Nutekinta per šimtas tūkstančių dienyno „TAMO“ vartotojų duomenų | Kas vyksta Kaune

Nutekinta per šimtas tūkstančių dienyno „TAMO“ vartotojų duomenų papildyta: „TAMO“ dienynas tikina, kad duomenų nutekėjimo sistemoje nebuvo

ELTA 2024/03/05 19:15
Asociatyvi / Delfi archyvo nuotr.

Internete nutekinta daugiau nei 100 tūkst. dienyno „TAMO“ vaikų ir mokytojų duomenų, LRT radijui patvirtino Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) vadovas Liudas Ališauskas.

Anot L. Ališausko, praėjusių metų pabaigoje internete nutekintas didžiulis kiekis įvairių nutekintų duomenų iš viso pasaulio. Tarp jų, anot jo, yra ir iš Lietuvos institucijų, įstaigų nutekintų duomenų. Anot NKVC, nutekinti ir dienyno „TAMO“ vaikų ir mokytojų duomenys.

„Praėjusių metų pabaigoje buvo paviešinta milžiniška duomenų bazė su nutekintais įvairiais duomenimis. Kalba eina apie viso pasaulio duomenis, Lietuva yra viena iš šalių. Tos duomenų bazės dydis yra virš 100 gigabaitų, o paviešinti buvo prisijungimo duomenys: ID, slaptažodžiai ir sistema, kur tie duomenys taikytini”, – LRT radijui sakė L. Ališauskas.

„Patvirtinti, kad prisijungti prie kiekvieno vaiko paskyros galima, negaliu, reikia gilesnio tyrimo, bet tikimybė yra didelė“, – tvirtino NKSC vadovas.

Papildyta kovo 6 dieną 12.18 val.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad internete nutekinta daugiau kaip 100 tūkst. „TAMO“ dienyno vaikų ir mokytojų duomenų, įmonė tikina, kad sistemoje duomenų nutekėjimo nebuvo.

„Užtikriname, kad duomenų nutekėjimo „TAMO“ sistemoje nebuvo. Programišiai galėjo bandyti pasinaudoti duomenimis, pasisavintais iš pavienių vartotojų asmeninių įrenginių, o ne iš „TAMO“ sistemos serverių“, – antradienį išplatintame komentare teigė „TAMO” dienyno įmonės vadovas Edgaras Jasalinis.

„Nedelsiant kreipėmės į Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC) ir operatyviai ėmėmės veiksmų įmonės viduje. Patikrinome NKSC antradienį pateiktus duomenis ir nustatėme, kad juose nėra tokios informacijos, kaip vartotojų vardai, pavardės, gimimo datos, elektroninio pašto prisijungimai, susirašinėjimai“, – tikino jis.

E. Jasalinio teigimu, visi „TAMO“ dienyno naudotojų slaptažodžiai yra užkoduoti.

„Atsargumo dėlei kviečiame visus atsinaujinti slaptažodžius, nenaudoti tokių pačių slaptažodžių skirtingose paskyrose ir juos reguliariai keisti pagal saugumo rekomendacijas“, – pažymėjo įmonės vadovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA