Paskelbta, kas Lietuvoje uždirba daugiausiai | Kas vyksta Kaune

Paskelbta, kas Lietuvoje uždirba daugiausiai

delfi.lt 2023/10/24 21:15
Asociatyvi / K. Pansevič nuotr.

Teisėjai, skrydžių vadovai, informacinių technologijų srities vadovai gauna didžiausias pajamas Lietuvoje, skelbia „Sodra“.

Socialiniame tinkle tarnyba pasidalijo naujausia informacija apie tai, kurių profesijų atstovų draudžiamosios pajamos buvo didžiausios.

Teisėjai „popieriuje“ gauna apie 5,7 tūkst. eurų, skrydžių vadovai – 4,7 tūkst. eurų, panašiai uždirba finansinių ir draudimo paslaugų padalinių vadovai, šiek tiek mažiau – orlaivių pilotai ir kiti giminiškų profesijų specialistai (4,3 tūkst. eurų).

Gydytojai specialistai iki mokesčių gauna 4,2 tūkst. eurų, programinės įrangos kūrėjai – maždaug tiek pat.

Didžiausias pajamas gaunančių profesijų atstovai / Delfi.lt nuotr.

„Sodra“ rugpjūčio pabaigoje skelbė, kad darbo rinka išliko stabili. Remiantis antrojo ketvirčio gyventojų darbo pajamų apžvalga, apdraustųjų skaičius buvo didesnis nei prieš metus, o vidutinės pajamos augo. Vis dėlto kai kurie ekonomikos sektoriai susidūrė su iššūkiais.

Antrąjį 2023 metų ketvirtį vidutinės visą mėnesį dirbusių darbuotojų darbo pajamos, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus padidėjo 12,3 proc. arba 217 eurų ir siekė 1980 eurų neatskaičius mokesčių. Darbo pajamos „į rankas“ per metus padidėjo 124 eurais iki 1 230 eurų.

Sparčiausias pajamų augimas užfiksuotas statybos sektoriuje, kuriame darbo pajamos žemesnės nei vidutinės. Statybininkų atlyginimai padidėjo 22 proc., nuo 1042 eurų iki 1300 eurų „popieriuje“ (880 eurų „į rankas“).

Administracinėje ir aptarnavimo veikloje atlyginimai išaugo 17,4 proc. iki 1316 eurų prieš mokesčius. Vis dėlto aptarnavimo srityse, palyginti su kitais sektoriais, didesnė dalis žmonių uždirbo mažesnį nei minimalų atlyginimą.

Administracinėje ir aptarnavimo veikloje 9 proc. dirbančių žmonių gavo mažiau nei MMA, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje – 10 proc. Palyginti, informacijos ir ryšių arba finansinėje ir draudimo veikloje tik 3 proc. apdraustųjų uždarbis nesiekė MMA.

Iš viso antrąjį šių metų ketvirtį buvo 95 tūkstančiai žmonių, kurių pajamos nesiekė MMA – tai sudarė 8,1 proc. visų dirbančiųjų.

Didžiausi vidutiniai atlyginimai pagal bendroves (2023 m. rugpjūtis):

Birželį vidutinės darbo pajamos „popieriuje“ perkopė 2000 eurų ribą. Tuo metu birželio atlyginimų mediana padidėjo 15,3 proc., iki 1614 eurų. Tai reiškia, kad pusė Lietuvos apdraustųjų birželį uždirbo mažiau nei 1037 eurų į rankas.

Kas ketvirtas Lietuvos dirbantysis uždirbo nuo 1000 iki 1500 eurų prieš mokesčius, tai yra apie 718-977 eurus „į rankas“. Tokio dydžio atlyginimus gavo sunkiasvorių sunkvežimių vairuotojai, parduotuvių pardavėjai, biurų ir įstaigų valytojai, krovikai, virėjai ir kiti.

Žmonės, gaunantys mažiau nei 1000 eurų „popieriuje“ (apie 717 eurų „į rankas“), dirbo valytojais, pardavėjais, verslo ir administravimo specialistais.

Išlieka ryškūs pajamų skirtumai tarp atskirų Lietuvos regionų. Didžiausios vidutinės apdraustųjų pajamos antrąjį ketvirtį buvo Neringoje (2755 eurai iki mokesčių), mažiausios – Jurbarko savivaldybėje (1419 eurų).

Vilniaus mieste 5 iš 10 dirbančiųjų darbo pajamos buvo didesnės nei 2000 eurų iki mokesčių, kai visoje šalyje tokias pajamas gauna 3 iš 10 apdraustųjų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA