Kauniečių kova su MBA įmone – lyg nesibaigiantis serialas: prabilo apie mįslingas jaunų žmonių mirtis | Kas vyksta Kaune

Kauniečių kova su MBA įmone – lyg nesibaigiantis serialas: prabilo apie mįslingas jaunų žmonių mirtis

Lrytas.lt / Arūnas Karaliūnas 2023/10/23 20:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno mechaninio biologinio atliekų (MBA) apdorojimo įmonė primena veikiantį ugnikalnį – po ramybės meto ji netikėtai pabunda ir išmeta į aplinką bjauraus tvaiko užtaisą, kuris dėl vyraujančio vėjo krypties dažniausiai nusėda Ramučių (Kauno r.) gyventojų namuose.

Taip nutiko ir prieš kelias savaites, todėl vietos gyventojai vėl nori paaiškinimų, kodėl jie turi kentėti. Jie atvyko į Ramučiuose vykusį susirinkimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 žmonių.

„Problema lieka ta pati ir tęsiasi jau septynerius metus. Daugiau laiko nuodyti mūsų žmones nebeduosime“, – pareiškė aosciacijos „Mūsų teisė“ pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė.

Pasak jos, tyrimų metu nustatyta, kad viršyta 7 iš 13 taršos leidime nurodytų parametrų, o gauti paaiškinimai dėl taršos – tai tiesiog pasityčiojimas iš žmonių, kurie daugybę metų tikėjo pažadais patobulinti gamyklos veiklos procesą.

Gyventojus rimtai išgąsdino reti ir sunkūs vietos gyventojų susirgimai. Dar 2020 metai jaunas vaikinas susirgo reta plaučių liga ir mirė.

„Mano artimoje aplinkoje nuo onkologinės ligos staiga išėjo jaunas, sveikos gyvensenos žmogus be žalingų įpročių. Mums kyla rimtų klausimų“, – tikino G. Varnaitė-Venskienė.

Pasak jos, Ramučių gyventojai daugiau nesiruošia kentėti ir stengsis įvairiais būdais siekti MBA uždarymo arba bent atsisakyti įmonėje vykdomo pūdymo. Panašios įmonės veikia ir kituose šalies miestuose, tačiau ten jokių problemų nekyla.

Kauno rajono vicemero Antano Nesteckio žiniomis, šįkart smarvė pasklido dėl dviejų užsikimšusių filtrų. Įmonės vadovai jau nupirko naujus ir pažadėjo sumontuoti lapkričio pradžioje.

Prieš trejus metus Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) dalininkai jau tarėsi visai uždaryti miesto pakraštyje iškilusią Kauno MBA įmonę, kuri kelia gausybę nepatogumų netoliese įsikūrusiems kauniečiams – skleidžia bjaurią smarvę.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas tąkart pareiškė, kad apie 34 mln. eurų kainavusi įmonė turėtų būti išvis nušluota nuo žemės paviršiaus, nes jos poreikis kelia abejonių.

Nuo tokio drastiško žingsnio teko susilaikyti, mat įmonę daugiausia finansavo ES fondai ir tik 2021-ųjų pradžioje baigėsi įsipareigojimo išlaikyti šį objektą laikas. Vėliau įkarštis vienu ypu atsikratyti rūpesčių keliančio objekto, atrodo, gerokai atlėgo.

Nepaisant šios aplinkybės MBA įmonė išrūšiuoja vos apie 1 proc. regione susidarančių atliekų, kurios vėliau išvežamos deginti į netoliese veikiančią Kauno kogeneracinę jėgainę.

Asociatyvi / G. Bitvinsko nuotr.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis pranešė, kad parengtas investicinis planas, kuriame numatyta įrengti papildomus filtrus bei kitą įrangą, kuri padėtų spręsti taršos ir tvaiko problemas.

Šis projektas stringa dėl dalininkų nesutarimų, nes investicijos siejamos su įkainių kėlimu, o kai kurios savivaldybės nesiryžta tokiam žingsniui.

„Atliekų rūšiavimo įmonė dirba nuostolingai ir neturi galimybių investuoti iš savo lėšų“, – kalbėjo T. Metelionis.

MBA pavaldi Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC), kurį valdo 7 dalininkai – 6 regiono savivaldybės bei įmonė „Kauno švara“. Įkainių didinimui labiau priešinasi mažosios savivaldybės.

Ramučių gyventojai dėl nepakeliamo tvaiko, sklindančio iš MBA įmonės, prieš porą metų rengė protesto akcijas, o jos vadovai ir savininkai žadėjo ieškoti išeičių – prašė ekspertų, kolegų Lenkijoje patarimų, tačiau problema nuolat pasikartoja.

Anksčiau tvaikas sklisdavo net dėl to, kad dalis atliekų buvo kraunamos atviroje aikštelėje, darbuotojai palikdavo praviras įmonės cechų duris.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA