Kaune pristatyti nauji 18 metrų autobusai: tilps apie 130 keleivių | Kas vyksta Kaune

Kaune pristatyti nauji 18 metrų autobusai: tilps apie 130 keleivių aktyvuojami „Stop“ mygtukai

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kaune pristatyti iki metų pabaigos į miesto gatves išriedėsiantys 64 nauji hibridiniai „MAN Lions’s City“ autobusai. Pristatymo metu taip pat aptartos nuo rugpjūčio 1-osios Kauno viešajame transporte įsigaliojančios naujos taisyklės.

Praėjusių metų pabaigoje Kaunas pasirašė sutartis dėl 64 naujų hibridinių autobusų įsigijimo – 39 standartinio dydžio (12 metrų) bei 25 trijų ašių (18 metrų). Jų bendra vertė siekia 21,5 mln. eurų. Viešųjų pirkimų konkursą laimėjo ekonomiškai geriausią pasiūlymą pateikusi bendrovė „Adampolis“.

Kaip pažymima Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, naujos triašės visuomeninio transporto priemonės talpins apie 130 keleivių.

Skaičiuojama, kad per metus naujieji „MAN Lion’s City”“ hibridiniai autobusai sutaupys apie 694,2 tonų CO2 palyginti su senosiomis transporto priemonėmis, o kuro sąnaudos sumažės 15–20 proc.

Naujovės viešajame transporte

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad nuo rugpjūčio 1 d. kauniečių ir miesto svečių laukia naujovė – sustojimai „pagal pareikalavimą“.

Viešajame transporte, kaip įprastai, įlipus pro priekines duris bus privaloma pažymėti „Žiogo“ kortelę, parodyti vairuotojui elektroninį bilietą telefono ekrane („Žiogo“ išmaniojoje programėlėje) arba nusipirkti vienkartinį bilietą vietoje.

Ketindamas išlipti, autobusui artėjant prie norimos stotelės, keleivis privalės paspausti STOP mygtuką ir saugiai atsistoti prie durų. Ekrane įsižiebus užrašui „Stop“, kitiems keleiviams pakartotinai spausti mygtuko nebereikės.

Vairuotojas stotelėse sustos tik tada, kai, nuspaudus STOP mygtuką, švieslentėje užsidegs atitinkamas užrašas, o keleivis bus pasiruošęs išlipti ir lauks prie išlaipinimo durų. Analogiškai autobusas ar troleibusas sustos vairuotojui pamačius stotelėje laukiančius keleivius. Dėl to jie raginami „nežaisti slėpynių“ ir būti matomi – nesislėpti už medžių ar spaudos kioskų.

Anot Kauno savivaldybės, STOP mygtukų naudojimas ir viešojo transporto sustojimas „pagal pareikalavimą“ didesnės įtakos grafikams neturės. Maršrutai planuojami atsižvelgiant į keleivių srautus, bendruomenių, darboviečių, mokymo įstaigų pageidavimus, todėl esą tikėtina, kad viešasis transportas vis tiek stos daugelyje stotelių ir dieninių maršrutų laikai dėl to nesikeis.

Visgi nauja tvarka kauniečiams kelia nerimą. Apie viešai iškeltus klausimus plačiau galite skaityti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA