Per užimtumo didinimo programą savivaldybė daugiau dėmesio skirs ilgalaikiams bedarbiams | Kas vyksta Kaune

Per užimtumo didinimo programą savivaldybė daugiau dėmesio skirs ilgalaikiams bedarbiams programai skirta 716 500 eurų

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno miesto savivaldybės taryba savo artimiausiame posėdyje priims sprendimą, kuriuo bus pakoreguota 2023-2025 metų Užimtumo didinimo programa. Tikslinant kai kuriuos šios programos punktus, atsižvelgta į pasikeitusius teisės aktus, o taip pat – į Užimtumo tarnybos (UT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei pačios ministerijos išaiškinimus.

Pažymėtina, jog programa finansuojama ne savivaldybės, bet valstybės biudžeto lėšomis. Ji padeda spręsti darbo ieškantiems ar darbo rinkai besirengiantiems asmenims įvairias problemas, dėl kurių kai kas ilgokai užsibūna UT sąrašuose.

Šiemet programai skiriama 716 500 eurų, tačiau tai nereiškia, kad visa ši pinigų suma bus panaudota tam tikram kiekiui ilgalaikių bedarbių laikinam įdarbinimui. Maždaug 70 procentų šių lėšų 2024-aisiais bus skiriama paslaugoms tokiems asmenims suteikti.

„Aiškinsimės, dėl kokių priežasčių asmuo ilgai nedirba, ar dėl turimų tam tikrų priklausomybių, ar bijo darbintis, nors Užimtumo tarnyba gal jam siūlo įvairius variantus, kaip į darbo rinką įsilieti? Gal žmogus vengia darbo pasiūlymais pasinaudoti, nes turi skolų, ir nenori, kad oficialiai gaunamas atlyginimas būtų kas mėnesį dėl to antstolių „apkarpomas“, – priežasčių gali būti įvairių. Tad kiekvienam ilgalaikiam bedarbiui bus pasirengęs padėti atvejo vadybininkas, jeigu prireiks, asmuo gaus ir nemokamą teisininko konsultaciją.

Svarbu pačiam darbingam asmeniui pasistengti ir norėti išeiti iš to „amžinos bedarbystės rato“, – dirbti, užsidirbti, oriau gyventi“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė.

Asociatyvi / ELTA nuotr.

Pažymėtina, jog savivaldybė rengia ir tvirtina užimtumo didinimo programą, skirtą toje savivaldybėje gyvenančioms tikslinėms grupėms. Įgyvendinant programą, glaudžiai bendradarbiaujama su Užimtumo tarnyba. Jos administracijos padalinio aptarnaujamoje teritorijoje registruoti ilgalaikiai bedarbiai galės pasinaudoti darbdavių kvietimais ir, jei tik atitiks tam tikrus kvalifikacinius reikalavimus, (tikslinė grupė – asmenys, atitinkantys specialiuosius reikalavimus) sulauks pasiūlymo darbintis trumpesniam ar ilgesniam laikotarpiui.

Miesto politikams patvirtinus minimos programos pataisas, savivaldybės meras turėtų tvirtinti kvietimo formą, o ne patį kvietimą. Mažiau laiko užtruks visi suderinimai bei kitos privalomos procedūros, nes nebereikės kasmet iš naujo tvirtinti kvietimo.

„Priėmus sprendimo projektą, programa atitiks aktualiems LR teisės aktams ir bus orientuota į paslaugų teikimą bei į laikiną asmenų darbinį užimtumą“, – teigiama Kauno savivaldybės tarybos nariams adresuotame Aiškinamajame rašte.

Kokį skaičių UT ilgą laiką registruotų kauniečių šiais metais „apims“ Užimtumo didinimo programa, dar anksti skaičiuoti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA