Ministras: mūsų siūlymas šiandien, kad tarpiniai patikrinimai vyktų toliau | Kas vyksta Kaune

Ministras: mūsų siūlymas šiandien, kad tarpiniai patikrinimai vyktų toliau

BNS / Augustas Stankevičius, Vilmantas Venckūnas 2024/03/15 17:00
Gintautas Jakštas / ELTA, M. Morkevičiaus nuotr.

Nepaisant kilusių problemų dėl matematikos ir fizikos tarpinių patikrinimų vienuoliktokams, švietimo ministras Gintautas Jakštas mano, kad jie turėtų būti tęsiami toliau.

„Principinis mūsų siūlymas šiandien, kad tarpiniai (patikrinimai – BNS) vyktų toliau, ir kad jie vyktų taip, kad atitiktų tarpinių patikrinimų funkciją“, – žurnalistams penktadienį sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras.

Savo ruožtu ministerijos siūlymus pristatęs viceministras Ramūnas Skaudžius tvirtino, kad kiekvieno tarpinio patikrinimo užduotį vertins komisija, o tokios komisijos jau sudarytos dėl daugiausiai diskusijų sukėlusių fizikos ir matematikos tarpinių patikrinimų papildomo vertinimo.

„Tai duoda pasižiūrėjimą, ar atitinka programas, nešališkas vertinimas, taip pat leidžia įvertinti, kokius atsakymus reikia užskaityti, leidžia patikslinti tas vietas, kad kiekvienas mokinys būtų įvertintas objektyviai“, – dėstė R. Skaudžius.

Taip pat, anot viceministro, bus peržiūrėtos visų būsimų tarpinių patikrinimų instrukcijos.

Ministerija svarsto ir siūlymus dėl tarpinio patikrinimo perlaikymo tvarkos. Tarp siūlymų – tarpinį patikrinimą perlaikyti kartu laikant brandos egzaminą, t.y. ne su būsimais vienuoliktokais po metų pavasarį, bet per vėliau vasarą vykstančią abiturientų brandos egzaminų sesiją.

„Kviesime kalbėtis apskritai dėl vienuoliktokų perlaikymo galimybės. Ar dabar numatyta galimybė perlaikyti su kitų metų vienuoliktokais yra optimali, ugdymo proceso metu, kovo–gegužės mėnesiais, yra tinkamiausias laikas perlaikymui“, – kalbėjo R. Skaudžius.

„Galbūt kaip variantas galėtų būti, kad (…) būsimas dvyliktokas perlaikyti galėtų per pagrindinę sesiją, gaudamas ne tik 60 taškų dalį, bet gaudamas ir likusią dalį jau popieriniame variante“, – sakė jis.

R. Skaudžius teigė, kad nors nekalbama, kad po lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo patikrinimo bus sudaryta galimybė perlaikti jį, bet diskutuojama apie taškų indeksavimą arba grįžimą prie senos tvarkos, kai šis atsiskaitymas buvo vertinamas įskaita.

„Akcentuoju, kad tie pasiūlymai nėra galutiniai sprendimai, nesinori skubotų sprendimų. Tai yra idėjos diskusijai ir toliau vykstant tarpiniams, toliau matysime situaciją, ją vertinsime“, – sakė G. Jakštas.

Ministras pabrėžė, kad variantas apie tarpinių patikrinimų atšaukimą ar paskelbimą tai bandomuoju modeliu nėra svarstomas.

„Yra mokinių, kurie gavo maksimalius įvertinimus, jų teisėtas lūkestis yra, kad tai nebūtų tiesiog kažkoks pasibandymas, kuris nieko nelemia, nes jiems sudarytas lūkestis, kad tai bus galutinio vertinimo dalis“, – sakė G. Jakštas.

„Mes to negalime nubraukti“, – pridūrė jis.

G. Jakštas teigė, kad tiek jis, tiek viceministras prisiima atsakomybę, jog kai kurių patikrinimų užduotys nebuvo korektiškos. G. Jakštas taip pat tvirtino svarstęs galimybę atsistatydinti, tačiau pabrėžė nematantis kitų galinčiųjų išspręsti šiuo metu kilusias problemas.

„Šiuo metu mums svarbiausia – išspręsti problemas, su kuriomis susidūrė patikrinimai, – kalbėjo ministras. – Turime laiko iki gegužės vidurio, kai baigsis tarpiniai patikrinimai. (…) Turėsime visą bendrą vaizdą apie esančias problemas, turėsime sprendimus, kaip tai taisome.“

„Tada galėsime galvoti, ar kažkieno atsistatydinimas galėtų parodyti didesnį atsakomybės prisiėmimą“, – pridūrė jis.

Vienuoliktokai nuo šių metų laiko tarpinius patikrinimus, kurie sudarys dalį brandos egzamino įvertinimo.

Tarpinio patikrinimo metu galima gauti 40 proc. galutinio egzamino vertinimo – to užtenka, kad egzaminas būtų išlaikytas. Mokinys, surinkęs ne mažiau kaip 35 taškus, ateis į valstybinį egzaminą žinodamas, kad egzaminas jau išlaikytas, kad ir kiek taškų per jį gaus.

Šių metų III klasės gimnazistams tarpinius patikrinimus, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo dalį, bus galima perlaikyti ir pasirinkti geresnį vertinimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA