Ministras G. Jakštas skelbia naujausius sutarimus dėl mokytojų atlyginimų | Kas vyksta Kaune

Ministras G. Jakštas skelbia naujausius sutarimus dėl mokytojų atlyginimų

BNS / Greta Zulonaitė 2023/09/28 16:11
Gintautas Jakštas / DELFI nuotr.

Su keturiomis profesinėmis sąjungomis sutarta iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Sutarėme, kad iki kitų metų gegužės kartu parengsime planą, kaip toliau bus didinamas darbo užmokestis ir po 2024 metų“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Jakštas.

„Džiaugiuosi, kad tariantis, ieškodami kompromiso, atsižvelgdami ne tik į norus, bet ir į valstybės galimybes, pavyko rasti sutarimą. Šis pasiūlymas yra absoliučios lubos, valstybė kažkiek daugiau pasiūlyti galimybės neturi. Tad džiaugiuosi, kad šitas pasiūlymas tenkino profesines sąjungas“, – pridūrė jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras pakartojo pasiūlęs algas mokytojams kelti kitąmet dviem etapais: iš viso 21 proc., iš jų 10 proc. – nuo rugsėjo.

Anot G. Jakšto, tam kitais metais prireiks 343 milijonų eurų.

Taip pat sutarta nuo kitų metų rugsėjo mažinti klases. Pagrindiniame ugdyme savivaldybės galėtų susimažinti maksimalų klasės dydį nuo 30 iki 26 mokinių, pradiniame – nuo 24 iki 22 mokinių.

Gintautas Jakštas / ELTA, D. Labučio nuotr.

„Šiandien baigėme derybinį procesą, yra pasiekti sutarimai ir pagal visas procedūras, kaip suprantu, artimiausiu metu bus atiduoti susitarimai įvertinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai ir Finansų ministerijai“, – kalbėjo Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjungos (LŠMPS) vadovas Egidijus Milešinas.

Pasak E. Milešino, su ministerija taip pat sutarta, kad švietimo pagalbos finansavimo problemos, ikimokyklinio ugdymo problemos bus sprendžiamos ieškant kompromisų trišaliu formatu tarp savivaldybių asociacijos, ministerijos ir sutartį pasirašiusios profesinės sąjungos.

Anot jo, LŠMPS taryba pirmadienį įvertins, ar susitarimai yra priimtini, tada ir priims sprendimą dėl streiko.

Derybose ketvirtadienį be LŠMPS dalyvavo Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“.

Jose nedalyvavo vienintelė, Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjunga (LŠDPS), penktadienį skelbianti ilgalaikį streiką ir pradedanti mėnesio trukmės protesto akcijas prie Vyriausybės.

G. Jakštas kalbėjo besitikintis rasti kompromisą ir su A. Navicko organizacija.

„Neturiu atsakymo sau, kodėl nesutinka (su pasiūlymais – BNS). Matyt, neturi poreikio sutikti“, – kalbėjo ministras.

„Jie reikalauja trigubai didesnio biudžeto negu jis yra dabar, tai tokio niekada nebus“, – pridūrė jis.

A. Navicko profsąjunga su siūlymais nesutinka, ji reikalauja atlyginimus didinti 20 proc. nuo rugsėjo, o nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., klasėse mažinti mokinių skaičių ir kita.

Vyriausybė yra įsipareigojusi, kad kitąmet pedagogų atlyginimai turi pasiekti 130 proc. šalies atlyginimų vidurkio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA