Ministras G. Jakštas paskelbė 10 punktų planą dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų | Kas vyksta Kaune

Ministras G. Jakštas paskelbė 10 punktų planą dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų

delfi.lt 2024/03/22 17:34
Gintautas Jakštas / ELTA, M. Morkevičiaus nuotr.

Švietimo mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas paskelbė dešimties punktų planą dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų ir jų perlaikymų.

Ministras feisbuke rašė, kad:

„1. Šiuo metu peržiūrimos užduočių vertinimo instrukcijos. Koreguojami principai, kurie leido mokinių žinias vertinti subjektyviai griežčiau.

2. Papildomai peržiūrimos likusio trečdalio tarpinių patikrinimų užduotys, tikrinant, ar jose nėra palikta neatitikimų.

3. Visiems tarpiniams patikrinimams formuojama antra užduočių vertinimo grandis – komisijos (pirma grandis – recenzentai).

4. Išlaikiusiems tarpinius patikrinimus mokiniams, pateikiamas preliminarus vertinimas. Jis gali keistis, priklausomai nuo komisijos išvadų (gali tik gerėti).

5. Įvertinant tarpinių patikrinimų patirtį, papildomi recenzentai įtraukiami vertinti valstybinių brandos egzaminų užduotis.

6. Parengtos rekomendacijos mokykloms dėl kalbėjimo patikrinimo Lietuvių kalbos ir literatūros tarpiniame patikrinime. Jei įmanoma, jis gali startuoti ne anksčiau kaip 9.00 val.

7. Parengtos rekomendacija mokykloms, kad tarpinių patikrinimų dieną nebūtų kontrolinių ar kitų atsiskaitymų.

8. Neatvykusiems į tarpinį patikrinimą suteikiame galimybę atvykti į antrą bandymą – kai vyks tarpinis patikrinimas, ir į valstybinį brandos egzaminą.

9. Sudarysime galimybę turėti du bandymus ir dabartiniams 10-okams.

10. Netrukus pradėsime diskusiją dėl to kada ir kokiu formatu vyks antras bandymas. Variantai, kuriuos diskutuosime su bendruomene:

• iki Šv. Kalėdų (prie kompiuterių);

• kartu su kitų metų 11-okais (prie kompiuterių);

•Kartu su pagrindine valstybinių brandos egzaminų sesija (įprasta tvarka – popierius ir tušinukas).

Šiuo metu prie ministerijos renkasi mokiniai, išreikšti savo pilietinę poziciją dėl tarpinių patikrinimų. Esame gavę Lietuvos moksleivių sąjungos rezoliuciją. Jau dabar galiu pasakyti, kad didžioji dalis punktų galės būti įgyvendinti. Padiskutuoti daugiau gal tik reikės dėl mokinių reikalavimo, kad egzaminas būtų vertinamas išlaikytu net jei surinkti taškai nesiekia 35 iš 100 galimų“.

„Mokinius, mokytojus ir tėvus galiu užtikrinti, kad jų balsas girdimas, pasiūlymai sisteminami, susitikimai ir vieša diskusija bus, apibendrinimai ir korekcijos ateičiai – formuluojamos. O dabar einu susitikti su mokiniais“, – rašė G. Jakštas.

Pasidarė preliminarias išvadas

Ministras konstatavo, kad beveik du trečdaliai tarpinių patikrinimų baigti.

„Tad šiandien galime padaryti tarpinius apibendrinimus bei sukonkretinti, kaip procesas vyks toliau artimiausiu metu ir tolimesnėje perspektyvoje.

Matome, kad silpnoji proceso grandis – užduotys. Užduočių rengimo problemos nesprendžia faktas, kad užduotis rengia ir jas tikrina kompetentingi mokytojai, nes pačioje bendruomenėje nėra sutarimo, kas yra geros užduoties standartas, o tai lemia, kad po kiekvienų patikrinimų kyla tiek objektyvi kritika, tiek emocija grįstas pasipiktinimas užduočių kokybe“, – rašė G. Jakštas.

Ministras konstatavo, kad tarpinių patikrinimų grafikas daliai mokinių ir mokyklų yra per sunkus.

„Šiandien negalime statistiškai reikšmingai apibendrinti, kokia bendruomenės dalis patiria savo galimybėms per didelius sunkumus vykdyti tarpinius patikrinimus numatytu ritmu, tačiau ir žinomų epizodų pakanka, kad korekcijos nacionaliniu mastu būtų daromos taip, kad atlieptų dalies bendruomenės galimybes“, – teigė G. Jakštas.

Ministras pažymėjo, kad tarpinių patikrinimų rezultatai rodo teigiamas mokinių įsitraukimo ir žinių lygio tendencijas.

„Atidėjus į šalį emocijas ir tikrovės dramatizavimą, matome, kad tarpinius patikrinimus laiko gerokai daugiau mokinių, o jų žinių įvertinimai demonstruoja gerėjimo tendenciją. Pavyzdžiui fizikos tarpiniame patikrinime dalyvavo 3 kartus daugiau mokinių, nei praėjusiais metais buvo laikančių fizikos valstybinį brandos egzaminą (VBE)“, – teigė G. Jakštas.

Pasak ministro, preliminariais duomenimis, matematikos A lygio tarpiniame patikrinime bent 40 proc. taškų surinko 52 proc. laikiusiųjų (6,9 tūkst. iš 13,3 tūkst.), o 2023 m. per matematikos VBE 40 proc. taškų surinko 44 proc. laikiusiųjų (6 tūkst. iš 13,7 tūkst.), o tai buvo vienas sėkmingiausių matematikos VBE pastaraisiais metais.

„Atlikus įvertinimo korekcijas po komisijų darbo, galutiniai rezultatai bus pateikti viešai su išsamiais statistiniais duomenimis“, – rašė G. Jakštas.

Pasak ministro, tarpinių patikrinimų modelis turi palaikymą švietimo bendruomenėje, tarp jų ir iš moksleivių sąjungos, o bendruomenės atstovai teikia pagrįstus pasiūlymus ateičiai.

„Atsižvelgiant į šiuos pasiūlymus ir aplinkybes, esame priėmę sprendimus, kurie a) sprendžia problemas dar šiame tarpinių patikrinimų cikle, b) modeliuoja mokiniams palankesnius būsimus tarpinių patikrinimų ciklus“, – rašė G. Jakštas.

Kilo pasipiktinimo banga

Kaip jau skelbta, prasidėjus tarpiniams patikrinimams kilo pasipiktinimo banga dėl netinkamai parengtų užduočių. Reaguodamas į kritiką, švietimo, mokslo ir sporto ministras pavedė atlikti ekspertinius vertinimus dėl matematikos ir fizikos žinių patikrinimų.

Visgi, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovybei paskelbus, kad nebus atsitraukta nuo nepasitenkinimą sukėlusių moksleivių tarpinių patikrinimų, Seimo opozicijos atstovai ėmė svarstyti apie interpeliaciją G. Jakštui.

Nepasitenkinimą ministro darbu išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pareiškęs, jog padarė klaidą, paskirdamas jį į šias pareigas. Premjerė Ingrida Šimonytė tikina penktadienį gavusi G. Jakšto atsistatydinimo raštą, tačiau jo netenkinusi.

Tarpiniuose vienuoliktokų patikrinimuose šįmet dalyvaus daugiau nei 26 tūkst. moksleivių. Jie bus vykdomi nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus chemijos ir istorijos atsiskaitymus, kurie vyks gegužės 6 ir 7 dienomis.

Tarpinio patikrinimo metu galima gauti iki 40 proc. galutinio egzamino vertinimo taškų, kurių užtenka tam, kad egzaminas būtų išlaikytas. Vienuoliktokai laikys po vieną dalyko tarpinį patikrinimą, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, kurių bus po du.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA