Kauno politikai svarstys, ar palaikyti interpeliaciją merui V. Matijošaičiui | Kas vyksta Kaune

Kauno politikai svarstys, ar palaikyti interpeliaciją merui V. Matijošaičiui

BNS / Dominykas Biržietis 2024/03/24 13:04
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Opoziciniai Kauno savivaldybės tarybos konservatoriai pradėjo rinkti parašus Kauno mero Visvaldo Matijošaičio interpeliacijai.

Jie teigia mero atstatydinimo siekiantys dėl grėsmės nacionaliniam ir ieško kitų vietos politikų paramos.

Kaip šią savaitę nurodė Kauno tarybos opozicijoje esantys konservatoriai, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija mero įgaliojimų nutraukimą inicijuoti siekia atsižvelgdama į informaciją apie „Vičiūnų“ darbuotojų atstovavimą Rusijos maisto pramonei.

Remdamasi Lietuvos žvalgybos informacija LRT praėjusią savaitę paskelbė, kad „Vičiūnų grupės“ gamykla „Vičiunai-Rus“ rusams atstovavo susitikimuose su Kubos pareigūnais. Vienas iš „Vičiūnų grupės“ savininkų yra Kauno meras V. Matijošaitis.

„Manome, kad Valstybės saugumo departamento pristatytoje saugumo grėsmių analizėje ir viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija dėl keliamų grėsmių nacionaliniam saugumui yra pagrindas mero įgaliojimų netekimo procedūrai dėl sulaužytos priesaikos“, – TS-LKD pranešime cituojamas konservatorių Kauno skyrių sueigos pirmininkas Paulius Lukševičius.

TS-LKD frakcijos Kauno taryboje seniūnas Martynas Prievelis BNS nurodė, kad už interpeliaciją pasirašo visi aštuoni frakcijos nariai, kitų politikų apsisprendimo bus laukiama iki balandžio 11 dienos.

„Jau neseniai yra išsiųsta visiems kitų frakcijų nariams, įskaitant ir „Vieningo Kauno“ (valdančiosios Kauno tarybos frakcijos – BNS)“, – teigė M. Prievelis.

Kaip BNS nurodė Kauno tarybos ir „Vieningo Kauno“ valdybos narys Jonas Audėjaitis, „opozicijos darbas žaisti šitą žaidimą, o kas vyksta mieste ir kaip miestas keičiasi, visi matome“.

„To darbo yra labai daug, jis dirbamas, jei kažkas kažkam atrodo negerai dėl tokių situacijų, dėl kurių reikėtų daryti sumaištį, jie tą sumaištį nori daryti ir daro. O aš žiūriu į miestą ir miesto pokyčius su viltimi, kad mes eisime vėl tolyn ir pirmyn statydami tiltus ir ne tik tai. Jei kažkam tai netinka, tegul jie kaitalioja“, – kalbėjo J. Audėjaitis.

Paklaustas, ar kažkas iš valdančiosios daugumos narių galėtų paremti interpeliaciją, jis teigė dar nematęs konservatorių kreipimosi ir nurodė, kad „Vieningą Kauną“ vienija veiklos, kurios „akivaizdžios ir tikrai yra matomos“.

„Tikrai jos užkuria sekantiems žingsniams daryti, o tai, kas iš šalies bando vienaip ir kitaip sutrukdyti, žinoma, gal žmonės turi savo nuomonę“, – tvirtino J. Audėjaitis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Audronė Jankuvienė BNS sakė, kad frakcija pasiūlymo dėl mero interpeliacijos kol kas neturi.

„Kai gausime, ją svarstysime. Kol kas apie tai nesame šnekėjęsi“, – tvirtino A. Jankuvienė.

Ji pridūrė nemananti, kad interpeliacija būtų sėkminga, nes praėjus visas procedūras, už mero atstatydinimą turėtų balsuoti trys penktadaliai – bent 25 tarybos nariai.

„Turint minty labai tvirtą „Vieningo Kauno“ daugumą taryboje, nemanau, kad „Vieningame Kaune“ būtų žmonių, kurie palaikytų mero interpeliaciją. Diskusija yra viena, bet, žinote, reikia rezultato. (…) Reiktų, turbūt, apie 10 žmonių, kad balsuotų iš „Vieningo Kauno“ (už interpeliaciją – BNS)“, – sakė LVŽS frakcijos seniūnė.

Anot Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Kauno taryboje seniūno Dariaus Razmislevičiaus, socialdemokratams už mero interpeliaciją „niekas nesiūlė dar pasirašyti“.

„Reikia apsvarstyti, žiūrėti, koks interpeliacijos tekstas. (…) Vienas negaliu nuspręsti, turime apsvarstyti frakcijoje ir kituose partijos formatuose, turime išsidiskutuoti, čia nėra vienasmenis sprendimas“, – kalbėjo D. Razmislevičius.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, inicijuoti merui įgaliojimų netekimo procedūrą gali ne mažiau kaip trečdalis tarybos narių. Po šio teikimo tarybai sudarius komisiją ir Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) nustačius, kad meras sulaužė priesaiką arba nevykdė įgaliojimų, taryba jį gali atstatydinti bent trijų penktadalių balsų dauguma.

Kauno taryboje tai būtų ne mažiau 14 narių, iš viso taryboje yra 41 narys.

TS-LKD frakciją Kauno savivaldybės taryboje sudaro aštuoni nariai, LVŽS – keturi, LSDP – trys. Likę 26 tarybos nariai yra išrinkti pagal „Vieningo Kauno“ sąrašą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA