Moksleiviai iš Kauno sukūrė programėlę, padėsiančią suprasti, ko nori automobilis | Kas vyksta Kaune

Moksleiviai iš Kauno sukūrė programėlę, padėsiančią suprasti, ko nori automobilis

„Autobud!“ bendrovės stendas Estijoje / Organizatorių nuotr.

Ar kaskart raudonai įsižiebus kuriam nors automobilių prietaisų skydelio simboliui, iškart suprantate, ko Jūsų transporto priemonė iš Jūsų nori? O kai suprantate – kaip lengvai randate autoservisą, kuris tą automobilio poreikį patenkins? Kauno Veršvų gimnazijos moksleivių komanda, dalyvaudama „Lietuvos Junior Achievement“ mokomųjų mokinių bendrovių programoje „accelerator_x“, kuria programėlę, sprendžiančią tokius vairuotojų rūpesčius. Ir dar nepabaigę jos programuoti jau parsivežė apdovanojimą iš tarptautinio mokomųjų moksleivių bendrovių susitikimo Estijoje!

Mokytojo vargai dėl detalės virto į verslo idėją

Mokomosios bendrovės rinkodaros vadovas Arnas Dzedravičius pasakoja, jog iš pradžių Kauno Veršvų gimnazijos komanda dalyvavo „Lietuvos Junior Achievement“ organizuojamoje „bootcamp“ „Challenge the Challenge“ su kita verslo idėja.

„To renginio metu supratome, kad pirminė idėja mums nelabai patinka, – prisimena Arnas. – Netikėtai prisiminėme, jog mūsų mokytojas visus metus nerado kur pasikeisti konkrečios automobilio detalės! Taigi pirmiausia sugalvojome, jog reikia programėlės su žemėlapiu ir autoservisais, kad galėtum aiškiai matyti, kokie remonto darbai konkrečiame autoservise yra atliekami.“

Toliau mokomosios bendrovės, pasivadinusios „Autobud!“, įkūrėjai sugalvojo programėlės funkciją, kuri leistų nuskenuoti automobilio prietaisų skydelio simbolį ir iškart sužinoti, apie kokią problemą jis praneša, rašoma „Lietuvos Junior Achievement“ organizacijos pranešime žiniasklaidai.

Netikėtas iššūkis – automobiliai turi šimtus skirtingų įspėjamųjų ženklų

Mokomosios bendrovės prezidentas Edvinas Pauliūnas sako, jog pirminė gimnazistų įkurtos bendrovės užduotis – pasiekti, kad programėlė atpažintų 4 automobilio prietaisų skydelio simbolius. Tam vaikinai pasitelkė dirbtinį intelektą ir vieną komandos narį, kuriam teko nemenka užduotis suprogramuoti veikiantį produktą.

„Kol kas esame sukūrę apie 30 proc. mobilios programėlės. Kaip tik pradedame kurti autoservisų žemėlapį, apie kurį pasakojo Arnas. Norime užbaigti darbus dėl pagrindinių 4 prietaisų skydelio simbolių atpažįstamumo, kad galėtume vartotojams pateikti bandomąją programėlės versiją ir jie galėtų ją testuoti“, – sakė „Autobud!“ prezidentas Edvinas.

Pasigilinę į šią problemą mokomosios bendrovės įkūrėjai suvokė, kad skirtingų gamintojų automobilių prietaisų skydeliuose yra … šimtai skirtingų įspėjamųjų ženklų!

„Kartais tą patį reiškiantis ženklas skiriasi, priklausomai nuo automobilio modelio. Todėl programėlę kuriame taip, kad ją atsisiuntęs vairuotojas iškart įvestų savo automobilio modelį. Tokiu atveju programėlė daug tiksliau atpažins, koks tai yra įspėjamasis ženklas ir kokia automobilio problema“, – sakė A. Dzedravičius.

„Jie patys programuoja. Moksleiviai turėjo programavimo įgūdžių ir šiuo metu juos realizuoja kurdami realų veikiantį produktą“, – pridūrė Kauno Veršvų gimnazijos ekonomikos mokytojas Naglis Jonuška.

Kauno Veršvų gimnazijos komanda su mokytoju Nagliu / Organizatorių nuotr.

Su pradėta kurti programėle pelnė apdovanojimą

Turėdami programėlę, su veikiančiu 2 įspėjamųjų simbolių atpažinimu, „Autobud!“ bendrovės nariai išsiruošė į tarptautinį moksleivių mokomųjų bendrovių suvažiavimą Estijoje, Tartu mieste.
Ir iš ten grįžo su apdovanojimu „Už geriausią technologijų panaudojimą“.

„Iš Veršvų gimnazijos į šį renginį Estijoje vyko kelios mokomosios bendrovės. Mūsų gimnazijoje kasmet įsisteigia mokomųjų bendrovių, bet jų veikla vis apsiriboja mokykla arba, na, daugiausia – Lietuvoje vykstančiais renginiais. Todėl jau senokai norėjome išvykti pasirodyti ir užsienyje, pasitikrinti, kiek esame įdomūs už Lietuvos ribų. Šįmet tai įvyko – į Estiją keliavo gimnazistai, kurie kasmet įsitraukia ir rodo didelę iniciatyvą kurti mokomąsias bendroves, bandyti įvairias verslo idėjas. Todėl „Autobud!“ buvo atrinkti keliauti į Estiją“, – sako Kauno Veršvų gimnazijos ekonomikos mokytojas N. Jonuška.

„Kokie įspūdžiai iš Estijos? Jaučiuosi gavęs daug naujų žinių, be to, Estijoje mokomųjų bendrovių prisistatymai vyko daug trumpiau, nei įprastai vyksta Lietuvoje. „Kalėdinėje eXpo“ pristatymai vyko gal 4 valandas, o Estijoje turėjome tik 2 valandas. Tokiu atveju pasieki mažiau žmonių, bet iš kitos pusės – nuosekliau papasakoji savo idėją, nepavargsti atsakinėti į klausimus“, – įspūdžiais po kelionės dalinosi A. Dzedravičius.

Mokomosios bendrovės nariai grįžo su įspūdžiu, jog idėja yra reikalinga: dauguma parodos lankytojų stebėjosi programėlės funkcionalumu ir teigė, kad tikrai ją naudotų nutikus kokiam nors automobilio gedimui.

„Pavyko pristatyti idėją komisijai, manau, kad jie labai gerai perprato mūsų idėją. Na, žmonės… kai kuriems trukdė kalbos barjeras, jie nekalbėjo angliškai, tuomet negalėjome jiems tinkamai prisistatyti“, – sakė gimnazistas.

Nudirbs didelį darbą, kad Jums nereikėtų ieškoti autoserviso

A. Dzedravičių sužavėjo merginų iš Austrijos mokomoji bendrovė, kuri Tartu vykusiame suvažiavime pelnė geriausios mokomosios bendrovės titulą. Ši bendrovė taip pat kuria programėlę, padedančią žmonėms nenumarinti savo augalų: pagal augalo tipą pateikiančią informaciją, kaip juos laistyti, kuo tręšti, kaip persodinti.

„Žinai, kad idėja gera, kai ji yra nematyta, negirdėta, bet supranti, kad tikrai reikalinga!“ – sako A. Dzedravičius.

Šiuo metu „Autobud!“ taip pat pradeda dirbti rinkdami informaciją apie autoservisus, juose teikiamas paslaugas. Pasak bendrovės prezidento Edvino Pauliūno, teks perskambinti įvairius autoservisus – pirmiausia Kauno, vaikinų gimtojo miesto, vėliau – ir kitų didžiųjų miestų, tokių kaip Vilnius ir Klaipėda. Vaikinai atliks šį varginantį darbą už visus vairuotojus, kuriems ateityje netikėtai prireiks autoserviso paslaugų. Jie labai tikisi, kad jau per artimiausius mėnesius daugiau žmonių išgirs apie jų sukurtą produktą ir „Autobud!“ bendrovę.

Edvinas taip pat atskleidžia, jog programėlė vairuotojams bus nemokama.

„Žmonės vargsta ilgai ieškodami informacijos apie automobilio gedimą ir reikiamus autoserviso darbus internete. Jei padarytume programėlę mokamą – jie ir toliau vargtų ieškodami internete per įvairiausias svetaines. Mes to nenorime“, – sako E. Pauliūnas.

Vaikinai ketina uždirbti reklamuodami autoservisų paslaugas programėlės aplinkoje.

„Visos reklamos programėlėje bus susijusios su automobilių prekėmis ar paslaugomis“, – patikino „Autobud!“ prezidentas.

Šiuo metu komanda ruošiasi „Tarptautinės eXpo“ parodai, kuri vyks kovo 27 dieną Kaune, prekybos centre „Akropolis“ nuo 10 valandos. Ten su šios komandos nariais bus galima pabendrauti ir jų programėlę išbandyti gyvai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA