Skrydis iš Izraelio pavyko: nusileido lėktuvas su 97 Lietuvos piliečiais | Kas vyksta Kaune

Skrydis iš Izraelio pavyko: nusileido lėktuvas su 97 Lietuvos piliečiais

BNS 2023/10/11 13:46
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vilniaus oro uoste trečiadienį nusileido privatus orlaivis su daugiau kaip 140 žmonių, atskridusių iš Izraelio. Tarp jų – beveik šimtas Lietuvos piliečių.

Dukart atidėtą skrydį suorganizavo „Avia Solutions Group“ bendrovė „Skyllence“, jis vėlavo ir trečiadienio naktį.

Kaip trečiadienį LRT radijui sakė „Skyllence“ vadovė Vilma Vaitiekūnaitė, iš Tel Avivo pakilo 141 žmogus bei kūdikis, tarp jų – 97 Lietuvos piliečiai ir 27 Izraelio piliečiai, likusieji – kitų šalių piliečiai.

Orlaivis taip pat gabeno keliasdešimties piligrimų grupę, grupuotės „Hamas“ puolimo metu savaitgalį buvusią Izraelio okupuotame Vakarų krante.

Lietuvos institucijų savaitgalį skelbtais duomenimis, Izraelyje gyvena apie 7 tūkst. Lietuvos piliečių, dar maždaug puspenkto šimto šalyje viešėjo laikinai.

Antradienį į Artimuosius Rytus Lietuva išsiuntė kariuomenės „Spartan“ orlaivį. Šis 38 vietas turintis transporto lėktuvas Turkijoje budės savaitę tiems atvejams, jeigu Lietuvos piliečiams prireiks kitų evakuacinių skrydžių iš Izraelio.

Grupuotė „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo šio anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių ir pačių palestiniečių galimybes palikti ar atvykti į šią teritoriją vandeniu, jūra ar oru, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

„Spartanu“ į Turkiją trečiadienio vakarą turėtų atskristi 35 lietuviai

Iš Izraelio, Tel Avivo, su Lietuvos kariuomenės orlaiviu „Spartan“ trečiadienio vakarą į Turkiją turėtų atskristi 35 Lietuvos piliečiai, sako Užsienio reikalų ministerijos (URM) kanclerė Inga Černiuk.

„Šiuo momentu rengiamas taip pat „Spartan“ evakuacinis planas. Turime 35 žmones, užsiregistravusius į šį skrydį, kuris planuojamas šiandien apie 8 valandą vakare“, – trečiadienį žurnalistams sakė kanclerė.

„Lėktuvas turėtų pakilti iš Tel Avivo oro uosto ir vykti į Turkiją, o iš Turkijos jau turėtų grįžti reguliariais skrydžiais priklausomai nuo galimybių“, – pridūrė ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA