Ministras G. Jakštas atsiprašo vienuoliktokų: suprantame, kiek jums streso ir įtampos tai sukėlė | Kas vyksta Kaune

Ministras G. Jakštas atsiprašo vienuoliktokų: suprantame, kiek jums streso ir įtampos tai sukėlė

BNS / Vilmantas Venckūnas 2024/03/14 19:15
Gintautas Jakštas / DELFI nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sako, kad sprendimą dėl tarpinių patikrinimų pateiks per artimiausias dienas ir kol kas neatmetamas nė vienas variantas.

Ministras taip kalbėjo prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM), kur ketvirtadienį turėjo vykti moksleivių protesto akcija prieš tarpinius patikrinimus, tačiau į ją neatėjo nė vienas protestuotojas.

„Aš tikiuosi, tą sprendimą susistemintą galėsiu per artimiausias kelias dienas ir paskelbti. Pagrindinis siekis, kad nenukentėtų mokiniai dėl tų, kas ne iki galo tinkamai parengė užduotis“, – ketvirtadienį prie ministerijos susirinkusiems žurnalistams sakė G. Jakštas.

Pasak jo, idėjų, kaip būtų galima tobulinti tarpinių patikrinimų sistemą, sulaukia ir iš mokinių, ir iš mokytojų. Ministras pasakojo, kad tarp siūlymų yra ir koreguoti užduotis, ir keisti vertinimą, ir leisti perlaikyti atsiskaitymus rudenį.

„Dabar paskelbti dar nenorėčiau, nes mes dar gludiname. Siekis būtų, kad nenukentėtų mokiniai, jeigu su užduotimis buvo ne taip ir tos užduotys negalėjo objektyviai vertinti mokinių gebėjimų“, – tvirtino G. Jakštas.

Jis teigė, kad nėra atmetamas ir tarpinių patikrinimų atšaukimo variantas.

„Aš apie variantus, kurį nuspęsime, dar negaliu pakomentuoti. (…) Svarstome visus variantus“, – kalbėjo G. Jakštas.

Ministro teigimu, tarpinių patikrinimų idėja buvo sumažinti krūvį moksleiviams per valstybinius egzaminus, tačiau kol kas tai nepasiteisino dėl netinkamų užduočių.

„Užduočių rengimo problema yra didžiausia. Ar rengėjai netinkamai parengė, ar jie instrukcijas gavo netinkamas. Tą dar aiškinamės, kurioje vietoje nesuveikė, bet pirmiau mums reikia sprendimo, ką reikia daryti toliau“, – sakė G. Jakštas.

„Žinia (moksleiviams – BNS) paprasta. Pirmiausia, atsiprašome, kokios buvo užduotys. Suprantame, kiek jums streso ir įtampos tai sukėlė. Vadybiškai mes tikrai išspręsime, kad nenukentėtumėte nuo to. (…) Noriu tik palinkėti pasitikėjimo švietimo sistema, nes jeigu yra daromos klaidos, jos pripažįstamos, taisomos“, – kalbėjo ministras.

G. Jakštas teigė, kad pats kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę ir pristatė jai susidariusią situaciją.

Gintautas Jakštas / DELFI, Ž. Gedvilos nuotr.

Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) prezidentas Jonas Trumpa žurnalistams ketvirtadienį sakė, kad jo vadovaujama organizacija palaiko tarpinių patikrinimus, tačiau pripažįsta, kad jiems menkai pasiruošta menkai.

Visgi Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) atstovai nepritaria, kad jie būtų visiškai atšaukti.

„Mes tą darome pakankamai nuosekliai, daugelį metų, kad brandos egzaminą vieną reikia skaidyti į kažkokį kaupiamąjį balą. Tarpiniai egzaminai, kai jie yra įgyvendinami, mes juos palaikome, bet tik su sąlyga, kad ši vienuoliktokų karta juos galės perlaikyti ateinančiais metais“, – sakė J. Trumpa.

Anot jo, LMS laukia, kol įvyks visi tarpiniai patikrinimai ir tuomet ministerijai pateiks „objektyvius vertinimus, o ne nišinius pavienių moksleivių nusiskundimus“.

„Mes juos girdime, matome, jie yra pagrįsti, tą ir ministras komunikuoja“, – sakė J. Trumpa.

LMS nepritaria, kad tarpiniai atsiskaitymai būtų apskritai atšaukti, paskelbti pilotiniais variantais ir rezultatai neužskaityti.

„Vieno tokio atsakymo nėra, nes tai būtų neteisinga ir tų pačių moksleivių atžvilgiu, kurie gavo gerus balus, tai yra ir jų darbo nurašymas“, – teigė LMS viceprezidentas Emilis Mikulskis.

Anot jo, geriausia būtų palaukti visų tarpinių patikrinimų rezultatų ir tada priimti sprendimus.

Viešumoje kilus pasipiktinimui dėl fizikos ir matematikos B lygio tarpinio atsiskaitymo, švietimo, mokslo ir sporto ministras sudarė komisijas, kuri įvertins užduotis ir pateiks siūlymus dėl jų vertinimo. G. Jakštas ketvirtadienį teigė, kad norėtų sudaryti ekspertų vertinimo komisijas visiems vykusiems tarpiniams patikrinimams.

Vienuoliktokai nuo šių metų laiko tarpinius patikrinimus, kurie sudarys dalį brandos egzamino įvertinimo.

Tarpinio patikrinimo metu galima gauti 40 proc. galutinio egzamino vertinimo – to užtenka, kad egzaminas būtų išlaikytas. Mokinys, surinkęs ne mažiau kaip 35 taškus, ateis į valstybinį egzaminą žinodamas, kad egzaminas jau išlaikytas, kad ir kiek taškų per jį gaus.

Šių metų III klasės gimnazistams tarpinius patikrinimus, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo dalį, bus galima perlaikyti ir pasirinkti geresnį vertinimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA