Ligoninėse – didžiulis kraujo atsargų stygius: visus galinčius ragina atlikti gerą darbą | Kas vyksta Kaune

Ligoninėse – didžiulis kraujo atsargų stygius: visus galinčius ragina atlikti gerą darbą

Lrytas.lt / Liudmila Petrakova, „Lietuvos Ryto“ televizija 2023/07/07 21:26
Asociatyvi / ELTA, D. Labučio nuotr.

Atšilus orams jaučiamas kraujo atsargų stygius – kraujo centruose apsilanko mažiau žmonių nei įprastai. Tam esą įtakos turi tai, kad vasarą gyventojai daugiau atostogauja, išvyksta ir studentai, kurie aktyviai aukoja kraujo. Nacionalinis kraujo centras ragina visus galinčius ateiti paaukoti kraujo.

Violeta kraujo yra aukojusi bemaž keturiasdešimt kartų. Moteris sako, kad tapti kraujo donore paskatino sūnus, kuris kraujo aukojo penkiasdešimt penkis kartus.

„Jaučiuosi gerai, niekada bloga nebūna, – pasakojo vilnietė Violeta. – Tiesiog tokią pareigą jaučiu, laikas ateina ir kas tris mėnesius ateinu (…) juolab, kad pas mane tokia kraujo grupė, kuri pasaulyje yra dažniausia. Reiškia, antros grupės kraujo reikia daugiausia.“

Asociatyvi / ELTA, D. Labučio nuotr.

Andrejus kraujo aukoti atėjo socialiniuose tinkluose pamatęs, kad stinga jo grupės kraujo atsargų. Vyras sako, jau ir šeimos narius paskatino daryti tą patį.

„Čia labai pozityvi atmosfera, viską gražiai papasakoja, eilės nėra, viskas puikiai!“, – gera nuotaika dalijosi Andrejus.

Išaugo kraujo poreikis

Pasak Nacionalinio kraujo centro (NKC) vadovo Daumanto Gutausko, nors donorų smarkiai nesumažėjo, bene 40 proc. išaugo kraujo poreikis. Dabar labiausiai trūksta pirmos ir antros grupių kraujo.

„Lietuvos poreikiui patenkint visiems kraujo centrams reikia surinkti 300–350 maišelių kraujo, o NKC stengiasi surinkti apie 200–250, bet kartais donorų sumažėja iki 100, o poreikis 180–200 per vieną parą“, – pasakojo D. Gutauskas.

Siekiant sukaupti didesnį kraujo atsargų kiekį, organizuojamos kraujo rinkimo išvykos. Jose ne visada duoda norimų rezultatų, todėl NKC vadovas užsimena apie ateityje planuojamą naujovę.

„Įsigijome du kraujo rinkimo autobusus, kuriuos visuomenei pristatysime rudenį. Juose bus daug geresnės sąlygos donorams: vasarą nekaršta, žiemą nešalta, žinoma, ir lietus nebaisus. Ir darbuotojams bus gerokai smagiau. Bet palaukime rudens, autobusų dar nėra, kviečiu visus į mūsų palapines“, – aukoti kraują ragino D. Gutauskas.

Daumantas Gutauskas / ELTA, D. Labučio nuotr.

Bendrosios praktikos slaugytoja Regina Balionis paaiškino, kad vasarą žmonės rečiau ateina duoti kraujo, nes atostogauja arba baiminasi blogos savijautos dėl karščių. Norintieji paaukoti, turėtų atsiminti:

„Donoras turi būti pailsėjęs, atsigėręs pakankamai skysčių. Svoris daugiau negu 50 kg ir, kad gera būtų – tai tokie reikalavimai. Aišku, žmogus turėtų nebijoti“, – patikino slaugytoja.

Informaciją apie donorystės vietas, akcijas ir trūkstamo kraujo atsargas gyventojai gali rasti portale kraujodonoryste.lt.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA