Pagrobtos kaunietės mama kreipėsi į miesto merą ir Lietuvos prezidentą | Kas vyksta Kaune

Pagrobtos kaunietės mama kreipėsi į miesto merą ir Lietuvos prezidentą papildyta G. Nausėdos komentaru

Kas vyksta Kaune, BNS inf. 2023/08/29 12:43
G. Nausėda, V. Matijošaitis / LRPK, R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Praėjusią parą netilo naujienos apie sekmadienį pagrobtą metukų neturinčią mergaitę. Mama su kūdikiu gyveno Kaune ir teismuose sprendė klausimus dėl vaiko priežiūros pasidalinimo su tėvu – Algirdu Švaniu, kuris pagrobė mergaitę ir išvežė į Rusiją. Mama imasi visų įmanomų priemonių, kad vėl pamatytų savo dukrą ir dabar kreipėsi į šalies prezidentą Gitaną Nausėdą bei savo gimtojo miesto merą Visvaldą Matijošaitį.

„Aš, (…) 2023 rugpjūčio 27 d. pagrobtos ir išgabentos į Rusijos Federaciją (…) motina, Kauno miesto gyventoja, kreipiuosi į Jus, mano gimto miesto merą, prašydama įsitraukimo, sugrąžinant Lietuvos pilietę, Kaune gimusią ir augti pradėjusią, (…) į Lietuvos Respubliką“, – rašoma kreipimesi į Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį.

Siųstame rašte taip pat minima apie mergaitės būtinybę būti su motina, jog būtų užtikrintas jos saugumas, mat mergaitė yra maitinama motinos pienu.

„Reaguojant į tai, kad tėvas Algirdas Švanys, neteisėtai pergabeno (…) ją pagrobdamas į Rusijos Federaciją, neturėdamas vaiko globos teisės, prašau Jūsų, kartu su (…) sugrąžinimo į Lietuvos Respubliką procese jau dalyvaujančiomis institucijomis, įsitraukti į tarpvalstybinę komunikaciją, tokiu būdu užtikrinant Lietuvos Respublikos įstatymuose ir tarptautiniuose teisės aktuose nustatytų Lietuvos Respublikos pilietės, Kauno miesto gyventojos, (…) teisių apsaugą ir 9,5 mėnesių kūdikio biologinius interesus“, – rašoma mamos pasidalintame rašte.

Primename, kad sekmadienį buvo gautas moters (gim. 1996 m.) pranešimas apie tai, jog vyras (gim. 1989 m.) Kretingos rajone, Sausdravų kaime, paėmė jos dukrą ir sutartu laiku negrąžino jai. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę dukrą (gim. 2022 m.) ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Atliekant paieškos veiksmus, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris. Anot VSAT atstovo G. Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

G. Nausėda: vaikas turi būti grąžintas į Lietuvos Respubliką

„Pirma, mūsų vaiko teisių apsaugos tarnyba, socialinių reikalų ir darbo ministerija, užsienio reikalų ministerija turi padaryti visą, kad būtų laikomasi tarptautinių konvencijų ir susitarimų ir vaiko teisės būtų apgintos, vaikas turi būti grąžintas į Lietuvos Respubliką“, – antradienį žurnalistams sakė prezidentas.

G. Nausėdos teigimu, net ir tas faktas, kad vaikas buvo išvežtas į „nedraugiškai priešišką Lietuvos valstybę“, nereiškia, kad ji neturi laikytis tarptautinių konvencijų.

„Žinoma, daug konvencijų ir raudonų linijų šita valstybė yra peržengusi, bet dar kartą kartoju – turime padaryti viską, kad vaikas būtų sugrąžintas“, – sakė jis.

Anot jo, antras problemos aspektas – sienos su Rusija saugumas. Prezidentas paragino dėti pastangas aiškinantis, kaip galima sustiprinti sienos saugumą su Rusija. G. Nausėda teigia gavęs žinių, kad vaikas buvo pagrobtas ir siena buvo kirsta per labai trumpą laiką.

„Mūsų pareigūnai atvyko į įvykio vietą labai greitai, labai operatyviai, nepaisant visų pastangų vis tiek per vėlai. Taigi, klausimas atsakingoms institucijoms, ką dar galime padaryti, kad sienos saugumas būtų dar labiau sustiprintas“, – sakė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA