie“ Lietuvoje

Bretanė – šiauriausias ir labiausiai į vakarus nutolęs Prancūzijos regionas, kuriame Atlanto vandenyno bangos maišosi su tikro sidro puta, o blynelius, vadinamuosius crepe ir galette, vietiniai valgo pusryčiams, pietums ir vakarienei – skiriasi tik skonių kombinacijos. Visai neseniai mažas gabalėlis Bretanės atsikraustė ir į Kauną, senamiesčio Muitinės gatvę, kur Prancūziją pamilusi ir pažinusi kaunietė atidarė pirmąjį Lietuvoje prancūzišką creperie „Mesje skonis“.

„Čia subtiliai prisimename geriausias prancūziškas tradicijas ir jų laikomės“, – pasakoja restoranėlio įkūrėja Goda Litvinaitė ir kviečia iš naujo atrasti blynelių kultūrą.

Juodų grikių galette – ir tiems, kurie mėgsta ryškius skonius

Galette (liet. galetė) – daugeliui lietuvių dar nepažintas terminas. Forma galetės gali priminti lietinį, tačiau tamsesnė spalva ir netikėti priedai išduoda, kad galetės – kažkas daug subtilesnio. Patiekalo pagrindas kepamas iš juodųjų grikių miltų, kurie tiekiami tiesiai iš malūno Bretanėje – būtent ypač atidžiai parinkti grikių miltai ir specifinis tešlos paruošimas ir yra stebuklingo, kitokio galečių skonio paslaptis.

„Mesje skonis“ Muitinės gatvėje / D. Rozmanaitės-Bružienės nuotr.

„Daug kas Lietuvoje galvoja, kad galetė, galbūt – dar vienas saldus blynelis, tačiau tai netiesa. Dažniausiai galetės būna sūraus skonio, kuris puikiai derinamas su tokiais priedais kaip ožkos ar „Emmental“ sūriai, figų džemas, skystas kiaušinis, kumpis ar net sardinės.

Prancūzijoje galetės, beje, kaip ir crepe, (liet. prancūziški lietiniai) labai dažnai užgeriamos natūraliu sidru – tokią kombinaciją vietiniai dievina. O svarbiausia, kad galetės labai sotus patiekalas, būtent todėl mėgstamas ne tik pusryčiams, bet ir pietums ar vakarienei“, – pasakoja mergina, kuri visų prancūziškų paslapčių sėmėsi Bretanijos sostinėje, Reno mieste – ten mokėsi kulinarijos mokykloje.

Lietuviška svajonė pradėjo pildytis Prancūzijoje

G. Litvinaitė baigė ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą, kur įgijo išsamias verslo valdymo žinias. Tačiau merginos širdis nenurimo. „Daug kas baigę panašias studijas svajoja dirbti „ofisinį“ darbą rimtose kompanijose, tačiau man norėjosi kažko kitokio: kurti, pažinti, dalintis, todėl gana spontaniškai nusprendžiau stoti į kulinarijos mokyklą Rene. Ten ir išmokau visko apie galette bei crepe ir nieko nelaukdama nusprendžiau žiniomis pasidalinti Lietuvoje.

Tiesa, iš pradžių galvojau apie Vilnių, tačiau likimas lėmė, kad grįžau į gimtąjį Kauną, kur ir gimė „Mesje skonis“. Labai džiaugiuosi galėdama pristatyti Bretanės valgių bei gėrimų tradicijas ir Lietuvoje. Kiek žinau, jų puoselėtojų čia nėra daug: štai Klaipėdoje gyvena gurmaniškos krautuvėlės įkūrėjas, prancūzas Olivier Criou, su kuriuo planuojame rengti ir degustacinius vakarus. Labai džiaugiamės, kad pastangas įvertina ir kiti Lietuvoje apsilankę prancūzai“, – „Mesje skonis“ istoriją prisimena G. Litvinaitė.

G. Litvinaitė / D. Rozmanaitės-Bružienės nuotr.

„Mesje skonis“ gurmanų laukia ne tik įvairiausios galetės, bet ir pagal visas tradicijas ruošti saldieji „krepai“, kuriuos taip pat galima derinti su prancūziškais priedais: kaštonų kremu ar netikėtais gėrimais.

„Naudojame ne tik prancūziškus miltus, bet ir sviestą, nes net jis skiriasi nuo lietuviško. O kur dar specialios keptuvės ir kiti niuansai, – pasakoja G. Litvinaitė ir pabrėžia norinti sugriauti stereotipus apie crepe ir galette kultūrą.

– Kaip ir Prancūzijoje, kviečiame ankstyviems savaitgalio pusryčiams (nuo 9 val.), neįpareigojančioje aplinkoje drąsiname užtrukti ilgiau ir vakarais. Darbo dienomis laukiame su pietumis, kurių metu siūlome su meile pagamintą sriubą – įprastai meniu jos nėra.“

Bretanijos salelė įsikūrusi Kauno senamiestyje, Muitinės g. 11-3.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA