Lampėdžių gyventojų kova dėl autobusų primena mūšį: vieni nespėja atvykti į darbą, o kitiems – per anksti | Kas vyksta Kaune

Lampėdžių gyventojų kova dėl autobusų primena mūšį: vieni nespėja atvykti į darbą, o kitiems – per anksti

Lrytas.lt / Miglė Žemrietė, „Laikinoji sostinė“, „Lietuvos rytas“ 2023/07/27 21:13
Lampėdžių gyventojų kova dėl autobusų primena mūšį / R. Vilkelio nuotr.

Lampėdžių gyventojų kova dėl autobusų primena mūšį. Tėvai pyksta, kad per mokslo metus autobusas vaikus į pamokas atveža gerokai per anksti. Erzina ir transporto priemonės dydis – mokiniai priversti grūstis mažame autobuse, kai vasarą važiuoja didelis.

Lampėdžiuose gyvenančios Kotrynos (tikrasis vardas ir pavardė reakcijai žinomi. – Red.) sūnus eina į antrą klasę Kauno Veršvų gimnazijos pradinėje mokykloje. Kai tik prasideda mokslo metai, mama griebiasi už galvos – problemų dėl 49-ojo autobusų maršruto tiek daug, kad sunku viską ir išvardinti.

Tačiau Lampėdžių bendruomenės centro, Kauno savivaldybės bei „Kauno autobusų“ atstovai laikosi kitokios nuomonės – problemų esą kyla tik keliems gyventojams, tad jokių pokyčių imtis neketinama.

Kotryna su erzeliu prisiminė mokslo metus. Artimiausia mokykla jos antrokui sūnui – Veršvų gimnazijos pradinė. Link mokyklos iš Lampėdžių stotelės vienintelis 49 autobusas išvyksta per anksti – 7 val. 15 min., prie mokyklos esančioje Inkaro gatvės stotelėje būna jau 7 val. 21 min. Pamokos prasideda nuo 8 val.

„Laiką buvo paankstinę, autobusas išvykdavo 7 val. 10 min. Kelios gyventojos buvo nuėjusios į Lampėdžių bendruomenės centrą, šis, nepadaręs apklausos, Kauno savivaldybei nusiuntė raštą, kad Lampėdžių gyventojai prašo paankstinimo. Toks išvykimo laikas, kuris tinkamas dirbantiems žmonėms, nėra tinkamas mokinukams“, – skundėsi Kotryna.

Antroko mama nenusileido – taip pat keliavo į Lampėdžių bendruomenės centrą, rašė raštus savivaldybei, kol galiausiai autobuso išvykimo laikas grįžo į prieš tai buvusį – 7 val. 15 min.

Tačiau tuo ypač nepatenkinti buvo dirbantieji – jie esą nebespėja į darbą. „Nespėja, nes reikia persėsti į kitą autobusą, mat 49 autobusas važiuoja tik iki Kauno pilies“, – aiškino Kotryna.

Dirbantieji į Lampėdžių stotelę net buvo pasikvietę miesto savivaldybės atstovę, kad ji atliktų tyrimą, koks išvykimo laikas geriausias. „Darė apklausą, ar autobuso išvykimo laikas patogus. Į mokyklą vykstantys vaikai stovėjo išsižioję – ką jie gali atsakyti? Nieko“, – skundėsi Kotryna.

Lampėdžių gyventojų kova dėl autobusų primena mūšį / R. Vilkelio nuotr.

Kauno Veršvų gimnazijos direktorius Žilvinas Damijonaitis tvirtino: problema jam žinoma.

„Manau, kad ši problema išsprendžiama derinant autobuso tvarkaraštį su pamokomis. Artimiausiu metu kreipsiuosi į savivaldybės Transporto skyrių su prašymu į tai atsižvelgti“, – žadėjo jis.

Tuo problemos nesibaigia

Autobuso grafikas važiuojantiems iš mokyklos gana patogus. Nuo pamokų pabaigos iki autobuso išvykimo vaikai turi apie dešimt minučių.

„Bet jei vaikas pavėluos, kito autobuso gali tekti laukti ir pusantros valandos. Aišku, vyresni gali grįžti pusę kelio troleibusu arba apskritai pėsčiomis, bet antrokas žino tik vieną maršrutą, kuriuo važiuoti yra išmokytas“, – kalbėjo Kotryna.

Antroko mama tikino, kad autobuso grafikas nėra vienintelė problema. „Autobusiukai mažiukai, vaikai juose važiuoja kaip silkės, net neturi kaip išsitraukti nuolatinio bilieto“, – sakė ji.

Kotryną stebina ir tai, kad dabar, vasarą, kai vaikams į mokyklą važiuoti nebereikia, transporto priemonė buvo pakeista į didesnę. Ir taip – kiekvienais metais.

„Dabar autobusas didelis, bet po vasaros jis greičiausiai vėl bus mažiukas. Nežinau, kodėl taip yra, gal kad žmonės atvažiuotų išsimaudyti į karjerą? Ar tiesiog vasarą yra atliekamų autobusų?“ – svarstė gyventoja.

Nepatenkinti vos keli žmonės

Lampėdžių bendruomenės centro atstovė Dalia Akramienė tikino išvardytas problemas girdėjusi. Ji pripažino, kad retai vykstantys autobusai – bėda, vis dėlto išvykimo laikas 7 val. 15 min. netinka vos keliems gyventojams.

„Daugiausia kalba mamos tų vaikų, kurie mokosi Veršvų gimnazijoje. Vaikų, kuriems netinka laikas, yra gal trys. Jiems važiuoti užtrunka septynias minutes, tad jie pamokų turi laukti apie 40 minučių. Bet vaikams, kurie mokosi tolimesnėse mokyklose, šis laikas tinka. Dirbantiems gyventojams irgi tinka. Nežinau, kaip visiems įtikti, nes yra tik vienas autobusas“, – sakė D. Akramienė.

Ji prisiminė ir tuos laikus, kai autobusas važiuodavo penkiomis minutėmis anksčiau, taip esą buvo padaryta dirbančiųjų prašymu.

Taip pat patvirtino, kad į stotelę kartą buvo atvykusi savivaldybės darbuotoja ir apklausė keleivius.

„Kai remontavo miesto gatves, keitėsi kitų autobusų grafikai. Paprastai žmonės nuo Lampėdžių nuvažiuoja iki Kauno pilies stotelės, kur perlipa į kitus autobusus. Kai pasikeitė jų tvarkaraščiai, žmonės nebespėjo persėsti. Tada paprašėme paankstinti penkiomis minutėmis“, – kalbėjo D. Akramienė.

Lampėdžių gyventojų kova dėl autobusų primena mūšį / R. Vilkelio nuotr.

Didelės problemos bendruomenės centro atstovė neįžvelgė ir spūstyse. „Pastovėti kelias stoteles nematau problemos. O mažas autobusas mažiau teršia Lampėdžius“, – sakė ji.

„Kauno autobusų“ viešųjų ryšių atstovė Greta Makūnaitė savo ruožtu paaiškino, kad maršrutų laikai visuomet derinami atsižvelgiant į mokymo įstaigų, darboviečių, bendruomenių pageidavimus.

„49-uoju maršrutu važiuoja ne vienos mokyklos moksleiviai, todėl priderinti autobuso laiko prie skirtingų mokyklų beveik neįmanoma“, – komentavo ji.

Pagal keleivių srautus esą pritaikomas ir autobuso dydis. „Vasarą 49-uoju maršrutu keleivių važiuoja daugiau – daugelis jų vyksta į Lampėdžių paplūdimį“, – teigė įmonės atstovė.

Pranešė, kad jokių pokyčių neplanuoja

Algirdas Griauslys, Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas:

„49-ojo maršruto autobusų eismo tvarkaraštis buvo keičiamas 2022 metų lapkričio mėnesį, suderinus išvykimo laikus su visomis Lampėdžių bendruomenėmis, kurių yra ne viena. Spalio 27 dieną buvo atliktas keleivių srautų tyrimas. Į 49-ojo maršruto autobusą įlipo 24 keleiviai, vienas keleivis išlipo Atramos stotelėje, keturi – Vyžuonos stotelėje, šeši – Inkaro gatvės stotelėje, likę trylika keleivių išlipo Jurbarko gatvės ir Kauno pilies stotelėse.

Autobusu važiavę keleiviai pareiškė prašymus, kad jo išvykimas būtų dar papildomai paankstintas penkiomis minutėmis. Nė vienas keleivis nepareiškė prašymo autobuso išvykimo laiką padaryti vėlesnį.

Kadangi jau įvyko tvarkaraščio derinimas, šiuo metu 49-ojo maršruto autobusų eismo tvarkaraščio keitimas neplanuojamas, reisų skaičiaus didinimas taip pat neplanuojamas.

Dėl autobusų talpos: pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį 49-ojo maršruto autobusai perveža apie 4500 keleivių per mėnesį, birželio mėnesį – apie 5600 keleivių.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA