Su kokiomis problemomis Kaune susiduria neregiai? | Kas vyksta Kaune

Su kokiomis problemomis Kaune susiduria neregiai?

7 Kauno dienos 2024/03/20 10:11

Neregys Povilas Krapikas neįsivaizduoja savo gyvenimo be žygių gamtoje, taip pat dirba masažuotoju ir veda pojūčių turizmo ekskursijas. Tačiau ar neregys, atvykęs į Kauno akių ligų kliniką, gali savarankiškai užsiregistruoti pas akių gydytoją?

Pirmasis iššūkis neregiui Kaune – ką tik renovuoto Savanorių prospekto ir Kipro Petrausko gatvės sankryžoje susirasti taktilinį takelį (orientyrą, susidedantį iš taškelių ir linijų). P. Krapikas pažymi, kad taktilinis takelis padarytas prie pat stulpo ir gatvės, todėl neregys tampa pavojumi ir iššūkiu automobiliams, nes važiuodamas pro šalį jis gali kliudyti pėstįjį. Dar viena kliūtis – ant taktilinio takelio pastatyta smėlio, druskos barstymo dėžė.

Dar vienas iššūkis – pereiti šešių juostų gatvę. Sankryžoje visi keturi šviesoforai skleidžia skirtingus signalus. Taip pat skiriasi raudonos ir žalios spalvų garsai. Be to, tolstant nuo garso šaltinio – garsas dingsta išvis. Kaip nematant atskirti signalus?

Norint pereiti gatvę neregiui iššūkiu tampa ir susirasti pėsčiųjų perėją – ne visose vietose ji yra pažymėta tinkamai. Taip pat didelis iššūkis neregiui – žiemos metas, kai taktiliniai takeliai storai apkloti sniegu.

„Jei reikėtų apibūdinti, kaip neregys orientuojasi mieste žiemos metu, įsivaizduokite, kad užsimerkę keliaujate dykuma ir nieko nejaučiate po kojomis“, – pasakoja kaunietis.

Kauno akių ligų klinikoje neregį taip pat pasitinka nemažai iššūkių. Kaip nematant atsispausdinti registratūros talonėlį? Jei pavyksta atsispausdinti, kaip sužinoti savo eilės numerį, užrašytą ant talonėlio? Kaip suprasti, kada švieslentėje užsidega eilės numeris, jei garsiniu būdu tai nėra pranešama?

Pastebima, kad Kaune yra nemažai problemų, su kuriomis susiduria neregiai, tačiau kol neregiai bando išsimušti talonėlį ar rizikuoja pereidami nepritaikytas jiems perėjas, miestas rūpinasi savo įvaizdžiu. Pavyzdžiui, už kelis šimtus tūkstančių eurų stato paminklus policijai. Tad kas svarbiau – žmonių būtinieji poreikiai ar pompastika mieste?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA