Lopšelio-darželio direktorei mesti rimti kaltinimai – tušti? | Kas vyksta Kaune

Lopšelio-darželio direktorei mesti rimti kaltinimai – tušti?

Asociatyvi / D. Pipo nuotr.

Neseniai socialiniuose tinkluose plačiai paplito įrašas, kuriame teigiama, jog darbo sąlygos darželyje „Pušaitė“ (Varnių g. 49) yra labai prastos, o direktorė prieš ten dirbančius naudoja psichologinį smurtą.

Kaip teigė socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbto įrašo autorė, „direktorė labai stipriai naudoja psichologinį smurtą, mobingą prieš darbuotojus, visi jos yra išsigandę“. Moters teigimu, būta ir fizinio smurto – esą lopšelio-darželio direktorė Ingrida Biriukienė „susimušė su pavaduotoja, buvo atvažiavę net du policijos ekipažai, yra fiksuota“.

Susisiekus su Kauno apskrities Vyriausiuoju policijos komisariatu (Kauno apskrities VPK) ir paklausus, ar per praėjusius ar šiuos metus į ikimokyklinio ugdymo įstaigą buvo kviesti policijos pareigūnai, gautas atsakymas buvo neigiamas.

Darželyje – didelė darbuotojų kaita?

Jau minėtame įraše buvo rašoma, jog lopšelyje-darželyje „Pušaitė“ vyrauja didelė darbuotojų kaita. „Mano žiniomis, apie 40 darbuotojų per du metus buvo atleista“, – teigia įrašo autorė.

Situaciją pakomentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

„Visuose lopšeliuose-darželiuose darbuotojų kaita yra nemaža, kadangi šios srities specialistų trūkumas jaučiamas visoje Lietuvoje. Darbuotojai migruoja tarp įstaigų dėl geresnių atlyginimų, kompetencijų kėlimo sąlygų, renkasi didesnes įstaigas jiems priimtinose lokacijose.

2023 metais darželyje-lopšelyje „Pušaitė“ atleisti ir priimti 21 darbuotojas, darbą tęsia 14. Visos darbo sutartys nutrauktos darbuotojų iniciatyva. Pasak įstaigos vadovės, priežastys įvairios: sulaukta senatvės pensijos amžiaus, noras pakeisti darbo pobūdį, išeita dirbti į įstaigas, pasiūliusias aukštesnes pareigas su didesniu atlyginimu, jauno amžiaus darbuotojos neįsivertino turimos patirties ir galimybių“, – komentavo O. Gucevičienė.

Švietimo skyriaus vedėjos teigimu, 2024 metais lopšelyje-darželyje „Pušaitė“ įdarbinti 7 nauji darbuotojai, o „ženklią kaitos dalį sudaro mokytojos, sudariusios terminuotą darbo sutartį ar dirbančios nepilnu etatu – joms nepavyko suderinti laiko tarp kelių darbų, studijų. Kelios darbuotojos išėjo savo noru, tačiau turėdamos drausmines nuobaudas.“

Kaltina rimtu finansiniu nusikaltimu

Jau ištrinto „Facebook“ įrašo kūrėja rašė, jog „skandalingiausia yra tai, kad p. Ingrida rašo priemokas, priedus ar pavadavimus darbuotojams, kurie tuos pinigus privalo „išgryninti“ ir atnešti juos atgal jai“. Moteris teigia, jog turi du balso įrašus, kuriuose aiškiai girdimas direktorės balsas ir kokia suma pinigų jai perduodama.

„Taip pat ir edukacijų metu yra dalis pinigų nusavinama sau, atlikus auditą, manau, paaiškėtų ir daugiau sukčiavimo ir pinigų plovimo atvejų, kas jau yra baudžiamoji atsakomybė“, – tęsė įrašo autorė.

O. Gucevičienės teigimu, paskutinį kartą auditas lopšelyje-darželyje „Pušaitė“ buvo atliktas 2016 m. Rasti nedideli trūkumai, visos audito rekomendacijos įgyvendintos. Jokių finansinių pažeidimų nustatyta nebuvo.

Direktorė Ingrida Biriukienė įstaigai vadovauja nuo 2021 m. rugsėjo 1 d., o Švietimo skyriaus vedėjos teigimu, nuo to laiko lopšelyje-darželyje stebimi teigiami infrastruktūros ir ugdymo pokyčiai.

„Nuo praėjusių metų įstaigoje atliekama pastato fasado renovacija, planuojama sutvarkyti teritoriją, renovuoti elektros instaliaciją, šildymo sistemą. Po patalpų remonto numatyta išplėsti įstaigą dar dvejomis grupėmis“ – teigiamais aspektais dalijosi O. Gucevičienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA