2026-ieji paskelbti M. Valančiaus, Lietuvos radijo, Helsinkio grupės metais | Kas vyksta Kaune

2026-ieji paskelbti M. Valančiaus, Lietuvos radijo, Helsinkio grupės metais

BNS 2023/12/25 19:49
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimas baigdamas rudens sesiją 2026-uosius paskelbė Lietuvos radijo bei Lietuvos Helsinkio grupės metais, jau anksčiau buvo nutarta juos pažymėti ir kaip žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus metus.

2026-aisiais minimos žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus 225-osios gimimo metinės.

Seimo nutarime pabrėžiama, kad žemaičių vyskupas, švietėjas, rašytojas, blaivybės sąjūdžio organizatorius M. K. Valančius yra viena svarbiausių XIX amžiaus vidurio Lietuvos religinio, kultūrinio, visuomeninio ir politinio gyvenimo asmenybių, turėjusį reikšmingą indėlį į Lietuvos mokslo raidą, švietimo ir kultūros puoselėjimą.

2026 metais taip pat bus minimas Lietuvos radijo 100-metis.

„1926 metų birželio 12 dieną pirmą kartą Kaune buvo pradėtas transliuoti Lietuvos radijas, kuris liudijo Lietuvos visuomenės modernėjimą, paskatino žiniasklaidos bei technologijų vystymąsi ir per šimtą metų neprarado savo aktualumo ir svarbos“, − rašoma nutarime.

1976 metų lapkričio 25 dieną buvo įsteigta Lietuvos disidentų organizacija, pavadinta Lietuvos Helsinkio grupe, kuri, nepaisydama okupacinio režimo Lietuvoje represijų, sugebėjo veikti viešai, aktyviai gynė žmogaus teises.

„2026 metais pažymėsime disidentinio judėjimo jubiliejų, kuris reikšmingai prisidėjo prie Sovietų Sąjungos nusikaltimų viešinimo, perduodamas žinią laisvajam pasauliui apie komunistinio režimo vykdytus žmogaus teisių pažeidimus“, – sakė Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Pasak P. Kuzmickienės, šiemet sulaukta daugiau kaip 90 siūlymų, ką būtų galima pažymėti 2026 metais.

Kiekvieni metai Seimo nutarimu yra skiriami paminėti svarbioms sukaktims, Vyriausybė tvirtina jų minėjimo programas, numato finansavimą. Per metus gali būti paskelbiami ne daugiau kaip treji atmintimi metai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA