Iš Laisvės alėjos tyliai dingo „Tulpės“ restoraną menančios plytelės | Kas vyksta Kaune

Iš Laisvės alėjos tyliai dingo „Tulpės“ restoraną menančios plytelės

Moderato Patašini 2024/02/05 15:49
/ Moderato Patašini nuotr.

2003 metais Kaune, Laisvės alėjoje 45 numeriu pažymėtame pastate neatlaikius konkurencijos buvo uždarytas sovietmečiu ilgus metus veikęs populiarus restoranas „Tulpė“ bei greta buvusi kavinė, daugelio kauniečių vadinama tiesiog „prietulpiu“.

Dar anksčiau, šioje vietoje tarpukariu veikė garsioji to meto menininkų mėgiama „Konrado“ kavinė.

Uždarius „Tulpę“ netrukus ten įsikūrė įvairios brendinės drabužių parduotuvės.

Daugelis, ypač vyresniosios kartos, kauniečių susitaikę su „praradimu“ pageidavo, kad ši vieta kažkaip būtų įamžinta. Dažniausia tokiais atvejais ant pastato pritvirtinama atminimo lenta su atitinkamais užrašais.

Šįkart buvo nuspręsta kitaip, prie buvusio restorano netrukus buvo įmontuotos šešios gludintos juodos spalvos granitinės trinkelės su užrašu „Tulpė“. Nostalgija gyvenantiems kauniečiams, ypač menininkams tai tiko.

Šios plokštės buvo grąžintos į buvusią vietą ir 2019 metais atnaujinus Laisvės alėjos grindinį.

„Gaila, kad nėra „Tulpės“, tačiau bent šis užrašas ant grindinio primins mums brangią šią vietą“, – džiaugėsi ne vienas kaunietis.

Deja, prieš kelias savaites šios plytelės tyliai dingo.

Tai netrukus pastebėjo ne vienas buvęs „Tulpės“ lankytojas. Vienas jų, čia mėgdavęs lankytis, ir tiesiog gatvėje prie stalelio kurti eilės, bohemos liūtu tituluojamas poetas Gintaras Patackas.

„Gaila, be galo gaila… Nesuprantu, kas trina iš mūsų atminties brangias vietas?“ – klausė poetas.

Gintaras Patackas / Moderato Patašini nuotr.

Kaip rašo Lietuvos rytas, Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas patvirtino, kad plyteles prašė pašalinti patalpų, prie kurių jos buvo, savininkas, nes ant jų paslydę žmonės nukentėdavo.

„Plytelių paviršių būtų galima pašiurkštinti ir jas įdėti atgal. Ar bus taip padaryta, o gal plytelės nebus grąžintos, svarstome“, – Lietuvos ryto žurnalistei teigė S. Rimas.

„Keistas, be galo keistas sprendimas… Kažkam užkliuvo šios plytelės, tačiau kažkodėl nematoma, kaip tragiškai atrodo daugelyje vietų naujasis kinietiškų trinkelių grindinys“, – piktinosi G. Patackas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA