Paaiškėjo, kas valdys Kauno Dariaus ir Girėno stadioną su Sporto hale | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kas valdys Kauno Dariaus ir Girėno stadioną su Sporto hale

BNS / Dominykas Biržietis 2024/02/13 21:50
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno Dariaus ir Girėno stadiono bei Sporto halės operatore taps bendrovė „Kauno arena“ – antradienį posėdžiaujanti miesto taryba vienbalsiai nusprendė sudaryti 15 metų trukmės koncesijos sutartį su šia bendrove.

Bendra tarybos sprendime įvardijama koncesijos vertė – 39,3 mln. eurų. Tiek stadioną ir halę valdysianti „Kauno arena“ planuoja gauti pajamų per visą sutarties galiojimo terminą.

Iš šių pajamų bendrovė savivaldybei sumokės 6 mln. eurų, BNS nurodė savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

„Kauno arenos“ specialiai stadiono ir halės koncesijai įsteigta bendrovė įsipareigos savivaldybei mokėti 324 tūkst. eurų per metus, šią sumą kasmet indeksuojant infliacijos dydžiu.

Be to, už maždaug 1,9 mln. eurų ji turės įsigyti papildomos įrangos ir baldų. Bendra koncesininko investicijų suma sieks virš 2,5 mln. eurų, numatoma tarybos sprendime.

Koncesininkui už simbolinį 1 euro per metus mokestį taip pat numatyta išnuomoti dalį miestui priklausančio sklypo Perkūno alėjoje 5.

Sprendimą tarybai pristatęs savivaldybės Centrinio viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Mockus nurodė, kad projektui pritarė visi trys ją svarstę komitetai.

Konservatorius tarybos narys Vidas Lendraitis kėlė abejones, ar dėl koncesijos sutarties sudarymo nereikėjo kreiptis į Konkurencijos tarybą, sakydamas, kad taip jau „trečias stambus objektas pereina į „Kauno arenos“ rankas“.

„Dar dvi sutartys dėl Ledo rūmų ir baseino šiais metais baigiasi. Antra, organizuotas tarptautinis viešas konkursas. Nenumatyta, kad dėl kitų objektų valdymo galima leisti nedalyvauti konkurse“, – teigė A. Mockus.

Konkurso laimėtoja pasirinkta pagal didžiausią pasiūlytą metinį mokestį miestui, mažiausią vidutinę svertinę kapitalo kainą (7 proc.) ir mažiausią investicijų kainą.

Kaip pažymėjo T. Metelionis, 15 metų yra maksimali numatoma koncesijos trukmė, kurią sutartimi sieks įtvirtinti Kauno savivaldybė – ją pasirašyti ketinama per artimiausias kelias savaites.

„Kadangi taryba pritarė, informuosime koncesininką, kad jis turi pateikti sutarties užtikrinimą. Jį pateikus, bus galima sudaryti sutartį. Turbūt, tai užtruks apie porą savaičių“, – sakė T. Metelionis.

Savivaldybė praėjusią savaitę skelbė, kad stadione kasmet privalės įvykti bent 15 didesnių renginių, iš jų bent 10 – sporto renginių, įtrauktų į federacijų renginių kalendorių.

Dėl savivaldybės su Europos Sąjungos parama rekonstruojant Sporto halę prisiimtų įsipareigojimų valdytoja turės bent penkerius metus 76 proc. halės darbo laiko skirti neformaliojo švietimo ir ugdymo paslaugoms bei nekomercinei veiklai.

Kol vyko koncesininko paieškos, stadioną bei sporto halę prižiūrėjo Kauno sporto mokykla „Startas“.

Rekonstruotas Dariaus ir Girėno stadionas atidarytas 2022 metų spalį. Galutinė stadiono kaina siekia apie 43 mln. eurų, tai – apie 10 mln. eurų brangiau lyginant su pradiniu pasiūlymu.

Stadiono rekonstrukciją 2018 metais pradėjo Turkijos bendrovė „Kayi Construction“, tačiau 2020 metų pradžioje dėl įsipareigojimų nevykdymo nutraukus sutartį, darbus perėmė Kauno bendrovė „Autokausta“.

Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidėjo iki 15 tūkst., per koncertus stadione gali tilpti iki 30 tūkst. žmonių.

Kauno sporto halė po trejus metus trukusios 9,7 mln. eurų vertės rekonstrukcijos atidaryta 2022 metų rugsėjį. 1939-aisiais pastatyta sporto halė, kurioje tais pačiais metais surengtas trečiasis Europos vyrų krepšinio čempionatas, pripažinta nacionaline kultūros vertybe.

„Kauno arena“ yra laimėjusi Ledo rūmų Kaune nuomos konkursą, taip pat valdo Nemuno saloje įsikūrusią „Žalgirio“ areną su šalia 2022 metais atidarytu 50 metrų ilgio baseinu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA