Aleksandro Stulginskio žvaigždę siūloma teigti kaunietei vienuolei F. N. Sadūnaitei ir I. Degutienei | Kas vyksta Kaune

Aleksandro Stulginskio žvaigždę siūloma teigti kaunietei vienuolei F. N. Sadūnaitei ir I. Degutienei

ELTA / Jadvyga Bieliavska 2024/03/24 12:49
I. Degutienė, F. N. Sadūnaitė / T. Vinicko (DELFI), G. Bartuškos (ELTA) nuotr.

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – siūloma skirti ilgametei Seimo narei, buvusiai Seimo pirmininkei Irenai Degutienei ir demokratijos gynėjai, disidentei vienuolei Felicijai Nijolei Sadūnaitei.

Įvertinusi juridinių ir fizinių asmenų siūlymus, šias kandidatūras teikti parlamentui nusprendė Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisija.

Kitą savaitę šios komisijos pirmininkas Antanas Vinkus ketina pateikti parlamentui nutarimo projektą dėl Seimo apdovanojimo paskyrimo I. Degutienei ir F. N. Sadūnaitei. Jei Seimas pritars šioms kandidatūroms, Aleksandro Stulginskio žvaigždę laureatėms planuojama įteikti šių metų gegužės 16 d.

I. Degutienė – medikė, ilgametė parlamentarė, Vyriausybės narė. 1996–2000 m. – socialinės apsaugos ir darbo ministrė, 1999 m. laikinai ėjo ministro pirmininko pareigas, 1996–2020 m. – Seimo narė, 2009–2012 m. – Seimo pirmininkė, trijose Seimo kadencijose ėjo Seimo pirmininko pavaduotojo pareigas.

Anot Seimo Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos, eidama įvairias atsakingas pareigas Seime ir Vyriausybėje I. Degutienė vadovavosi tolerancijos, demokratijos ir politinės kultūros principais – atsižvelgdavo į mažumos teises, gerbdavo oponentus, ieškodavo dialogo sudėtingose politinėse diskusijose.

2019 m. I. Degutienės profesinė ir visuomeninė veikla yra įvertinta Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi.

Irena Degutienė / D. Labučio (ELTA) nuotr.

F. N. Sadūnaitė – vienuolė, disidentė, tikinčiųjų teisių gynėja, politinė kalinė, „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ bendradarbė ir platintoja, viena iš nesankcionuoto 1987 m. rugpjūčio 23 d. mitingo prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje organizatorių.

Sesuo F. N. Sadūnaitė 1971 m. slapčia nugabeno į Maskvą ir perdavė užsienio šalių diplomatams Lietuvos žmonių memorandumą dėl sąžinės laisvės suvaržymų sovietinėje Lietuvoje.

1974 m. pradėjo dauginti ir platinti pogrindinį leidinį – „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kroniką“, už tai tais pačiais metais buvo suimta ir nuteista laisvės atėmimu trejiems metams sunkiųjų darbų kalėjime ir trejiems metams tremties.

Atlikusi bausmę, 1980 m. grįžo į Lietuvą ir vėl įsitraukė į pogrindinę veiklą, tęsė „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ platinimą, Lietuvos Atgimimo laikotarpiu aktyviai dalyvavo protesto akcijose. 1988 m. buvo priimta į Lietuvos Helsinkio grupę, o 1989 m. tapo viena iš Lietuvos katalikiško moterų sambūrio „Caritas“ kūrėjų.

F. N. Sadūnaitės nuopelnai įvertinti 2017 m. Laisvės premija.

ELTA primena, Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas įsteigė Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ųjų metinių proga, siekdamas pagerbti iškilią Aleksandro Stulginskio asmenybę.

Šiuo Seimo apdovanojimu siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus bei indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

F. N. Sadūnaitė ir Viktoras Pranckietis / G. Bartuškos (ELTA) nuotr.

2022 m. pirmaisiais Aleksandro Stulginskio žvaigždės laureatais tapo prezidentas Valdas Adamkus ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) senatorius Ričardas Džozefas Durbinas.

2023 metais Aleksandro Stulginskio žvaigžde buvo apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas.

Aleksandro Stulginskio žvaigždės steigimo iniciatorius yra buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA