Prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl Neries upėje rasto 15-mečio mirties | Kas vyksta Kaune

Prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl Neries upėje rasto 15-mečio mirties

BNS 2023/11/16 14:30
Asociatyvi / E. Venckutės nuotr.

Šių metų pradžioje dingusio ir vėliau Neryje negyvo rasto 15-mečio Mykolo Davidonio mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, jis nepatyrė smurto, konstatavo tyrimą nutraukusi Vilniaus apygardos prokuratūra.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė, išnagrinėjusi ir įvertinusi ikiteisminio tyrimo metu gautų duomenų visumą, priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl vasario mėnesį iš namų išėjusio ir dingusio nepilnamečio, ketvirtadienį pranešė prokuratūra.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą nurodoma, jog tyrimo metu negauta faktinių objektyvių duomenų, patvirtinančių, jog asmens mirtis buvo smurtinio pobūdžio. Tai patvirtina Valstybinės teismo medicinos specialisto išvada, liudytojų parodymai, kita bylos medžiaga.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialisto išvadoje nurodoma, kad tikslios mirties priežasties negalima nustatyti dėl rasto kūno būklės.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma, tai, kad paauglio daiktai rasti labai arti upės kranto, leidžia pagrįstai manyti, kad galėjo įvykti nelaimingas atsitikimas. Iš tyrimo metu nustatytų aplinkybių matyti, kad objektyvių duomenų, jog nepilnametis M. D. būtų sukurstytas nusižudyti ar privestas prie savižudybės, nėra“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys, tiek liudytojų parodymai, tiek gauta specialisto išvada, kiti bylos duomenys, pasak prokuratūros, neleidžia konstatuoti, kad prieš paauglį galėjo būti įvykdyta nusikalstama veika, o jo mirtis galėjo būti sąlygota kitų asmenų neteisėto poveikio.

Nustačius, kad asmens mirtis buvo ne smurtinė, o nelaimingas atsitikimas, prokurorė priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Prokuroro nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui.

Paaugliui negrįžus namo, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dingusio asmens paieškos.

Nepilnamečio daiktai buvo rasti prie Neries upės sostinėje, netoli Žirmūnų tilto.

Dingusio paauglio ieškojo gausios pajėgos: policijos ir gelbėjimo tarnybų pareigūnai, kinologai su šunimis, Šaulių sąjungos atstovai, policijos rėmėjai bei savanoriai.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl dingusio nepilnamečio buvo apklausti liudytojai, apžiūrėtos įvykio vietos, atlikti parodymų patikrinimai vietoje, gauti ir apžiūrėti vaizdo įrašai, išanalizuotos išvados, patikrinta iš asmenų gauta informacija dėl nepilnamečio dingimo aplinkybių bei atlikti kiti būtini veiksmai, siekiant išsiaiškinti paauglio dingimo aplinkybes ir nustatyti jo buvimo vietą.

Šių metų gegužės 1 dieną Neries upėje, Lentvario seniūnijoje netoli Valų kaimo, radus vasario mėnesį dingusio paauglio kūną, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. Netrukus abu tyrimai buvo sujungti.

M. Davidonį prieš jo dingimą draugai paskutinį kartą matė Vilniuje prie Vingio kino teatro. Vėliau nustatyta, kad vaikinas išlipo iš troleibuso Kražių stotelėje ir nuėjo upės link, buvo prie Operos ir baleto teatro stotelės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA