Šalia Ruklos poligono pradėti Jonavos aplinkkelio tiesimo darbai – Kas vyksta Kaune

Šalia Ruklos poligono pradėti Jonavos aplinkkelio tiesimo darbai atnaujinta

Jonavos aplinkkelis / „Via Lietuva“ nuotr.
Jonavos aplinkkelis / „Via Lietuva“ nuotr.

Trečiadienį pradėti Jonavos aplinkkelio statybos darbai. Įgyvendinus Jonavos aplinkkelio projektą, šalia vieno didžiausių Lietuvoje karinių poligonų bus užtikrintas reikalingas ir transporto infrastruktūros gynybinę strategiją atitinkantis Lietuvos ir NATO valstybių karinės technikos judėjimas, taip pat stipriai pagerintos pro Jonavą važiuojančio tranzitinio eismo sąlygos.

„Ilgai lauktas Jonavos aplinkkelis svarbus dėl kelių priežasčių: jis ne tik išspręs Jonavai ir visai Vidurio Lietuvai itin aktualų spūsčių klausimą, pagerins eismo saugumo situaciją regione, bet ir užtikrins geresnes karinio mobilumo sąlygas karinės technikos judėjimui aplink Ruklos poligoną.

Šiandienos geopolitinėje situacijoje mūsų dėmesio centre – ir kitų karinio mobilumo jungčių stiprinimas: šiemet darbai vyksta šalia didžiausių šalies karinių poligonų, tęsime „Via Baltica“ rekonstrukciją, intensyvūs darbai numatyti ir automagistralėje Vilnius-Kaunas-Klaipėda“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Kaip pažymima „Via Lietuva“ pranešime žiniasklaidai, tai sudarys geresnes karinio mobilumo sąlygas ir taps ypatingai svarbia susisiekimo arterija karinės technikos judėjimui į Ruklą, kur intensyviai vystoma karinė infrastruktūra, taip pat planuojama, kad čia bus dislokuota dalis Vokietijos brigados „Lietuva“ karių.

Jonavos aplinkkelis / „Via Lietuva“ nuotr.
Jonavos aplinkkelis / „Via Lietuva“ nuotr.

„Karinis mobilumas yra itin svarbus siekiant užtikrinti šalies saugumą ir gebėjimą operatyviai reaguoti krizės atveju. Gerai išvystytas kelių tinklas ir infrastruktūra padeda užtikrinti karių bei karinės technikos mobilumą, sumažina logistikos iššūkius ir pagerina bendrą gynybinį pajėgumą. Tai ypač aktualu Lietuvai, atsižvelgiant į jos geografinę padėtį ir strateginę reikšmę NATO aljanso kontekste. Todėl džiaugiuosi, kad projektai vyksta ir tobulėjame šioje srityje“, – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Pietrytinis Jonavos aplinkkelis rytinėje pusėje prasidės nuo tilto per Nerį ties Skaruliais ir tęsis piečiau šio kelio maždaug iki Šveicarijos kaimo Jonavos rajone, kur vėl susijungs su magistraliniu keliu. Nutiesus Jonavos pietrytinį aplinkkelį, bus užtikrintas sklandus tranzitinio transporto eismas Kauno ir Zarasų kryptimis, taip pat pagerės eismo sąlygos Jonavos gyventojams, vykstantiems į darbą Kaune ir Kauno rajone.

Jonavos aplinkkelis / „Via Lietuva“ nuotr.
Jonavos aplinkkelis / „Via Lietuva“ nuotr.

Jonavos aplinkkelis bus tiesiamas 2 etapais. Pirmojo statybų etapo metu bus įrengtas dviejų eismo juostų kelias, rekonstruojamas kelias Jonava-Žasliai-Kalniniai Mijaugonys. Eismo pralaidumui užtikrinti, papildomai bus įrengtos 2 žiedinės sankryžos, kurias projektuojant buvo atsižvelgta į karinės technikos mobilumą bei didžiagabaritiniotransporto judėjimo maršrutus. Vykdomų darbų metu bus rekonstruotas ir dešinėje pusėje esantis pėsčiųjų ir dviračių takas.

„Via Lietuva“ sutartį dėl Jonavos aplinkkelio I etapo statybų ir kelio Jonava–Žasliai–Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo pasirašė su skelbtą viešąjį konkursą laimėjusia akcine bendrove „Eurovia Lietuva“. Rangos darbus planuojama baigti per 8 mėn., darbų vertė – 4,8 mln. Eur su PVM.

II-asis Jonavos aplinkkelio tiesimo etapas šiuo metu yra projektuojamas. Baigus projektavimo darbus, planuojami rangos darbai, kurių metu numatyta nutiesti naują, beveik 7 km magistralinio kelio Kaunas–Zarasai–Daugpilis ruožą. Jame suplanuota įrengti 2 naujas žiedines sankryžas, viadukus, tunelinį viaduką po esamu geležinkeliu, požeminę pėsčiųjų perėją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA