Lietuvos sveikatos mokslų universitetas plačiai naudoja saulės energiją | Kas vyksta Kaune

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas plačiai naudoja saulės energiją

LSMU nuotr.

Žengiant tvarumo link, Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) sėkmingai įgyvendintas saulės elektrinių įrengimo projektas, kuriam Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) skyrė 516 179,05 Eur paramą. Projektas finansuojamas pagal Klimato kaitos programos priemonę „Atsinaujinančių energijos išteklių (saulės, vėjo) panaudojimas valstybės, savivaldybių, tradicinių religinių bendruomenių, religinių bendrijų ar centrų elektros energijos poreikiams”.

Pasak LSMU atstovų, saulės elektrinės, kurios įrengtos 9-iuose universitetui priklausančiuose pastatuose, leis gaminti bei vartoti žalią elektros energiją ir tokiu būdu prisidėti prie tvaresnės aplinkos kūrimo.

Elektrinės, kurių bendra galia – 648,34 kW, rengtos ant šių pastatų stogų: Kardiologijos institute (Sukilėlių pr. 15), vaikų darželyje – mokykloje (Žeimenos g. 106), 4-ajame bei 5-ajame mokomuosiuose korpusuose (Tilžės g. 18) bei penkiuose LSMU bendrabučiuose (V. Kudirkos, J. Lukšos – Daumanto bei Lampėdžių gatvėse ir Sąjungos aikštėje).

Už projekto įgyvendinimą atsakingo LSMU Infrastruktūros valdymo tarnybos Remonto ir eksploatavimo skyriaus vadovo Algirdo Matusevičiaus teigimu, elektrinių nauda – akivaizdi.

„Teigiamas efektas pasijuto iš karto pradėjus veikti elektrinėms. Dalis jų, pavyzdžiui, pirmosios elektrą gaminti pradėjusios bendrabučių elektrinės, saulėtu laikotarpiu ne tik pakankamai pasigamindavo elektros savo poreikiams, bet ir sukaupė energijos atsargų. Preliminariais skaičiavimais, per nepilną pusės metų saulės elektrinių veikimo laikotarpį sutaupėme apie 29 300 Eur”, – sakė A. Matusevičius.

Jo žodžiais tariant, šiuo projektu įgyvendinamas strateginis LSMU tikslas – kryptingai panaudoti sutelktą universiteto ir ligoninių potencialą žmonių bei gyvūnų sveikatos stiprinimui ir priežiūros gerinimui. Tokiam tikslui pasiekti diegiami sprendimai, skirti tausoti gamtinius, energijos ir kitus išteklius, mažinti galimą taršą. Šiuo projektu universitetas kartu ir prisideda prie Europos sąjungos bei Lietuvos Respublikos žaliojo kurso tikslų įgyvendinimo.

Anot LSMU administracijos ir finansų direktorės Laimos Matusevičienės, įvairiems tvarumo sprendimams diegti bus skiriamas ženklus dėmesys ir 2024 metais. Vienos iš artimiausių planuojamų iniciatyvų – dviračių ir paspirtukų stovų plėtra, elektromobilių įkrovimo vietų įrengimas, tęstinis įvairių pastatų atnaujinimas, siekiant energetinio efektyvumo, o taip pat – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Tvarumo ambasadoriaus paieška. Šis ambasadorius iš esmės koordinuotų ir savo veikla prisidėtų prie tvarumo kultūros kūrimo bei darnaus vystymosi tikslų siekimo“, – skelbia LSMU.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA